Photobucket

Sahabat Maya :

Friday, August 31, 2012

Jiwa Anjang Aki terusikhttp://mybloghub.my/wp-content/uploads/lfBap.jpg
Thanks google :)Jiwa Anjang Aki terusik
SHAH ALAM: “Saya menitis air mata bukan kerana sedih, tetapi bangga menjadi salah seorang pejuang kemerdekaan negara,” kata bekas perajurit dan pelakon veteran, Datuk Baharuddin Omar atau lebih dikenali Anjang Aki.
Beliau berkata, perjuangan anggota tentera di medan perang berdepan komunis, suatu yang sukar digambarkan kepada generasi muda pada masa kini. Namun, perjuangan itu lebih bermakna kepada mereka yang pernah melalui zaman itu sehingga sentiasa bersemangat menyambut ketibaan Hari Kemerdekaan negara.
Baharuddin, 76, berkata, beliau sedih melihat sikap generasi sekarang kurang bersemangat meraikan hari bersejarah 31 Ogos yang diraikan setiap tahun. Malah, masih tidak ramai masyarakat memasang Jalur Gemilang.
“Saya pernah melalui zaman penjajahan British dan Jepun dan merasai betapa perit pejuang dulu mempertahankan keselamatan negara. Kini, saya nampak generasi sekarang tidak bersemangat sambut Merdeka kerana mereka tidak didedahkan dengan erti perjuangan sebenar,” katanya ketika ditemui di rumahnya di sini, semalam.
Berkongsi semangat merdeka, beliau pernah melalui satu episod mencemaskan ketika tinggal bersama kedua ibu bapanya di Kampung Sungai Jenderam Hulu, Selangor ketika 1940-an.
Katanya, majoriti masyarakat di situ adalah Minangkabau berasal dari Indonesia begitu bersemangat melaungkan merdeka apabila negara jiran itu menyambut ulang tahun kemerdekaan.
Namun, akibat semangat patriotik itu penjajah British mengeluarkan arahan darurat dan memindahkan seluruh penduduk kampung itu ke Kluang, Johor. Lebih malang, barang milik penduduk disita dan dilelong di pekan Kajang.
“Ketika itu, enam gerabak kereta api digunakan untuk memindahkan seluruh penduduk kampung di situ. Keluarga saya bernasib baik kerana ibu bapa saya adalah guru sekolah dan mereka tidak dipindahkan,” katanya yang menuntut di Victoria Institution.
Teruskan membaca..

Bersatu pertahan nikmat merdekaBersatu pertahan nikmat merdeka

Kuala Lumpur: Tan Sri Muhyiddin Yassin meminta rakyat pelbagai kaum mempertahan nikmat kemerdekaan bagi merealisasikan impian menjadikan Malaysia negara maju menjelang 2020.Timbalan Perdana Menteri berkata, sebagai negara merdeka, rakyat berhak menikmati hak sepenuhnya sebagai anak watan sebuah negara bebas dan berdaulat, terutama dalam membangunkan potensi diri, keluarga dan masyarakat.Miliki daya fikir hebatKatanya, Malaysia sebagai negara aman, stabil dan harmoni juga membolehkan rakyatnya memiliki daya fikir hebat dan jiwa yang kental untuk memajukan bangsa dan negara mengikut acuan sendiri serta bebas menentukan masa depan lebih cerah di tanah air tercinta.“Sempena sambutan Hari Kemerdekaan tahun ini, saya menyeru rakyat Malaysia tanpa mengira kaum, agama dan usia menghayati maksud kemerdekaan dan menerapkan semangat kemerdekaan di dalam jiwa masing-masing.
Sikap toleransi“Saya yakin Malaysia yang merdeka kini berada di landasan yang betul hasil kerjasama dan sikap toleransi serta penerimaan antara rakyat pelbagai kaum dan agama.


