Photobucket

Sahabat Maya :

Saturday, December 10, 2011

Bahaya main pistol RM6Bahaya main pistol RM6
IPOH: Pelbagai jenis pistol mainan yang boleh dibeli dengan harga serendah RM6 tidak sepatutnya dijual di pasaran berikutan ia amat membahayakan.Lebih membimbangkan apabila pistol permainan kanak-kanak itu boleh menembak biji peluru laju hingga mampu mendatangkan kecederaan.
Naib Presiden Persatuan Pengguna Perak (PCA), Paul Raj, berkata penjualan secara berleluasa pistol mainan itu adalah perkara serius yang perlu diberi perhatian oleh pihak berwajib.Katanya, pistol mainan jenis ‘Air Soft Gun’ dan ‘Air Sport Gun’ dengan satu daripadanya bergred tinggi versi ‘Hop Up’ perlu dilarang penjualannya kerana berbahaya.
“Saya hairan bagaimana pistol mainan yang berbahaya ini boleh dijual secara berleluasa kerana kelajuan tembakan peluru getah dan ketepatannya boleh mendatangkan kecederaan serius.
“Peluru pistol tiruan ini amat laju dan boleh mencederakan manusia apatah lagi jika ditembak dari jarak dekat dan buktinya cermin boleh pecah jika terkena tembakannya.

“Risiko berlaku kecederaan lebih tinggi jika ia digunakan oleh kanak-kanak. Justeru, PCA mendesak tindakan segera diambil dan jangan bersikap tunggu berlaku kecederaan atau kematian akibat terkena tembakan pistol mainan ini baru mahu bertindak,” katanya, semalam.
Menurutnya, sebelum ini seorang remaja, Muhammad Asyraff Ilyas, 15, yang cedera di mata kiri selepas terkena peluru pistol mainan seumpama itu yang dilepaskan secara tidak sengaja oleh adiknya di Kuantan, 23 November lalu.Kejadian itu menyebabkan mangsa hampir buta mata kiri selain mengalami pendarahan dalaman mata sebelum dirawat di Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) Kuantan.
Beliau berkata, terdapat pelbagai model senjata api tiruan ini yang dijual berleluasa sama ada di kedai runcit, stesen minyak dan pasar malam.
“Harganya yang terlalu murah sekitar RM6 hingga RM15 sepucuk boleh dianggap mampu dibeli oleh kanak-kanak yang terlalu naif terhadap bahaya menanti,” katanya. Beliau turut menyelar golongan peniaga yang sengaja menjual pistol mainan tiruan itu walaupun menyedari ia tidak sesuai dan mendatangkan bahaya kepada kanak-kanak.
“Ia adalah satu kesalahan mengikut Akta Senjata Api 1960 di bawah beberapa peruntukan akta itu,” katanya.SumberTeruskan membaca..

Download Borang BR1Mhttp://3.bp.blogspot.com/-LCLKBZjujjw/TuMFdeDUt5I/AAAAAAAACfk/J8ccg8Wn3ek/s400/bantuan+rm+500+lhdn.jpg


Borang Bantuan RM 500.00


boleh didapati di Pusat Khidmat

atau

Cawangan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN),

Jabatan Pembangunan Persekutuan.


Kepada mereka yang layak dan memenuhi syarat


bolehlah mendapatkan borang tersebut

atau

terus download borang berkenaan daripada link

yang disediakan di bawah.(open in new tab)

(open in new tab)


p/s : mohon jangan tak mohon!

rezeki..Teruskan membaca..

Konsep Wasatiyyah (kesederhanaan)-Pentingnya hidup secara sederhanaPentingnya hidup secara sederhanaBERHEMAH...didik diri dan keluarga merancang perbelanjaan dengan mengutamakan perkara penting terlebih dahulu.
BERHEMAH...didik diri dan keluarga
merancang perbelanjaan dengan mengutamakan
perkara penting terlebih dahulu.INDIVIDU yang berpegang kepada konsep Wasatiyyah (kesederhanaan) bolehlah digambarkan sebagai orang yang merendah diri, mudah didampingi dan berperwatakan sederhana.
Biar pun memiliki pangkat, kedudukan dan harta kekayaan melimpah ruah, namun mereka tidak pernah bangga diri malah menggunakan segala kelebihan itu untuk terus mendekatkan diri kepada Allah.


Mereka merasakan nikmat yang dipinjamkan itu hak mutlak milik Allah. Golongan itu tidak hanya memikirkan kepuasan dan keseronokan diri sendiri semata-mata malah turut sama-sama menyelami kekurangan orang lain.


Rasulullah contoh terbaik kerana baginda amat mementingkan kesederhanaan dalam kehidupannya. Sifat sederhana dan tawaduk yang dipamerkan amat hebat sekali.


