Photobucket

Sahabat Maya :

Tuesday, February 21, 2012

Ekspresi bakat pelajar sekolahEkspresi bakat pelajar sekolah


Program inisiatif ekspresi belia DiGi ini menggalakkan remaja untuk
tampil ke hadapan dan menonjolkan bakat kreatif yang dimiliki.REMAJA dan muzik sukar dipisahkan. Malah, kreativiti mereka terhadap elemen itu menjangkaui pemikiran dan punya tarikan tersendiri. Menyedari hakikat itu, DiGi Telecommunications Sdn. Bhd. (DiGi) mengambil langkah memperkenalkan program DiGi Live Sekolahku Berbakat bagi mencungkil potensi yang ada dalam diri mereka untuk diketengahkan menerusi seni pentas.


Program inisiatif ekspresi belia DiGi itu diadakan dengan kerjasama Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) bagi menggalakkan mereka yang berumur antara 12 hingga 19 tahun menampilkan kreativiti diri dalam cara yang menyeronokkan dan kreatif melalui muzik dan tarian.


Menurut Ketua Pemasaran Segmen DiGi, Moharmustaqeem Mohammed, menerusi penglibatan mereka dengan golongan belia sebelum ini, banyak bakat dinamik dan unik sama ada individu mahupun berkumpulan berjaya ditemui terutama dalam bidang muzik.


“Justeru, ini telah memberikan kami sebab terbaik untuk mewujudkan satu platform di mana mereka boleh menampilkan kemampuan dan kreativiti mereka hingga ke peringkat nasional.


“Apa yang membezakan Sekolahku Berbakat daripada program persembahan bakat yang lain adalah tahap penglibatan yang disediakan kepada semua peserta. Dengan kerjasama KPM, kami akan menganjurkan bengkel kreativiti, tata rias dan persembahan bukan sahaja untuk murid-murid, malah juga guru-guru pilihan kementerian.


“Ini bertujuan untuk mewujudkan persekitaran kondusif yang menyokong dan memupuk pembangunan bakat para pelajar di sekolah-sekolah tempatan,” kata beliau sewaktu melancarkan program berkenaan di Studio DiGi House di Shah Alam, Selangor baru-baru ini.


Lantaran itu, inisiatif DiGi Live Sekolahku Berbakat melengkapi saranan Kementerian Pelajaran dengan hasrat supaya murid-murid menjadi serba boleh dan memiliki cara hidup yang seimbang antara pelajaran dan aktiviti kokurikulum.Program DiGi Live Sekolahku Berbakat telah bermula sejak 28 Februari lalu dan peringkat akhirnya akan berlangsung pada 8 Mei ini. Ia terbuka kepada semua pelajar sekolah di Malaysia berusia 12 hingga 19 tahun.


Untuk menyertai pertandingan itu, pelajar perlu membentuk kumpulan yang mempunyai dua hingga enam ahli dan mendaftarkan kumpulan mereka menerusi sekolah masing-masing atau dalam talian di www.digi.com.my/digilive bagi salah satu daripada lima kategori berikut, iaitu nyanyian, kugiran, kugiran instrumental, tarian atau tradisional.


Uji bakat akan diadakan di enam buah negeri iaitu Pulau Pinang, Perak, Pahang, Selangor, Kuala Lumpur dan Johor. Sepuluh kumpulan akan dipilih dari setiap negeri untuk bertanding di peringkat akhir bagi negeri tersebut.


Dua kumpulan teratas dari setiap negeri pula layak menyertai pertandingan ke peringkat akhir kebangsaan yang akan berlangsung pada 8 Mei 2011 di Berjaya Times Square, Kuala Lumpur.


Pada setiap tahap pertandingan, kumpulan yang layak perlu menghadiri satu kem yang menampilkan latihan motivasi, sesi berhias diri dan raptai untuk menyediakan mereka ke peringkat akhir.


Bagaimanapun, kumpulan dari luar kawasan enam negeri tersebut boleh menyertai pertandingan ini sama ada dengan menghadiri uji bakat di lokasi yang telah ditetapkan atau menerusi penyertaan wildcard.


Mereka boleh memuat naik video uji bakat ke dalam laman Facebook Belia DiGi, www.facebook.com/digiyouths. Penyertaan wildcard itu juga termasuk bagi kumpulan yang tidak berjaya melepasi uji bakat di negeri masing-masing.


Hanya dua kumpulan daripada penyertaan wildcard di laman Facebook ini akan dipilih untuk bertanding di peringkat akhir kebangsaan berdasarkan undian popular daripada orang ramai.Untuk maklumat lanjut mengenai program DiGi Live Sekolahku Berbakat, layari laman web www.digi.com.my/digilive.

Sumber


Teruskan membaca..

UPSI laksana transformasi lonjak kecemerlanganUPSI


laksana transformasi


lonjak kecemerlangan


Merangka Pelan Strategik Pembangunan Empat Tahun

UNIVERSITI Pendidikan Sultan Idris (UPSI) merangka Pelan Strategik Pembangunan Empat Tahun bermula tahun ini dalam usahanya mengekalkan kecemerlangan universiti pendidikan ulung negara.

Naib Canselornya, Prof Datuk Dr Zakaria Kasa, berkata pelan itu adalah kerangka berfikir yang dirumus dengan pelbagai idea berlandaskan keupayaan swadaya mandiri, swadaya intelektual, material dan spiritual.


Faktor itu kata beliau, menjadi asas tindakan dan gerak kerja bagi melonjakkan kecemerlangan UPSI dan pastinya terlaksana pada 2015.

Asas tindakan itu katanya, sebagai transformasi UPSI bagi tempoh jangka panjang merangkumi tujuh teras mengikut bidang keutamaan UPSI selaras dengan bidang keberhasilan Utama Negara ( NKRA).
“Usaha merangkumi peluasan akses dan meningkatkan ekuiti, menambah baik kualiti pengajaran dan pembelajaran, memperteguhkan penyelidikan dan pembangunan serta memperkasakan UPSI sebagai institusi pendidikan guru.“Sasaran termasuk usaha mempergiat aktiviti pengantarabangsaan, membudayakan pembelajaran sepanjang hayat serta memperkukuhkan sistem penyampaian,” katanya pada majlis amanat tahun baru UPSI di Tanjong Malim, Perak, baru-baru ini. Zakaria berkata, penyelidikan yang menjadi teras akademia mengungguli keilmuan diharap dapat menyumbang pertambahan ilmu baharu untuk dimanfaatkan kerajaan bagi membangunkan negara.Beliau berkata, UPSI akan meningkatkan kuantiti penyelidikan, aktiviti perundingan, budaya inovasi dan pengkomersilan, memperkasa kualiti penerbitan, meningkatkan jaringan akademik serta menambah anugerah dan pingat penyelidikan.Tahun lalu, katanya jumlah dana penyelidikan diraih UPSI berjumlah RM1.5 juta membabitkan 580 pensyarah aktif. Tahun ini jumlah dana disasar pada jumlah RM2 juta.“Sepanjang tempoh 10 tahun lalu, penyelidik membelanjakan lebih RM8.5 juta untuk membiayai penyelidikan menerusi pembiayaan geran UPSI manakala dana luar pula mencecah RM6.7 juta.


“Jumlah keseluruhan geran penyelidikan tahun lalu termasuk geran universiti dan pembiayaan luar berjumlah 168 penyelidikan berbanding tahun sebelumnya iaitu 88,” katanya.

Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...