“Komitmen, kesungguhan dan kerja keras semua pihak telah meletakkan Malaysia gah di mata dunia, terutama dari segi mengekalkan keamanan dan keharmonian masyarakat majmuk yang diiktiraf oleh masyarakat antarabangsa,” katanya dalam perutusan sempena ulang tahun Kemerdekaan Ke-55 negara.Muhyiddin berkata, apa yang dinikmati kini adalah hasil jasa, bakti serta keringat pejuang kemerdekaan, pemimpin negara dan semua rakyat yang berusaha gigih membangunkan Malaysia selain melaksanakan agenda pengisian kemerdekaan selama 55 tahun.
Bergerak lebih paduOleh itu menjadi tanggungjawab setiap rakyat menghargai dan menghayati erti sebenar kemerdekaan supaya boleh bergerak lebih padu dalam mengisi tahun kemerdekaan seterusnya.“Marilah kita mengorak langkah, bersama-sama mempertahankan kemerdekaan tanah air supaya kedaulatan Malaysia dihormati dan negara kita dipandang tinggi di mata dunia. Saya berdoa negara dan rakyat terus hidup harmoni, saling hormat menghormati dan terus maju jaya,” katanya.Teruskan membaca..

55 tahun terus utuh


55 tahun terus utuh

ORANG ramai berhimpun di depan bangunan KLCC menantikan detik 12 tengah malam bagi menyambut kemerdekaan ke-55.
ORANG ramai berhimpun di depan bangunan KLCC
menantikan detik 12 tengah malam bagi menyambut
kemerdekaan ke-55.

Perpaduan bertunjangkan pelbagai kaum kekal menjadi tiang seri kekuatan nasional: PMKuala Lumpur: Datuk Seri Najib Razak berkata kemerdekaan yang dicapai negara sejak 55 tahun lalu akan terus utuh atas teras permuafakatan dan kerjasama semua pihak.
Perdana Menteri dalam perutusan Hari Kebangsaan ke-55 malam tadi, berkata perpaduan yang bertunjangkan kepelbagaian akan kekal menjadi tiang seri kekuatan nasional.“Selama 55 tahun, kita berjaya melangkau jangkaan serta telahan pelbagai pihak, termasuk warganegara sendiri, dan terbukti, ramalan kononnya apa yang dimenangi bapa-bapa pengasas negara secara aman serta bijaksana tidak akan mampu dikekalkan apatah lagi ditambah baik, adalah meleset sama sekali.
Kebebasan“Jelas, dari satu titik ke satu titik, kita berjaya membawa kebebasan dan keamanan kepada sebuah negara yang dahulunya terjajah dan terancam,” katanya dalam perutusan yang disiarkan RTM.Najib berkata, ekonomi negara berkembang mapan dengan usaha sistematik kerajaan bagi memastikan kemakmuran dan kesejahteraan dapat dirasai semua.
Pelaksanaan Program Transformasi Kerajaan Fasa Kedua (GTP 2) bakal melonjakkan kemakmuran negara ke peringkat lebih tinggi, dan membabitkan masyarakat yang lebih meluas, termasuk pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan sektor korporat.
Julang citra Malaysia“Kita berada pada satu kala masa yang amat monumental bagi Malaysia. Di sana-sini, rakyat boleh melihat perubahan ketara bukan saja pada peringkat individu hatta peringkat keluarga dan komuniti.“Justeru, marilah kita menjulang citra Malaysia dengan memenuhi segala janji yang dipateri dan potensi yang dimiliki demi seluruh warganya.“Janganlah kita sampai mempunah binasa apa yang telah bersusah payah dipupuk dan dicipta. Janganlah sesekali diporak-peranda harmoninya watan yang telah sekian lama terbina,” katanya.
Kejayaan bersifat holistikPerdana Menteri berkata, kejayaan yang diimpikan Malaysia bukan hanya bersifat material tetapi holistik, dan untuk itu di bawah Dasar Transformasi Nasional, prakarsa transformasi bukan saja membabitkan kerajaan melalui GTP dan ekonomi melalui ETP (Program Trans-formasi Ekonomi), tetapi juga Transformasi Politik serta Transformasi Kawasan Luar Bandar.Pelaksanaan Program Transformasi Politik bagi mengimbangkan kebebasan individu dan keselamatan negara berjaya membugar dan mengakarkan lagi demokrasi di Malaysia, sebagai satu budaya yang menjadi asas kepada kestabilan nasional.“Malaysia merupakan bukti dan manifestasi janji ditepati dan harapan yang dipenuhi,” katanya.
Kembali kepada sejarahBeliau berkata, rakyat perlu kembali kepada sejarah, negara mencapai kemerdekaan di tengah-tengah pemberontakan bersenjata Parti Komunis Malaya dalam suasana di mana survival kita sebagai sebuah negara berbilang bukan saja daripada segi kaum, bahkan agama dan bahasa disangsikan masyarakat dunia.“Kita juga berjaya mentrans-formasikan sebuah negara pertanian berpendapatan rendah yang mana suatu ketika dulu lebih separuh warganya hidup di bawah paras kemiskinan, dengan bergantung kepada beberapa komoditi, menjadi sebuah negara dengan ekonomi bersifat pelbagai,” katanya.
Berpacu pantasMalah Malaysia berkembang sebagai negara berpendapatan sederhana tinggi dan ‘berpacu pantas merealisasikan impian menjadi negara maju berpendapatan tinggi menjelang 2020.’“Walau apapun, kejayaan yang dikecapi bukan sepatutnya menjadi alasan untuk kita berpeluk tubuh, sebaliknya, ia harus menjadi mangkin menuju sinar yang lebih terang benderang pada hari muka,” kata Najib yang turut mengucapkan selamat menyambut Ulang Tahun Kemerdekaan Ke-55 kepada semua rakyat Malaysia. - BERNAMA