Baginda melawat orang sakit, menghantar jenazah ke kubur, tidak pernah menolak jemputan, membaiki kasut, menjahit pakaian sendiri dan turut membantu isterinya melakukan kerja di rumah.Islam menganjurkan umatnya bersederhana dalam semua aspek kehidupan termasuk sikap, amalan dan tindakan. Ia menjadi ciri terpenting dan salah satu perwatakan yang membezakan umat Islam dengan umat yang lain.
Allah berfirman yang bermaksud:


“Dan demikianlah kami menjadikan kamu (umat Islam)


umat yang adil dan pilihan supaya kamu


menjadi saksi atas (perbuatan) manusia.”


(Surah Al-Baqarah ayat 143).
Rasulullah bersabda yang bermaksud:


“Sebaik-baik perkara adalah yang paling sederhana.”


(Riwayat Imam Tirmizi).


Ramai yang menganggap kesederhanaan itu seperti menampakkan kelemahan.
Sifat itu mendatangkan manfaat besar dalam kehidupan manusia. Kesederhanaan itu hanya mampu diraih jika seorang itu berjaya mengekang gelora hawa nafsunya.
Allah berfirman yang bermaksud:


“Dan jika sekiranya kebenaran


mengikut hawa nafsu mereka,


nescaya binasalah langit dan bumi


dan siapa-siapa yang di dalamnya.


Tetapi Kami datangkan kepada mereka


satu peringatan untuk mereka (al-Quran),


lalu mereka berpaling dari peringatan itu.”


(Surah Al-Mukminun ayat 71).
Apabila gagal mengawal hawa nafsu, pastinya mendorong seseorang bersikap berlebihan. Contoh paling dekat dengan kehidupan seharian kita adalah tabiat berbelanja.
Berikhtiar dan latih diri untuk menggunakan wang perbelanjaan mengikut keperluan dan tidak didesak dengan perasaan untuk mengikut ‘selera’ kita saja.
Rasulullah bersabda dalam hadisnya yang diriwayatkan Imam Ahmad yang bermaksud:“Tidak susah bagi sesiapapun yang sederhana dalam perbelanjaan.”
Buatlah perancangan dalam perbelanjaan namun dalam masa sama jangan pula jadikan alasan bersederhana untuk tidak bersedekah atau berinfaq.
Sememangnya terdapat dorongan daripada syaitan yang menyebabkan kita gagal melaksanakannya. Sebab itu kita perlu sentiasa menerbitkan rasa syukur, reda dan rasa puas nikmat pemberian yang ada.
Jika ada golongan yang memiliki kelebihan berbanding kita, ucapkan rasa kesyukuran dan bangga dengannya. Kalau terbit perasaan tidak puas dan iri hati perlu segera diperbetulkan atau terus dibuang.
Pensyarah Jabatan Asas Pendidikan dan Kemanusiaan, Universiti Malaya (UM), Rahimi Md Saad, berkata daripada aspek bahasa asal, Wasatiyyah kita terjemahkan sebagai kesederhanaan tetapi jika ditinjau konsep Wasatiyyah, ia sebenarnya bukan kesederhanaan tetapi keseimbangan.
“Dalam apa juga aspek kehidupan, tindakan kita perlu mengambil kira tasawwur (pandang alam) yang jelas seperti yang dijelaskan agama khususnya mengenai kehidupan manusia.“Islam mengingatkan kita terdapat dua kehidupan yang perlu diseimbangkan iaitu dunia dan akhirat. Kita tidak disuruh mengutamakan akhirat hingga mengabaikan dunia tetapi dilarang juga mengutamakan dunia hingga melupakan akhirat.
“Keseimbangan yang perlu diambil kira adalah hasil yang bakal diperoleh daripada pelaksanaan itu tidak sepatutnya di dunia atau di akhirat saja.
Biarlah apa yang diusahakan boleh memberi kebaikan dua dalam satu iaitu manfaat dunia dan ganjaran akhirat,” katanya.
Beliau berkata dalam menyeimbangkan sesuatu tindakan batas sempadan halal dan haram sangat jelas dan tidak boleh diubah.
“Keseimbangan yang dituntut dalam Islam adalah keseimbangan matlamat bukan keseimbangan cara.
“Setiap umat Islam perlu dididik supaya mempunyai tasawwur yang betul mengenai kehidupan dilalui. Tasawwur yang jelas menyebabkan matlamat dan arah hidup yang betul,” katanya.
Rahimi berkata mereka yang memahami arah hidup mengambil tindakan yang betul kerana mereka mempunyai jatidiri kukuh dan tidak mudah hanyut dengan pengaruh luar.
“Sebahagian besar umat Islam hari ini lemah pegangan jatidiri hingga mudah terikut-ikut apa saja di hadapan mereka. Proses memberi kefahaman kepada mereka mengenai agama tidak cukup dengan hanya menyampaikan fakta semata-mata tetapi perlu membabitkan proses pemikiran.
“Kita perlu menjadi umat yang aktif berfikir dan menjadikan ilmu sebagai asas segala tindakan kita. Unsur yang membawa kepada cara hidup ‘melampau’ perlu disekat penyerapannya dalam kehidupan masyarakat,” katanya.
Beliau berkata sunnah Rasulullah perlu dilihat secara menyeluruh membabitkan teori (sunnah qauliyah) dan praktis (sunnah amaliyah).
“Baginda menunjukkan kerangka yang sangat jelas untuk kita contohi mengenai kehidupan seimbang yang mengambil kira manfaat di dunia dan akhirat.
“Malah baginda juga menunjukkan contoh terbaik sebagai suami, bapa, sahabat, jiran, guru, pemimpin bahkan ketua negara serta aspek lain yang sangat luas untuk dijadikan model terbaik,” katanya.Menurutnya Islam tidak menghalang manusia mengumpul kekayaan bahkan ibadah tidak boleh ditunaikan jika kita tidak kaya iaitu berzakat.“Harta benda juga perlu untuk penyempurnaan ibadah. Namun Islam menuntut keseimbangan supaya kita berusaha memastikan apa yang dibelanjakan daripada harta itu memberi manfaat.
“Islam memerintahkan umatnya mencari harta daripada sumber halal dan membelanjakannya pada jalan yang halal juga,” katanya.
Rahimi berkata tugas menerangkan kepada masyarakat konsep sebenar wasatiyyah sememangnya sukar kerana kerangka pemikiran masyarakat yang bersifat materialistik.
“Mereka mudah menerima sesuatu yang boleh dilihat dengan mata kasar sementara Wasatiyyah adalah konsep abstrak tetapi menjadi mudah jika kita cuba membawa masyarakat berfikir.
“Ia tidak diterangkan secara fakta semata-mata tetapi perlu dikaitkan dengan realiti kehidupan. Perbincangan mengenai kekeluargaan, kewangan, sosial dan aspek kehidupan dianggap di luar daripada wacana agama.
“Walhal, Islam adalah cara hidup yang lengkap dari sekecil-kecil aspek seperti adab dalam qada hajat hingga kepada mengenal pencipta alam semesta,” katanya.


