Photobucket

Sahabat Maya :

Saturday, June 4, 2011

Wabak E.coli kini di 12 negaraHandout of electron micrograph of E. coli bacteria  2:120 Caption  A colorized electron micrograph of a cluster of E. coli bacteria is shown in this undated handout from the U.S. Department of Agriculture. Individual bacteria in this photograph are oblong and colored brown. Renewed confusion surrounding the source of an E.coli outbreak linked to Taco Bell will make it harder for the Mexican-style restaurant chain to reassure customers that its food is safe and could prolong a damaging sales slowdown. NO SALES  NO ARCHIVES FOR EDITORIAL USE ONLY  (Xinhua/Reuters)

A colorized electron micrograph of a cluster of E. coli bacteria

is shown in this undated handout from the

U.S. Department of Agriculture.

(Xinhua/Reuters File Photo)Wabak E.coli kini


di 12 negara


E. coli bakteria paling bahaya


GAMBAR menunjukkan bakteria E.coli baharu
yang dilihat menerusi mikroskop
di Institut Penyelidikan Jangkitan di Brunswick, Jerman.pix_gal0

Bakteria mampu berjangkit
antara manusia dianggap paling berbahaya.

GENEVA: Wabak E.coli kini dikesan di 12 negara dan semakin berbahaya kerana boleh berjangkit antara manusia.
Pendedahan itu dibuat oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) selepas bakteria itu dikesan di Amerika Syarikat, Republik Czech, Perancis, Jerman, Austria, Denmark, Belanda, Sepanyol, Sweden, Norway, Switzerland dan Britain.

Lebih 1,700 kes jangkitan dilaporkan di seluruh dunia sejak kes pertama dilaporkan di Jerman dengan 18 maut setakat ini.

WHO menyatakan, bakteria penyebar wabak itu adalah baru dan lebih mudah berjangkit selain tahan antibiotik dan mempunyai tempoh inkubasi selama lapan hari yang bermakna jangkitan belum sampai kemuncaknya.

Pakar masih tidak pasti sumber jangkitan meskipun menolak teori awal bahawa ia daripada timun Sepanyol. Kebimbangan meningkat hingga Russia mengharamkan import semua sayur-sayuran Eropah.

Sementara itu, saintis yang menyiasat jangkitan mendapati bakteria itu membawa toksin biasa yang beracun dan boleh melekat pada usus pesakit.


Mereka mengakui E.coli jenis terbaru ini paling beracun terhadap manusia. Kebanyakan Escherichia coli, atau bakteria E.coli, tidak berbahaya.

Bakteria yang menyebabkan penduduk Eropah jatuh sakit dikenali sebagai 0104:H4, yang menghasilkan toksin Shiga atau STEC.

Antara petanda jangkitan ialah cirit birit dan muntah. Dalam kes memudaratkan, ia menyebabkan sindrom uremik hemolitik (HUS) iaitu serangan terhadap buah pinggang hingga menyebabkan koma, sawan dan angin ahmar.

“Jerman kini melaporkan 470 kes HUS. Ini amat luar biasa,” kata Dr Robert Tauxe, pakar penyakit bawaan makanan di Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat (CDC).

CDC bekerjasama dengan pihak berkuasa kesihatan Jerman dalam kes itu sejak lewat minggu lalu. – Reuters/AgensiSEBIJI timun yang ditanam di sebuah rumah hijau

di Algarrobo Sepanyol - ReutersBerita Harian Online

coli

E-coliBerlin: Pusat Kawalan Penyakit Jerman masih belum dapat mengenal pasti punca wabak Sindrom Hemolitik-Uremik (HUS) yang sudah menyebabkan kematian 16 orang di utara Eropah, ketika negara itu melaporkan 365 kes baru E.coli semalam.

Sebanyak 25 peratus daripada kes terbaru membabitkan kes HUS yang menyebabkan komplikasi darah dan buah pinggang akibat jangkitan E.coli, kata Institut Robert Koch Jerman.

Wabak HUS itu yang terbesar pernah dialami Eropah, dipersalahkan terhadap kematian 16 orang di benua itu yang kebanyakannya baru kembali daripada kunjungan ke utara Jerman.

Setakat ini lebih 1,500 kes E.coli/HUS dilaporkan di Jerman dan pihak berkuasa masih belum mengenal pasti sumber jangkitan berkenaan
.