Teruskan membaca..

Erti merdeka kepada yang faham
Tunku Abdul Rahman memimpin rakyat
melaungkan 'MERDEKA' sebanyak tujuh kali.Erti merdeka kepada yang faham


KEMERDEKAAN adalah sesuatu yang amat bermakna. Ia membebaskan diri insan daripada belenggu dan memberi ruang untuk warga sesuatu negara membangunkan negaranya berasaskan acuan sendiri.Pengorbanan Masyarakat PribumiMALAYSIA mencapai kemerdekaan dengan kompromi yang sangat tinggi. Memberikan kerakyatan kepada pihak imigran untuk tinggal di Tanah Melayu dan sekarang ini Malaysia dengan jumlah yang besar adalah suatu pengorbanan luar biasa daripada orang Melayu. Secara timbal-baliknya pendukung kemerdekaan terdiri daripada pemimpin pelbagai kaum memahami bahawa hak-hak fundamental orang Melayu seperti bahasa, agama dan hak istimewa perlu dihormati dan menjadi asas penting dalam Perlembagaan.Ia bermaksud supaya asas perpaduan wujud dan asas keseimbangan orang Melayu dengan kaum-kaum lain dapat dirapatkan. Sekiranya orang Melayu terasa dirinya ketinggalan dalam pencapaian ekonomi, pendidikan dan sosial, ia memberi kesan terhadap kesejahteraan dan keselamatan negara.Justeru ia menuntut kesabaran dan pengorbanan yang tinggi di kalangan setiap warganegara Malaysia supaya kedudukan orang Melayu dapat ditingkatkan dan dalam masa sama masyarakat bukan Melayu mempunyai kebebasan untuk hidup dan menikmati peluang ekonomi yang meningkat. Setelah lebih setengah abad kemerdekaan dicapai, ekuiti atau pegangan orang Melayu di paras 20 peratus (%) dan selebihnya dimiliki oleh orang bukan Melayu.Dalam zaman globalisasi yang penuh dengan cabaran ini orang Melayu dan pribumi tidak harus rasa selesa dan hilang daya saing untuk maju dan terus mengukuh mentaliti subsidi kerana ia boleh menyebabkan keciciran yang lebih parah terjadi. Ketirisan yang berlaku dalam pelaksanaan dasar kerajaan mesti diperbaiki supaya masa depan Malaysia memberi titik keseimbangan yang lebih baik untuk generasi hari depan.Kemerdekaan Lebih Separuh AbadKEMERDEKAAN lebih separuh abad ini kalau diibaratkan seorang manusia, tentunya sudah banyak jasa kepada diri, keluarga dan masyarakat serta menempuh tempoh matang dengan memiliki banyak pengalaman yang berguna.Dalam konteks sebuah negara seperti Malaysia terdapat jurang antara generasi dulu dengan generasi penerus terutama dalam pemahaman terhadap perjalanan sejarah dan budaya. Generasi dulu dan kini sepatutnya seperti mata rantai yang sifatnya sambung menyambung.Perjuangan kemerdekaan ialah perjuangan mengisi makna kemerdekaan. Ia tidak saja berlegar sekitar isu-isu pembangunan fizikal dan prasarana, sains dan teknologi supaya perubahan kelihatan semasa tetapi ia menuntut keteguhan peribadi dan kekuatan sahsiah kerana tanpa acuan sendiri dalam pembangunan dan perubahan kita hanya menjadi penciplak kepada kekuatan Barat dan orang lain.Tidak salah mengambil manfaat yang memberi dukungan terhadap pembangunan dan perubahan yang sihat daripada Barat dan Timur tetapi saripati tamadun yang dimiliki oleh bangsa-bangsa di Malaysia harus dapat diolah dengan bijaksana supaya ia menyumbang ke arah masyarakat yang lebih sejahtera.Jati Diri Yang UtuhRUKUNEGARA yang terasas selepas Peristiwa 13 Mei harus dijadikan rujukan falsafah bagi setiap warga Malaysia sekiranya keamanan dan kesejahteraan ingin dicapai. Memang perbezaan dari sudut budaya dan pemikiran terdapat dalam proses bina negara. Tetapi ada asas