SumberTeruskan membaca..

Saman RM850
Saman RM850
JOHOR BAHRU: Seorang peniaga mendakwa teraniaya apabila dikenakan satu saman letak kereta berjumlah RM850 bagi kesalahan yang dilakukan di laluan di pusat bandar raya ini pada 16 Mei lalu.Norzaman Ali Affandi, 56, berkata dia menyedari perkara itu apabila menerima notis pemberitahuan daripada syarikat pelaksana perkhidmatan e-Kerajaan MyEG pada awal September lalu sebelum merujuknya di Cawangan Trafik Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Johor Bahru Selatan.
Menurut Norzaman, menerusi rekod yang diperoleh daripada pihak berkuasa, dia difahamkan saman itu dikenakan bagi kesalahan meletak kenderaan di Jalan Dhoby sedangkan gambar yang dirakam kereta peronda (MPV) menunjukkan ia di Jalan Pahang.Katanya, mengikut rekod saman itu, kenderaan milik isteri yang digunakannya itu dikenakan tiga saman kerana diletakkan di tepi laluan terbabit.
“Ia membabitkan kesalahan tidak mengikut peraturan jalan raya, meletakkan kenderaan pada jarak kira-kira sembilan meter dari simpang dan menghalang lalu-lintas,” katanya.
Menurut Norzaman, hingga kini dia juga tidak menerima sebarang saman secara rasmi.

Katanya, tiga saman yang dikenakan itu pada asalnya berjumlah RM400 dan denda tambahan dikenakan berikutan kegagalan membayar saman dalam tempoh dua minggu hingga ia mencecah RM850.
Katanya, dia masih keliru kerana anggota polis yang mengeluarkan saman gagal meletakkan notis saman di depan kereta mahu pun memaklumkannya secara rasmi menerusi surat-menyurat.“Saya akur dengan kesilapan itu namun berasakan denda sebanyak RM850 adalah terlalu tinggi bagi kesalahan letak kereta.
“Saya membuat rayuan kepada cawangan trafik tetapi tiada tindakan diambil hingga mengakibatkan saya tertekan.
“Saya berharap rayuan dikemukakan ini diambil perhatian oleh pihak atasan,” katanya, semalam.Sementara itu, Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan, Asisten Komisioner Zainuddin Yaacob berkata, saman berkenaan dikeluarkan berdasarkan kesalahan yang dilakukan oleh pengguna jalan raya bertujuan untuk mendidik mereka.SumberTeruskan membaca..

30 tahun rancang tunai haji30 tahun rancang tunai haji
BUKAN daripada kalangan umatku sesiapa yang tidak prihatin keadaan umat Islam yang lain. Itu antara maksud sabda Rasulullah.Ramai di kalangan kita hari ini suka dilayan tapi tidak mahu pula melayan, suka dihormati tetapi berat hendak menghormati.Kita juga suka orang lain beri perhatian kepada kita tetapi kita tidak suka beri perhatian kepada orang lain. Umat Islam sebenarnya laksana satu badan, jika satu anggota sakit maka yang lain turut terasa dan menderita.Jika kaki kita tersepak tunggul, mulut dengan spontan mengeluh, aduh sakitnya!