Menteri Perlindungan Pengguna dan Pertanian Jerman Ilse Aigner menolak kritikan bahawa Jerman tersilap dalam menyalahkan timun dari Sepanyol sebagai sumber bakteria E.coli bahaya berkenaan.

“Siasatan mendapati bakteria E.coli dalam timun Sepanyol dan mengikut peraturan Eropah, kami perlu mendedahkan hasil siasatan itu segera,” kata Aigner.

Namun pihak berkuasa di Hamburg Selasa lalu berkata E. coli yang ditemui dalam timun Sepanyol itu bukanlah jenis bahaya yang menyebabkan HUS.

Sepanyol semalam berkata ia sedang menimbang untuk menyaman pihak berkuasa di Jerman berikutan petani di negara itu rugi 200 juta Euro (RM863 juta) seminggu dan krisis itu boleh menyebabkan 70,000 orang hilang pekerjaan. – AP/Agensi
Russia haramkan sayur-sayuran EU bimbang wabak HUS merebak

MOSCOW: Kerajaan Russia hari ini mengharamkan import sayur-sayuran segar dari negara Kesatuan Eropah (EU) kerana bimbang Sindrom Hemolitik-Ukremik (HUS) pada ketika Jerman masih belum dapat mengenal pasti punca sumber wabak itu yang sudah menyebabkan kematian 17 orang.

Ketika pengumuman pengharaman import itu, Pegawai Kanan Perlindungan Pengguna Russia, Gennady Onishchenko menghentam piawaian keselamatan makanan EU.

Russia sudah mengharam import sayur-sayuran dari Jerman dan Sepanyol. - REUTERS

http://4.bp.blogspot.com/-pnyBEAlAdTU/TejQJDVJZBI/AAAAAAAAg2I/KZ2gpfL2fMI/s1600/a-ECOLI-DISH-386x217.jpg

Gambar: Bakteria jenis baru ditemui di dalam mentimunabak maut E.coli yang berpusat di Jerman dan merebak ke seluruh Eropah dikenal pasti dicetuskan bakteria jenis baru yang bahaya, kata saintis China yang membuat analisis terhadap bakteria berkenaan.Saintis berkenaan berkata wabak itu sudah membawa maut kepada 17 orang dan menyebabkan lebih 1,500 sakit di sekurang-kurangnya 10 negara Eropah, membawa gen yang menjadikan bakteria itu kebal kepada beberapa jenis antibiotik.“E.coli ini adalah bakteria jenis baru yang mudah berjangkit dan toksik,” kata saintis di Institut Genomik Beijing di Shenzhen, yang bekerjasama dengan rakan sejawat mereka di Jerman bagi mengenal pasti punca wabak itu.Jurucakap Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Aphaluck Bhatiasevi, berkata badan itu sedang menanti maklumat lanjut daripada beberapa makmal lain.“Jenis bakteria ini tidak pernah dilihat dalam wabak yang dialami sebelum ini,” kata beliau.Russia semalam melarang kemasukan sayuran mentah dari Kesatuan Eropah, mencetuskan bantahan Surahanjaya Eropah.Moscow sebelum ini melarang kemasukan sayuran dari Jerman dan Sepanyol, selepas pihak berkuasa di Hamburg menyatakan timun dari Sepanyol tercemar dan mencetuskan wabak itu. Pegawai Jerman kemudian memohon maaf kepada Madrid berikutan maklumat itu tidak benar.Ketua agensi perlindungan pengguna Russia, Gennady Onishchenko berkata kematian akibat wabak itu menunjukkan undang-undang kesihatan Eropah yang didesak diikuti Moscow tidak berkesan.Agensi kawalan penyakit Jerman, Robert Koch Institute (RKI) melaporkan terdapat 365 kes baru E.Coli dan 25 peratus daripadanya membabitkan komplikasi mengancam nyawa dicetuskan sejenis E.coli yang digelar E.coli menghasilkan toksin Shiga (STEC).
WHO berkata ia sudah dimaklumkan mengenai kes di Austria, Denmark, Perancis, Belanda, Norway, Sepanyol, Sweden, Switzerland dan Britain. – Reuters
http://3.bp.blogspot.com/-KgyzG8miJk4/TejQb1XhhGI/AAAAAAAAg2Q/6Q5O96l_hqY/s1600/r-E-COLI-OUTBREAK-large570.jpg