yang fundamental seperti yang terkandung dalam Rukunegara yang sepatutnya menjadi rujukan asasi warga Malaysia.Asas-asas ini sewajarnya menjadikan setiap warga Malaysia memiliki jati diri yang asasi supaya falsafah dari Rukunegara itu dapat menjadi landasan saling memahami dan menghormati dan dijadikan tunjang untuk memajukan Malaysia dalam acuan kita sendiri.Penulis sewaktu belajar di Amerika Syarikat sekitar hujung tahun 1980-an berada dalam gelombang ‘Desert Storm’ iaitu peperangan kuasa besar Amerika Syarikat dengan Iraq dan sekutunya. Walaupun dukungan terhadap Parti Demokrat dan Republikan di kalangan warga Amerika mempunyai perbezaan tetapi dalam soal maruah dan keselamatan Amerika menjadikan mereka memiliki rasa patriotisme yang tinggi.Tetapi bagi Malaysia ada semacam kenipisan bagi warganya bila asas-asas fundamental yang menyentuh jati diri ini berbangkit. Sudah kedapatan di kalangan sesetengah pihak tidak merasa bangga dan bersyukur menjadi warga Malaysia.Elemen perpecahan dan peminggiran kerap terjadi dan menyebabkan jati diri terhakis dan menghasilkan warga Malaysia yang cenderung memikirkan kepentingan kelompok dan tidak mendukung agenda muafakat yang menjadi syarat penting kepada persefahaman dan pengertian terhadap titik persamaan yang terlalu banyak dan titik perbezaan yang menuntut kesabaran tinggi.Ramai dalam kalangan kita yang menjadi kaya dan senang, berharta dan menambah harta sehingga menjadikan kelompok kelas menengah semakin meningkat jumlahnya. Namun terdapat golongan yang tidak bersyukur, sebaliknya mengutuk negara sendiri di tempat orang atau meninggalkan Malaysia dan membawa kekayaan ilmu dan harta ke tempat orang lain.Mereka melihat Malaysia dalam keadaan serba cela dan tidak nampak langsung kebaikan sedangkan kekayaan yang mereka kecapi dan ilmu yang mereka terima asasnya bermula di negara ini.Sebahagian mereka berfikir cara orang Barat atau orang Amerika. Mereka lupa sejarah Malaysia baru melepasi setengah abad dan sejarah kemerdekaan dan kemajuan Amerika dan kuasa-kuasa Barat sudah terjadi ratusan tahun.Mengimbangi Idealisme dan RealitiMUTAKHIR ini timbul dua kecenderungan yang saling meresahkan. Satu, menukar sistem di Malaysia atas nama negara Islam yang didekati secara simplistik dan retorik yang penuh emosional. Ia dijadikan pancing untuk mendapat pengaruh dan dukungan politik sempit.Islam dalam Perlembagaan adalah agama Persekutuan. Daripadanya Islam diperkasa dalam pendidikan, ekonomi, pembaikan bidang syariah, pengukuhan asas-asas pembangunan sosial dan pentadbiran negara. Realiti Malaysia memerlukan pendekatan bijaksana dengan memahami maqasid syariah secara mendalam dan strategik supaya aplikasi syariah dalam sistem terjadi.Pendekatan ke arah ketamadunan ini perlu supaya dengan tenaga modal insan yang cukup terlatih dengan ilmu-ilmu diniah (agama) terhubung dengan kepakaran yang pelbagai, ia mampu memberi pendekatan baru terhadap ilmu turath atau tradisional supaya wujud penyegaran yang seiring dengan zaman.Kecenderungan kedua ialah terdapat pihak yang satu ketika dulu memperjuangkan cita-cita Islam cuba membawa fahaman liberal dan pluralisme Barat sehingga rupa dan warna hak asasi Barat hendak dijadikan celupan baru dalam wajah Islam di Malaysia. Ia jauh lebih bahaya kerana pendekatan ini boleh mengelirukan umat Islam dan menjadikan perpecahan di kalangan fikrah umat lebih ketara lagi.Di mana Bumi Dipijak