dan air mata pun mengalir. Jika hendak diikutkan kaki yang sakit tetapi kenapa anggota lain turut melakukan tindak balas.Sepatutnya kaki yang tersepak, mulut menyebut, hai! buta ke... kamu sepak kamu tanggung saja la... Mari kita sama-sama menghayati kisah prihatin dalam sejarah yang menyentuh perasaan.
Suatu hari pada musim haji, Abdullah bin Mubarak melaksanakan ibadah haji di tanah suci tertidur di Masjidil Haram. Dalam tidurnya, beliau bermimpi bertemu dengan seorang malaikat yang memberitahunya antara orang mendapat haji mabrur pada tahun itu adalah seorang tukang kasut bekerja di pasar Baghdad.
Selepas itu, Mubarak terjaga dari tidurnya. Sungguh terkejut sekali beliau dengan mimpi itu dan sangat hairan kenapa tukang kasut itu hadir dalam mimpi berkenaan.
Apakah yang dilakukan tukang kasut itu hingga melayakkan dia mendapat haji mabrur. Beliau kemudiannya mencari dan akhirnya menemui tukang kasut itu serta memintanya menceritakan apakah amalan yang dilakukannya hingga dia masuk dalam mimpinya dengan membawa perkhabaran mendapat haji mabrur.
Tukang kasut pun menceritakan peristiwa dia bersama isterinya selama 30 tahun merancang untuk naik haji. Selama itu, hampir setiap hari, minggu dan bulan dia menabung dan mengumpulkan wang dengan menjalankan kerja-kerja upah memperbaiki kasut.
Tahun ini tabungan hajinya bersama isteri sudah cukup dan dia buat keputusan untuk naik haji. Namun apa yang terjadi? Suatu hari, isterinya mencium bau harum masakan dari jirannya.
Disebabkan hairan dengan haruman masakan itu isterinya memberanikan diri menghampiri rumah jirannya dengan harapan untuk meminta sedikit masakan itu.
“Wahai jiran yang baik, hari ini saya mencium harumnya masakan kamu, bolehkah saya rasa sedikit masakan itu?” pinta isteri tukang kasut itu kepada jirannya.
“Tuan puteri yang baik, masakan ini tidak halal bagimu,” jawab jirannya.
“Mengapa tidak halal?” tanya isteri tukang sepatu itu dengan terkejutnya.
“Daging yang kami masak adalah bangkai yang kami temukan di jalan. Kami tidak tahan melihat anak-anak kami kelaparan. Kami sudah membanting tulang mencari makanan yang lebih baik, tapi kami tidak berjaya juga.Akhirnya hanya bangkai ini yang kami dapat, lalu kami masak demi melihat anak-anak dan keluarga kami tidak semakin menderita,” kata jirannya itu.
Mendengar cerita itu, isteri tukang kasut itu pulang dan menceritakannya kepada suaminya. Si tukang kasut itu tanpa banyak bicara segera membuka tabungan haji yang dikumpulkannya selama 30 tahun dan dibawa ke rumah jirannya itu.
“Wahai jiran yang baik, ambillah semua wang ini untuk keperluan makan kamu dan keluargamu, inilah haji kami”, kata tukang kasut itu.
Perbuatan mulia tukang kasut itulah yang masuk dalam mimpi orang alim terkenal, Abdullah bin al-Mubaarak sebagai memberitahu haji mabrur yang diperolehinya walaupun dia belum lagi pergi ke Makkah.
Kisah di atas, menceritakan betapa hati yang mulia dan baik selalu mendapat tempat yang mulia di sisi Allah. Hati yang baik menghantarkan kepada pemiliknya kepada perbuatan yang baik dan terpuji.
Hati yang baik mendatangkan pahala dan kurnia Allah tidak hanya untuk si pemiliknya, namun untuk seluruh umat manusia. Benarlah kata Rasulullah “Sesungguhnya dalam jasad ada segumpal darah, kalau itu baik, maka baiklah seluruh anggota tubuh”.
Hati yang baik itulah yang melahirkan keprihatinan luar biasa. Tidak hanya mementingkan diri sendiri, malah cerita ini menunjukkan mengutamakan mereka yang sangat memerlukan pertolongan pasti mendapat ganjaran pahala yang amat luar biasa sekali daripada Allah.
Bayangkan tukang kasut yang tidak pergi ke Makkah sekalipun tetapi mendapat pahala haji mabrur. Itulah ganjaran keprihatinan.Teruskan membaca..