File:EscherichiaColi NIAID.jpg

In this photo taken May 24, 2011 , an employee of the laboratory at Hamburg Eppendorf hospital shows a bacterial culture of the EHEC bacterium.  German news agency DAPD reported that almost 300 are sick with hemolytic uremic syndrome, or HUS, in recent days. HUS is a rare complication arising from an infection most commonly associated with E. coli, a bacterium found in undercooked beef or contaminated food. German officials have said they found three cucumbers from Spain with the bacterium and they are currently probing whether the cucumbers were contaminated with E. coli when they were shipped from southern Spain, or if they went bad during shipment or while being handled in Germany.


Teruskan membaca..

Daulat Tuanku!


KEBERANGKATAN Seri Paduka Baginda

Yang Di-Pertuan Agong,

Tuanku Mizan Zainal Abidin

serta Raja Permaisuri Agong,

Tuanku Nur Zahirah

ke Istiadat Mengarak Panji-Panji

sempena Sambutan Keputeraan

Seri Paduka Baginda

Yang Dipertuan Agong

di Dataran Merdeka hari ini.

Turut hadir Perdana Menteri,

Datuk Seri Najib Razak dan

Timbalan Perdana Menteri,

Tan Sri Muhyiddin Yassin.

- Foto Yazit Razal

Berita Harian

Agong Mahu Usaha Diperhebatkan

Realisasikan Wawasan Malaysia

Menjadi Negara Maju
KUALA LUMPUR: Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin menitahkan segala usaha diperhebatkan bagi memastikan ekonomi negara terus berkembang dan meningkat, merealisasikan wawasan menjadikan Malaysia sebuah negara maju pada 2020 dan berpendapatan tinggi.


Seri Paduka bertitah daripada aspek ekonomi, kedudukan negara begitu memberangsangkan, pelaburan dari dalam dan luar negara semakin meningkat dan kadar inflasi pula berada pada paras terkawal.


Melahirkan rasa bangga kerana Malaysia merupakan antara negara yang memiliki pelbagai institusi pentadbiran dan pelaksanaan kukuh serta efektif, Tuanku Mizan sukacita melihat kerajaan sentiasa mengambil usaha dan inisiatif bagi menambahbaik institusi berkenaan dalam usaha merealisasikan Wawasan 2020.


"Sesungguhnya, kekukuhan dan kestabilan sesebuah negara amat bergantung kepada pelbagai institusi yang menjadi tonggak pentadbiran negara tersebut, malah, institusi pentadbiran dan pelaksanaan yang kukuh merupakan antara elemen terpenting dalam menghasilkan sebuah negara maju dan disegani," titah Seri Paduka sempena ulang tahun Hari Keputeraan Yang di-Pertuan Agong di Istana Negara, Sabtu.


Melihat pelbagai rancangan dan pelan tindakan yang digagaskan bagi memperkukuhkan pelbagai institusi negara, Tuanku Mizan mahu semua pihak bekerjasama menjayakan matlamat yang disasarkan.


"Beta menggesa semua pihak, kerajaan, sektor swata, badan bukan kerajaan (NGO), media massa dan yang terutama rakyat jelata untuk sama-sama bersepakat dan berganding bahu agar segala usaha yang digagaskan dapat dilaksanakan dengan segera dan berkesan," titah Seri Paduka.


Seri Paduka bertitah dunia hari ini berhadapan dengan tekanan ekonomi begitu mencabar dan dugaan ekonomi terbesar kini adalah kenaikan harga minyak termasuk kos bahan api melambung tinggi melanda setiap negara di dunia.


"Malaysia pastinya tidak terkecuali. Jika berterusan, fenomena ini bukan sahaja akan membawa kesan negatif kepada pertumbuhan ekonomi negara tetapi lebih penting lagi, menghimpit taraf hidup rakyat melalui tekanan inflasi.


"Beta bersyukur kerana kerajaan masih berupaya mengimbangi kesan kenaikan harga minyak demi kesejahteraan rakyat jelata. Beta berasa sukacita kerana kerajaan terus mengekalkan harga minyak RON 95, diesel dan gas petroleum cecair kepada harga semasa."