Di situ Langit DijunjungBAGI sesetengah kumpulan pendesak yang berhajat merungkai asas-asas fundamental dalam Perlembagaan seperti Islam, bahasa Melayu, hak istimewa dan sebagainya harus berfikir banyak kali kerana asas-asas fundamental itu bermaksud baik bagi kestabilan Malaysia.Kemerdekaan yang dinikmati sejak 55 tahun lalu seharusnya memberi kita keyakinan ‘di mana bumi dipijak di situ langit dijunjung’. Malaysia adalah rumah kita. Di sinilah tempat kita berlindung, mencari rezeki dan menumpahkan taat setia yang tidak berbelah bagi.Setiap warganya harus berfikir secara muafakat dan tolak ansur kerana tidak mudah untuk mengurus sebuah masyarakat majmuk. Harus ada pengorbanan dan kecenderungan untuk mencari titik persamaan lebih dari titik perbezaan supaya kelebihan yang dinikmati dan kekurangan yang dirasai dikongsi bersama dengan keinsafan dan tekad untuk terus menyumbang ke arah kebaikan dan kemajuan Malaysia.PENULIS ialah


Profesor Pendidikan


Universiti Islam Antarabangsa Malaysia


(UIAM).Sumber


p/s :


Merdeka negara dari penjajah,

Pemerintahnya adil dan saksama,

Jom kita menggenggam amanah,

Menjaga negara menjunjung agama.
Teruskan membaca..