Perkhidmatan Teksi Wanita lebih selamat untuk WANITA


Jamin keselamatan penumpang wanita

ASNIMAR AMINUDDIN sedar bahawa hampir 99 peratus bidang yang diceburinya itu dimonopoli golongan lelaki.Namun demikian, wanita berusia 43 tahun itu berani menyahut cabaran untuk terlibat dengan kerjaya yang jarang sekali menjadi pilihan para wanita di negara ini.Bagi ibu tunggal itu, bidang kerjaya yang kononnya 'dikuasai' oleh lelaki itu turut menawarkan ruang buat wanita sepertinya mencari rezeki.Tidak melihatnya sebagai cabaran yang sukar untuk dihadapi, Asnimar nekad untuk menjadi lebih cekal dan tidak mengenal erti putus asa.Dia yang sudah menjadi pemandu teksi sejak tujuh tahun lalu, mengakui masih ada segelintir pihak yang kurang yakin dengan keupayaan wanita dalam kerjaya itu."Kita perlu ingat perbezaan jantina tidak boleh dijadikan kayu pengukur tahap kebolehan seseorang," jelasnya.Semangat dan kecekalan wanita itu dalam mengharungi cabaran kerjaya langsung tidak pudar walaupun pernah berhadapan dengan sebuah kejadian cemas pada tahun 2000.Wanita yang bertudung dan tidak lekang dek senyuman itu mengakui, dia pernah nyaris menjadi mangsa cabul.Pada ketika itu, seperti kebiasaannya, Asnimar mengambil penumpangnya di sekitar kawasan pusat beli-belah, Ampang Point. Ketika berlegar-legar di kawasan itu, teksinya ditahan lelaki warga Iran yang mahu menuju ke Lebuh Ampang.Lelaki yang berusia lingkungan 20-an itu telah meminta diberhentikan di hadapan sebuah banglo dan kemudian turun dari kenderaan seolah-olah mahu membuat bayaran.Namun, dia tidak menyangka apabila lelaki itu bertindak di luar batas norma dengan cuba merentapnya keluar dari teksinya. Begitupun kedua-dua tangannya dipegang kuat dan ditarik, nasib menyebelahi Asnimar kerana dia dapat melindungi dirinya dari dalam kenderaan.Dalam keadaan keadaan cemas dan panik, Asnimar hanya mampu menjerit memonta pertolongan. Dia bersyukur kerana jeritannya itu mendapat perhatian dua orang pemuda yang kebetulan melalui lorong tersebut.
DIHARAPKAN dengan adanya perkhidmatan teksi wanita
mampu mengurangkan kadar jenayah terhadap penumpang wanita.


Lebih berwaspadaSejak peristiwa itu, Asnimar mengambil sikap lebih berjaga-jaga terutamanya ketika mengambil sekumpulan penumpang lelaki."Kebiasaanya, apabila mengambil mereka (lelaki), saya tidak memakai tali pinggang kerana khuatir mereka akan menjerut leher saya," ujarnya.Oleh itu, Asnimar meminta pihak berkuasa 'melonggarkan' syarat kepada pemandu teksi wanita untuk membuat pilihan mengambil penumpang."Ia mungkin kedengaran agak janggal, namun sebagai wanita, tipulah jika saya kata tidak risau akan keselamatan sepanjang bekerja. Lagipun tempoh masa bekerja kami sehingga lewat malam."Saya amat berharap agar saranan itu dipertimbangkan demi keselamatan pemandu wanita," jelasnya sambil menyifatkan pekerjaan itu turut menggembirakannya kerana dapat melihat pelbagai ragam penumpang setiap hari.Faktor keselamatan sebenarnya bukan sahaja melingkari para pemandu teksi wanita seperti Asnimar. Pada masa yang sama, para penumpang wanita di negara ini juga memerlukan jaminan keselamatan ketika mereka menaiki pengangkutan awam tersebut.Sebab itulah, idea menyediakan perkhidmatan pemandu teksi wanita merupakan salah satu usaha untuk melindungi penumpang berikutan banyak kes yang buruk terjadi melibatkan kehormatan wanita.
TEKSI yang dipandu oleh pemandu wanita
memberikan keselesaan kepada penumpang wanita.

Sekalipun jumlah kejadian jenayah dan gangguan seksual yang membabitkan pemandu lelaki tidaklah begitu membimbangkan, namun kes-kes yang dilaporkan sebelum ini masih menimbulkan kegusaran bagi sesetengah wanita.Bagaimanapun, selepas ini kegelisahan mereka tidak akan timbul lagi memandangkan perkhidmatan teksi yang selamat dan selesa untuk kaum wanita telahpun dilancarkan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) sempena Hari Antarabangsa Menangani Keganasan terhadap Wanita.Selepas berjaya melaksanakan perkhidmatan bas dan koc komuter khas untuk wanita, KPWKM kini memperkenalkan pula Projek Teksi Wanita di Terminal Bersepadu Selatan, Bandar Tasik Selatan, Kuala Lumpur pada 26 November lalu.Elak jadi mangsaProjek terbaharu yang dilaksanakan itu bertujuan memberi keselesaan dan jaminan keselamatan kepada kaum Hawa yang menggunakan pengangkutan awam itu.Langkah itu juga dilihat mampu mengelakkan kaum itu daripada menjadi sasaran gangguan seksual khususnya pada waktu malam.Bagi Fatimah Jomal, 22, pengenalan teksi wanita itu bukan sahaja memberi keselesaan kepada penumpang wanita malah dapat mengelakkan mereka daripada menjadi mangsa gangguan seksual."Dengan adanya kehadiran pemandu teksi wanita, ia mampu menjamin keselamatan dan keselesaan pengguna wanita."Disebabkan banyak kes rogol dan samun yang melibatkan segelintir pemandu teksi, ia sudah cukup menyebabkan penumpang wanita berasa bimbang," ujarnya.Bagaimanapun, dia berharap lebih ramai wanita menceburi bidang itu memandangkan tidak ramai wanita yang berminat menjadi pemandu teksi.
SEBELIM ini penumpang wanita dilanda kebimbangan menaiki teksi
yang dipandu pemandu lelaki berikutan banyak kes jenayah.