Mengharapkan keputusan itu dapat mengurangkan beban rakyat, Yang di-Pertuan Agong mengingatkan para peniaga memberikan kerjasama dan tidak sewenang-wenang menaikkan harga barangan keperluan pengguna.


"Bila berlaku kenaikan harga seluruh rakyat akan mendapat kesan buruk dan sesungguhnya apa yang kerajaan laksanakan ini tidak dapat dinikmati rakyat," titah Seri Paduka.


Mengenai penggunaan pelbagai sumber tenaga dan air yang menyebabkan negara membelanjakan sejumlah besar wang bagi menyediakan kemudahan itu, Tuanku Mizan mahu rakyat jelata menjadi warga yang bijak memanfaatkan sumber tenaga dan air dengan berhemah.


Seri Paduka bersyukur ke hadrat Allah SWT kerana negara ini mempunyai rakyat berbilang kaum dan agama yang dilindungi daripada persengketaan dan kekacauan, selain mewarisi bumi Malaysia indah dan permai.


"Beta akui bukanlah mudah untuk rakyat berbilang bangsa dan agama mendiami sebuah negara dan berkongsi segalanya dalam keadaan aman, rukun dan damai.


Namun, rakyat Malaysia telah membuktikan bahawa kepelbagaian bangsa, agama dan budaya yang kita miliki bukanlah satu halangan dan masalah, sebaliknya adalah satu keunikan yang membina kekuatan kita bersama," titah Tuanku Mizan.


Melahirkan rasa dukacita kerana masih ada pihak yang cuba mengganggu-gugat kententeraman negara dengan membangkitkan isu-isu sensitif, Seri Paduka mahu rakyat Malaysia mengekalkan perpaduan demi kesejahteraan tanah air dan generasi akan datang. Tuanku Mizan turut mengucapkan takziah kepada keluarga mangsa kejadian tanah runtuh di Rumah Anak-anak Yatim dan Anak-anak Hidayah Madrasah Al-Taqwa di Hulu Langat, Selangor, baru-baru ini dan berharap insiden itu menjadi iktibar kepada semua agar lebih prihatin terhadap alam sekitar.


Bagi merealisasikan Malaysia sebagai negara maju pada 2020, Seri Paduka menitahkan rakyat Malaysia agar menjadi warga perkasa dan dinamik, yang bukan sahaja tinggi penguasaan ilmu pengetahuan dan kemahiran tetapi juga nilai akhlak, moral dan berintegriti.


"Sesungguhnya, Beta menghargai serta menyokong komitmen kerajaan di bawah pimpinan Yang Amat Berhormat Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam usaha meningkatkan integriti dan memerangi rasuah," titah Seri Paduka.


Menyatakan hemat Seri Paduka bahawa kerajaan berada pada landasan betul dalam langkah pencegahan rasuah, Tuanku Mizan menitahkan agar pendekatan untuk memerangi rasuah dilakukan secara mutlak dan lebih komprehensif, serta melipatgandakan usaha berkaitan.


Secara keseluruhannya, titah Seri Paduka rakyat Malaysia bertuah kerana mampu menikmati kehidupan selesa dan selamat, namun, Tuanku Mizan percaya masih ada ruang bagi menjanjikan kehidupan lebih baik untuk rakyat.


"Kerajaan harus melakukan segala usaha yang perlu bagi memastikan kualiti hidup rakyat terutamanya di luar bandar akan terus terbela dan bertambah baik."


Akhir titah, Tuanku Mizan sekali lagi mengucapkan terima kasih kepada Perdana Menteri dan Menteri-Menteri kabinet serta seluruh rakyat Malaysia atas doa, sokongan dan taat setia kepada Seri Paduka menjalankan amanah sebagai Yang di-Pertuan Agong dengan lancar dan sempurna.


"Beta dan Raja Permaisuri Agong juga berdoa agar kerajaan dan rakyat akan terus mendukung cita-cita kita untuk menjadi negara maju, beretika dan bermoral tinggi.


"Marilah kita sama-sama pastikan bahawa negara majmuk ini terus maju dan aman makmur, dengan ikatan perpaduan yang kuat serta usaha gigih untuk terus maju. InsyAllah, kita akan diberkati Allah SWT," titah Seri Paduka. - BERNAMA


mStar OnlineTeruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...