Menghayati perpaduan kaum sebagai erti kemerdekaanMenghayati perpaduan kaum

sebagai erti kemerdekaanKEMERDEKAAN sekiranya dicerakinkan seperti yang dikatakan Pendita Za'aba adalah memerdekakan jiwa dalam konteks hari ini. Kita bukan lagi dalam dunia kolonial secara fizikal atau mudah berasa gundah dan takut setiap kali mengambil atau menikmati khazanah negara kerana adanya kuasa luar yang menjajah kita.Itulah hujah pembuka Bicara oleh Ketua Penyelidik Ekonomi Syariah Antarabangsa Kewangan Islam, Profesor Madya Dr. Asyraf Wajdi ketika disoal mengenai "Memahami Erti Merdeka dalam Konteks Masa Kini".Merujuk pada kata-kata Za'aba, Dr. Asyraf turut mengingatkan, bahawa ancaman terhadap bangsa merdeka kini menjelma dalam bentuk penjajahan dalam bentuk fikiran dan budaya."Kita bukan lagi berjiwa merdeka sekiranya berjiwa perhambaan dan malangnya, walaupun sudah 50 tahun merdeka, kadang-kadang pemikiran kita masih terjajah," katanya.Selain isu penjajahan minda, perkara utama yang menjadi cabaran terutama umat Islam di negara ini dalam konteks menjadi umat contoh, adalah cabaran untuk mengangkat martabat Islam sebagai agama yang syumul.Menurut Setiausaha Politik Perdana Menteri, Datuk Shahlan Ismail, umat Islam di Malaysia selaku umat merdeka harus membuktikan kepada dunia, bahawa Islam bukan agama keganasan."Oleh itu, tanggungjawab memerdekakan negara dalam konteks agama adalah satu kewajipan dan tidak patut ada di kalangan kita membiarkan negara, agama Islam dan bangsa kita terus dijajah," katanya.Shahlan dan Dr. Asyraf menjawab demikian ketika disoal Amin Idris, hos program Bicara terbitan TV Al Hijrah yang bersiaran secara langsung, baru-baru ini.Merujuk pada kepentingan Islam sebagai asas kepada pembinaan jati diri bangsa merdeka, Dr. Asyraf mengingatkan pada kata-kata Saidina Umar Al Khattab yang berpesan, sebagai umat yang diberi kehormatan oleh Allah dengan Islam, maka sesiapa yang mencari selain daripada Islam, pasti akan menempah kehinaan Allah.Shahlan pula merujuk pada Antropologi Islam terkenal, Ibu Khaldun yang menyebut: "Mana-mana bangsa yang pernah dijajah kuasa penakluk, akan mudah merasa kagum kepada apa sahaja yang dilakukan penjajah, hingga mereka sanggup memuji-muji kehebatan penjajah walaupun jelas merosakkan bangsa sendiri. Justeru katanya, generasi masa kini perlu peka dan memahami erti kemerdekaan secara lebih halus."Kita berdepan generasi baharu yang tidak pernah merasai tentang susah payah memerdekakan negara. Masalah jurang generasi juga harus kita tangani dengan betul supaya kita mampu melaksanakan konsep menghayati erti kemerdekaan dengan betul," jelasnya.Shahlan turut mengingatkan generasi masa kini agar berwaspada kerana penjajahan moden kini tidak datang melalui serangan bersenjata, sebaliknya diserapkan melalui pelbagai ideologi pasca moden."Kita diserang dengan pemikiran pluralisme, liberalisme dan feminisme hingga anak muda hari ini keliru kerana ideologi ini menyerap akibat keadaan politik yang berpecah-belah," katanya.Ditanya mengenai keutamaan dalam menghayati 55 tahun kemerdekaan negara, Dr. Asyraf menjelaskan, rakyat negara ini harus yakin untuk membina jati diri melalui acuan sendiri tanpa dipengaruhi telunjuk orang luar."Kita mesti melakukan perubahan dan pendekatan setiap zaman mengikut keutamaan waktu, dan kita harus ingat pada zaman Tun Abdul Razak, kita sudah bangkit menggunakan acuan kita sendiri melalui Dasar Afirmatif, walaupun pada waktu itu ia dipertikaikan banyak pihak," katanya.Menurutnya, sejarah awal kemerdekaan wajar dijadikan iktibar. Isu konflik kaum pada 1969 membuktikan, dasar pecah dan perintah yang ditinggalkan penjajah menciptakan pelbagai jurang yang sensitif kepada rakyat pelbagai kaum di negara ini terutama dalam isu ekonomi."Pada 1970, kadar kemiskinan tegar negara adalah 49.3 peratus manakala peratusan kemiskinan tegar mengikut kaum pula, bumiputera 65 peratus, Cina 26 peratus dan India 39 peratus. Jurang ini pencetus konflik kaum," katanya.Jelas Dr. Aysraf lagi, isu ekonomi mencetuskan rasa tidak senang, tidak puas hati, dan prasangka perkauman. Namun akhirnya isu ini ditangani dengan kerajaan melaksanakan Dasar Ekonomi Baru (DEB)."Kini dari 49.3 peratus kemiskinan tegar pada 1970, DEB berjaya menurunkan angka itu pada kadar yang sangat rendah pada 2011, dengan angka kemiskinan tegar hanya berada di paras 3.5 peratus," katanya.Selain isu mengawasi ancaman penjajahan moden serta memahami pencapaian sepanjang 55 tahun merdeka, Shahlan turut mengingatkan generasi masa kini untuk memahami dan menghayati Perlembagaan negara.Katanya, Perlembagaan mengiktiraf Islam sebagai Agama Persekutuan, justeru kedudukan itu perlu dihormati dan digunakan sebaik mungkin berdasarkan peruntukkan yang termaktub, dan rakyat harus sedar kini terdapat sekumpulan orang yang mahu membina Perlembagaan berdasarkan tafsiran mereka sendiri."Apabila Perlembagaan mengiktiraf Islam sebagai Agama Persekutuan, ia menyumbang dan tidak menghalang kepada kemajuan negara yang beraspirasikan sistem pendidikan, sistem kewangan malah perundangan," katanya.Dengan tegas Shahlan mengingatkan, dalam apa jua keadaan, kata kunci bagi mengisi dan mempertahankan kemerdekaan negara agar lebih terjamin pada masa akan datang, tentunya berpaksikan pada perpaduan rakyat."Kita tahu polemik perkauman tidak akan mendatangkan apa-apa, marilah kita bersatu padu dan bersedia untuk bermuzakarah untuk terus mengekalkan perpaduan ini kerana generasi hari ini mesti menghormati usaha generasi terdahulu yang sudah berkorban untuk mendapatkan kemerdekaan negara," jelasnya.Sumber
p/s :Pepatah Arab mengatakan :
"Tidak dapat dicapai kemenangan