Pendapat itu turut dipersetujui Kimberly King Shen Zhett, 23, yang turut memuji langkah beberapa syarikat yang mempunyai kakitangan pemandu teksi wanita."Langkah segelintir syarikat memperkenalkan pemandu teksi wanita perlu dicontohi oleh syarikat teksi yang lain. Kehadiran pemandu wanita dalam bidang ini mampu membantu penumpang wanita kurang terdedah dengan risiko jenayah."Selepas ini, golongan wanita yang pulang daripada tempat kerja lewat tidak perlu bimbang lagi kerana mereka boleh menaiki teksi yang dipandu wanita," katanya.Sementara itu, bagi penuntut Institut Pengajian Tinggi Swasta (IPTS), Panita Terajapak, 24, dia turut memuji langkah kerajaan itu.Dia yang berasal dari Thailand itu mengakui golongan wanita khusus pelajar yang menggunakan perkhidmatan teksi terutama pada waktu malam boleh menarik nafas lega."Selain berasa selesa dan selamat, penumpang wanita lebih mudah untuk berurusan dengan pemandu wanita," jelasnya.Sehingga kini, hanya empat syarikat iaitu Destination Transport, Zalnas Sdn. Bhd., Koperasi Pengangkutan Putrajaya dan Cyberjaya serta Sunlight Radio Sdn. Bhd yang menyediakan pemandu teksi wanita.Sebagai panduan penumpang, teksi wanita boleh dikenal pasti melalui pelekas khas berwarna ungu yang tertera tulisan 'Teksi Wanita' pada kenderaan awam itu.
Sumber
Teruskan membaca..

Yuna-artis pertama menjayakan konsert secara maya.Konsert percuma Yuna

YUNA di samping T. Kugan.

KEUNIKAN vokal dan personalitinya membuatkan Yuna atau nama sebenarnya Yunalis Zarai, 25, berada dalam kelasnya tersendiri. Lagu Dan Sebenarnya mengangkat nama Yuna biarpun ketika itu khalayak masih tidak mengenali wajah dan personaliti sebenarnya.Kini, dia cukup dikenali malah tuahnya berterusan apabila dia dinobatkan sebagai Penyanyi Wanita Popular Anugerah Bintang Popular (ABP2010) dan tersenarai dalam anugerah-anugerah dalam industri seni. Dia juga kini dalam usaha mengembangkan bakatnya keluar negara iaitu Amerika Syarikat.Impak popularit, bakat dan kreativiti mencipta lagu, Yuna mencipta sejarah dengan menjadi artis pertama diberi peluang mengadakan konsert maya pertama di Asia oleh Hotlink.Konsert yang akan berlangsung pada 14 Disember ini akan berlangsung secara percuma buat 10,000 pelanggan Hotlink yang bertuah. Pelanggan Hotlink hanya perlu membuat tempahan tiket di laman web www.nowyoucan.my/yuna dan mereka boleh melihat konsert Yuna secara maya itu menerusi kamera online seperti telefon bimbit mahupun komputer riba.Menurut Ketua Bahagian Produk, Peralatan, Inovasi dan Perantauan Maxis, T. Kugan, pihaknya begitu teruja untuk menjayakan konsert pertama maya itu yang nyata sesuai dengan tagline mereka Kini Anda Boleh (Now You Can).“Kami memilih Yuna kerana dia seorang artis yang diminati ramai dan dia juga pandai mencipta lagu sendiri. Yuna juga sukacita memberitahu dia ingin bekerjasama untuk menjayakan konsert yang boleh ditonton eksklusif secara online ini. Konsert ini adalah khas buat peminat-peminatnya yang terdiri daripada pelanggan Hotlink,” katanya pada sidang media konsert secara maya Yuna di The Bee, Petaling Jaya, Selangor baru-baru ini.

BAKAT, kreativiti dan populariti Yuna meraih kepercayaan dan begitu dihargai banyak pihak.

Malah, kata T.Kugan, Yuna akan mendendangkan lagu terbaharu ciptaannya dan ia akan didendangkan buat pertama kalinya di hadapan 10,000 peminatnya.T. Kugan juga memberitahu, jika konsert ini mendapat sambutan yang menggalakkan pihak Hotlink akan berterusan menjayakannya pada masa akan datang dengan jumlah penonton yang akan ditambah. Pihak Hotlink juga akan cuba memilih artis-artis terkenal lain untuk menjayakan konsert secara maya itu.Sementara itu, bagi Yuna, dia begitu teruja kerana dipilih sebagai artis pertama untuk menjayakan konsert secara maya itu.“Adalah sesuatu yang unik apabila saya perlu membuat persembahan di hadapan kamera dan penonton tiada di depan mata. sebaliknya mereka melihat persembahan saya itu menerusi kamera online,” katanya yang anggun mengenakan baju dan tudung berwarna merah.Melalui konsert pada 14 Disember ini, penonton online boleh memberi tajuk pada single terbaharu Yuna dan mungkin berpeluang muncul pada video muzik untuk kempen promosi single berkenaanPenonton yang telah membuat tempahan pada konsert itu boleh mendaftar masuk bermula pada pukul 7 hingga 7.45 petang untuk menonton konsert itu secara eksklusif.