melainkan dengan kekuatan

dan tidak dapat dicipta kekuatan

melainkan dengan perpaduan".
Tetaplah kita dengan satu aqidah,

satu kepercayaan,

satu cita-cita,

dan

satu perjuangan.
Selamat Hari Merdeka

to all Malaysians!
Teruskan membaca..

Sayang, cintakan negara lahir semangat juang


Persepektif IKIM:


Sayang, cintakan negara

lahir semangat juang

Hari ini kita meraikan sambutan Hari Kemerdekaan negara yang Ke-55. Jalur Gemilang yang dikibar menjadi simbol sambutan rakyat untuk meraikan Hari Kemerdekaan. Untuk menghayati sambutan Hari Kemerdekaan, kita perlu sayang dan cintakan negara.
Rasa sayang akan lahir apabila kita menilai dan menghargai nikmat serta keamanan negara. Di sini kita dilahirkan, membesar, membina kerjaya serta kehidupan dengan aman dan tenteram.Hidup aman
Masyarakat pelbagai bangsa dan agama dapat hidup dalam suasana toleransi tanpa konflik yang boleh membawa kepada perpecahan.
Menurut laporan organisasi kumpulan pemikir Institut Ekonomi dan Keamanan pada 12 Jun 2012, yang dipetik dalam majalah The Economist, meletakkan tahap keamanan dan keselamatan Malaysia di tangga ke-20 mengatasi Singapura dan Australia.

Hidup dalam keadaan bebas untuk menikmati keperluan asas mencukupi seperti makanan, tempat tinggal dan pakaian dengan mudah dan selesa adalah perkara yang masih menjadi mimpi atau angan-angan bagi sesetengah rakyat negara lain.

Ini ditambahkan dengan konflik yang dicetuskan manusia sendiri seperti yang berlaku di Timur Tengah, masyarakat yang tidak stabil seperti di Amerika Syarikat dan bencana alam kronik seperti kejadian gempa bumi di Jepun dan Iran.
Cintakan tanah air
Mengimbau kembali keamanan negara yang ada, maka ini boleh membawa kita kepada sayang dan cintakan tanah air.

Pada masa sama, cinta kepada negara adalah satu tuntutan dalam agama Islam.

Ini ditunjukkan oleh Baginda SAW yang meluahkan rasa kecintaan amat mendalam terhadap Kota Makkah ketika berhijrah dari Makkah ke Madinah.
Diriwayatkan oleh Abdullah bin Abbas, Nabi SAW bersabda:

“Betapa engkau (kota Makkah) negeri yang terbaik,

dan engkau yang amat aku cintai,

jika kerana bukan kaumku yang mengusir aku

daripada bumi engkau, maka sudah tentu aku

tidak akan pergi melainkan

kekal tinggal di bumi engkau.”

(Riwayat Tirmizi)Bagi orang Islam, untuk benar-benar mencintai tanah air mereka perlu kembali kepada ajaran Islam. yang memberi petunjuk dalam pelbagai aspek kehidupan termasuk mencintai negara.

Perasaan sayang dan cintakan negara akan melahirkan semangat untuk berjuang mempertahankan kestabilan ekonomi serta perpaduan rakyat.

Jaga hak orang lain

Hidup dengan menghormati dan menjaga hak-hak orang lain seperti hak individu, jiran, masyarakat kampung, bandar dan warga negara keseluruhannya perlu dijaga supaya tidak timbul unsur pergaduhan dan permusuhan yang boleh mengucar-kacirkan tanah air tercinta.

Warga Malaysia yang ada rasa cinta kepada tanah air sudah tentu akan menyambut Hari Kemerdekaan dengan lebih bermakna dengan wawasan tersemat di sanubari untuk terus membina serta memakmurkan Malaysia.

Penulis Pegawai Penyelidik,

Pusat Syariah Undang-Undang dan Politik

Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...