Sumber

Teruskan membaca..

Emas Adrian bernilai RM25,000


Emas Adrian bernilai RM25,000


KAPTEN skuad Harimau Muda, Baddrol Bakhtiar
menerima habuannya daripada Perdana Menteri
pada Majlis Penyerahan Shakam di Stadium Juara, Bukit Kiara semalam.


ATLET boling lelaki negara, Adrian Ang muncul penerima tertinggi Skim Hadiah Kemenangan Sukan (SHAKAM) atas kejayaannya memenangi empat pingat emas pada temasya Sukan SEA 2011 di Indonesia bulan lalu.Andrian menerima ‘durian runtuh’ sebanyak RM25,000 bagi empat pingat emas yang disumbangkan menerusi acara master, beregu, trio dan lima sepasukan.Bagi Adrian, dia langsung tidak menjangka bahawa dia bakal muncul sebagai atlet yang paling tinggi menerima insentif tersebut pada kali ini.Ini kerana, sasaran utamanya ketika beraksi pada temasya dwitahunan itu adalah untuk menyumbangkan seberapa banyak pingat emas yang boleh buat kontinjen Malaysia dan bukannya memikirkan mengenai ganjaran yang bakal diterima.“Saya langsung tidak jangka yang saya akan menjadi penerima tertinggi untuk skim Shakam kali ini. Saya gembira dengan kejayaan ini.“Namun, apa yang menjadi keutamaan kepada saya adalah menyumbangkan pingat emas buat kontinjen negara. Soal ganjaran itu hanyalah perkara kedua.“Malah, saya anggap ganjaran yang saya terima ini sebagai bonus terhadap pencapaian saya pada Sukan SEA 2011.“Ia sekali gus memberikan saya suntikan semangat untuk terus bekerja keras meningkatkan lagi prestasi saya bagi menghadapi bagi kejohanan-kejohanan akan datang, sekali gus mengharumkan nama negara,” kata Adrian.Dia berkata demikian ketika ditemui pada Majlis Penyampaian Skim Shakam buat atlet-atlet negara yang berjaya memenangi pingat emas pada Sukan SEA 2011 di Stadium Juara Bukit Kiara semalam.Hadir merasmikan majlis tersebut ialah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak, Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek, Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Senator Tuan Gan Ping Siew, Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara, Datuk Zolkples Embong dan Ketua Kontinjen Malaysia ke Sukan SEA 2011, Datuk Naim Muhamad.Selain Andrian, pelumba basikal wanita negara, Fatehah Mustapa turut tersenarai antara penerima tertinggi apabila membawa pulang RM20,000 menerusi kejayaannya menyumbangkan tiga pingat emas buat kontinjen negara.Tiga pingat emas Fatehah itu hadir menerusi acara 500 meter ujian masa, pecut individu dan pecut berpasukan.Atlet ski air wanita, Philipa Clare Yoong Li Foong muncul penerima ketiga tertinggi dengan jumlah keseluruhan RM16,000 hasil kejayaan mengutip dua pingat emas dalam acara slalom dan keseluruhan selain turut mencipta rekod baharu kejohanan.Tidak ketinggalan, skuad bola sepak bawah 23 tahun (B-23) negara yang berjaya mempertahankan pingat emas dalam acara tersebut buat kali kedua berturut-turut apabila menjadi penerima tertinggi dalam acara berpasukan dengan jumlah keseluruhan bernilai RM100,000.Skuad Harimau Muda ternyata tidak menghampakan harapan jutaan rakyat Malaysia untuk menyaksikan ibu segala emas pada temasya Sukan SEA itu sekali lagi berada dalam genggaman apabila menewaskan Indonesia 4-3 menerusi penentuan sepakan penalti setelah keputusan terikat 1-1 sehingga tamat masa tambahan pada aksi final di Stadium Gelora Bung Karno.
Sumber


Teruskan membaca..

Pokok Gergasi atau Baobab‘Pokok abadi’ terselamat daripada reput
Orang ramai berjalan di sepanjang Lebuh Baobab
di barat Madagascar, dekat Morondava pada 11 November lalu.
– AFP

MORONDAVA, Madagascar – Sebatang jalan di sini dibarisi 313 pokok gergasi dikenali sebagai Baobab yang tumbuh setinggi 20 meter.Hidup sejak 800 tahun dahulu, pokok baobab digelar ‘pohon abadi’ di kalangan penduduk tempatan.Namun, beberapa tahun lalu, kewujudan tumbuhan tersebut di kawasan ini yang dikenali sebagai Lebuh Baobab terancam."Sebuah kilang gula berdekatan mengalirkan air ke kawasan ini dan penduduk menggunakan air tersebut untuk menanam padi. Akar pokok-pokok baobab mereput akibat ditenggelami air sepanjang tahun,” kata seorang aktivis alam sekitar tempatan, Anselme Tilahimena.Menurutnya, nasib pokok-pokok baobab kembali cerah apabila pihak berkuasa mewartakan lokasi berkenaan sebagai kawasan lindungan pada 2007. – AFPTeruskan membaca..

Scotland dilanda angin kencang selaju 242 km/jScotland dilanda angin kencang selaju 242 km/j


KANAK-KANAK sekolah mengelak ombak besar
akibat tiupan angin kencang di Teluk Cardswell, barat Scotland kelmarin. - AFP
LONDON, Britain - Angin kencang melanda Scotland kelmarin dengan menyebabkan sistem pengangkutan terjejas manakala ribuan penduduk terputus bekalan elektrik.Jabatan Meteorologi Britain mengeluarkan 'amaran merah' berikutan beberapa kawasan di Scotland termasuk Inverness dan Aberdeenshire dilanda tiupan angin selaju 168 kilometer sejam (km/j) hingga 242 km/j."Orang ramai dinasihatkan tidak melakukan perjalanan buat masa ini bagi mengelakkan sebarang kejadian tidak diingini," kata pihak berkuasa negeri berkenaan.Cuaca buruk itu turut melanda beberapa bahagian di utara negeri England dengan Cumbria mengalami hujan lebat dan banjir kilat. - AgensiSumber

Teruskan membaca..

Tunku Idris tunjuk keberanian kendali helikopter ‘Tiger’
Tunku Idris tunjuk keberanian


kendali helikopter ‘Tiger’

TUNKU Idris Iskandar (kiri) menaiki
Helikopter Eurocopter Tiger LIMA ’11 di Langkawi semalam.LANGKAWI – Tunku Temenggong Johor, Tunku Idris Iskandar Sultan Ibrahim semalam menunjukkan keberanian baginda mengendali helikopter ‘Tiger’ keluaran Eurocopter sempena lawatan baginda ke Pameran Aeroangkasa dan Maritim Antarabangsa Langkawi 2011 (LIMA ’11) di sini.Baginda menaiki helikopter itu yang dipandu juruterbang Fabrice Bonne dan mengambil masa kira- kira 25 minit berada di ruang udara berhampiran Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi.Baginda yang ditemui selepas menaiki helikopter berkata, ini kali kelima baginda membuat penerbangan dengan pesawat pejuang tetapi helikopter ini mempunyai kelengkapan senjata yang lebih canggih.Tunku Idris Iskandar berkata, walaupun hanya 25 minit tetapi ia suatu pengalaman yang berharga dan berharap dapat menerbangkan helikopter itu dengan lebih lama lagi.
Teruskan membaca..

Kim Swee enggan letak sasaran tinggi


http://www.nst.com.my/polopoly_fs/1.6557.1321402030!/image/image.jpg_gen/derivatives/landscape_454/image.jpg


Kim Swee enggan letak sasaran tinggi

Liga Singapura jadi pentas terbaik untuk pendedahan kepada pemain Harimau Muda

JURULATIH Harimau Muda A, Ong Kim Swee tidak mahu terlalu memikirkan untuk mendapatkan keputusan cemerlang dalam pembabitan pasukan itu pada saingan Liga Singapura 2012 namun sebaliknya menjadikan ia sebagai pentas terbaik sebagai pendedahan kepada pemain.

Situasi itu jelas berbeza dengan apa yang dilakukan pasukan Singapura yang menyenaraikan 10 pemain melebihi umur 23 tahun bagi memperkuatkan Lions XII untuk bersaing dalam Liga Super musim depan.
Kita tahu di Liga Singapura mereka membenarkan lima pemain import dan ini akan memberikan saingan yang cukup baik, jadi kita akan ambil pengalaman daripada pembabitan kita dalam Liga Singapura.
Bagi saya apa jua keputusan yang kita terima di Singapura tidak mustahak tapi yang lebih penting adalah pendedahan dan peluang ini juga untuk kita dapatkan kombinasi terbaik sebelum kita mengharungi kelayakan bawah 22 tahun AFC pada Jun tahun depan, katanya ketika ditemui Majlis Penyampaian Anugerah Sport TOTO kepada 15 pemenang emas Sukan SEA, semalam.

Sementara itu, Kim Swee akan memberi lebih masa kepada Wan Zack Haikal Wan Noor untuk mengembalikan prestasi sentuhan berbisanya.

Sudah tentu Wan Zack tidak ada masalah cuma sekarang prestasinya yang tidak menentu. Saya percaya ia kerana dia lama tidak bermain dan beliau (Wan Zack) memerlukan sedikit masa untuk mendapatkan kembali sentuhan yang biasa dia lakukan sebelum ini.

Manakala Nazmi (Faiz Mansor) masih lagi menjalani beberapa ujian tapi dia (Nazmi) masih dapat menjalani latihan seperti biasa, katanya.

Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...