Photobucket

Sahabat Maya :

Monday, May 3, 2010

Kisah Pokok Epal...::::: KISAH

POKOK

EPAL:::::...
Suatu masa dahulu, terdapat sebatang pokok epal yang amat besar. Seorang kanak-kanak lelaki begitu gemar bermain-main di sekitar pokok epal ini setiap hari. Dia memanjat pokok tersebut, memetik serta memakan epal sepuas-puas hatinya, dan adakalanya dia berehat lalu terlelap di perdu pokok epal tersebut. Budak lelaki tersebut begitu menyayangi tempat permainannya. Pokok epal itu juga menyukai budak tersebut.
Masa berlalu... budak lelaki itu sudah besar dan menjadi seorang remaja. Dia tidak lagi menghabiskan masanya setiap hari bermain di sekitar pokok epal tersebut. Namun begitu, suatu hari dia datang kepada pokok epal tersebut dengan wajah yang sedih.


"Marilah bermain-mainlah di sekitarku," ajak pokok epal itu.


"Aku bukan lagi kanak-kanak, aku tidak lagi gemar bermain dengan engkau," jawab budak remaja itu.


"Aku mahukan permainan. Aku perlukan wang untuk membelinya," tambah budak remaja itu dengan nada yang sedih.


Lalu pokok epal itu berkata, "Kalau begitu, petiklah epal-epal yang ada padaku. Jualkannya untuk mendapatkan wang. Dengan itu, kau dapat membeli permainan yang kau inginkan."


Budak remaja itu dengan gembiranya memetik semua epal di pokok itu dan pergi dari situ. Dia tidak kembali lagi selepas itu. Pokok epal itu merasa sedih.Masa berlalu...


Suatu hari, budak remaja itu kembali. Dia semakin dewasa. Pokok epal itu merasa gembira.


"Marilah bermain-mainlah di sekitarku," ajak pokok epal itu.


"Aku tiada masa untuk bermain. Aku terpaksa bekerja untuk mendapatkan wang. Aku ingin membina rumah sebagai tempat perlindungan untuk keluargaku. Bolehkah kau menolongku?" Tanya budak itu.
"Maafkan aku. Aku tidak mempunyai rumah. Tetapi kau boleh memotong dahan-dahanku yang besar ini dan kau buatlah rumah daripadanya." Pokok epal itu memberikan cadangan.


Lalu, budak yang semakin dewasa itu memotong kesemua dahan pokok epal itu dan pergi dengan gembiranya. Pokok epal itu pun tumpang gembira tetapi kemudiannya merasa sedih kerana budak itu tidak kembali lagi selepas itu.
Suatu hari yang panas, seorang lelaki datang menemui pokok epal itu. Dia sebenarnya adalah budak lelaki yang pernah bermain-main dengan pokok epal itu. Dia telah matang dan dewasa."Marilah bermain-mainlah di sekitarku," ajak pokok epal itu.


"Maafkan aku, tetapi aku bukan lagi budak lelaki yang suka bermain-main di sekitarmu. Aku sudah dewasa. Aku mempunyai cita-cita untuk belayar. Malangnya, aku tidak mempunyai bot. Bolehkah kau menolongku?" tanya lelaki itu.
"Aku tidak mempunyai bot untuk diberikan kepada kau. Tetapi kau boleh memotong batang pokok ini untuk dijadikan bot. Kau akan dapat belayar dengan gembira," cadang pokok epal itu.Lelaki itu merasa amat gembira dan menebang batang pokok epal itu. Dia kemudiannya pergi dari situ dengan gembiranya dan tidak kembali lagi selepas itu.Namun begitu, pada suatu hari, seorang lelaki yang semakin dimamah usia, datang menuju pokok epal itu. Dia adalah budak lelaki yang pernah bermain di sekitar pokok epal itu."Maafkan aku. Aku tidak ada apa-apa lagi nak diberikan kepada kau. Aku sudah memberikan buahku untuk kau jual, dahanku untuk kau buat rumah, batangku untuk kau buat bot. Aku hanya ada tunggul dengan akar yang hampir mati..." kata pokok epal itu dengan nada pilu."Aku tidak mahu epalmu kerana aku sudah tiada bergigi untuk memakannya, aku tidak mahu dahanmu kerana aku sudah tua untuk memotongnya, aku tidak mahu batang pokokmu kerana aku berupaya untuk belayar lagi, aku merasa penat dan ingin berehat," jawab lelaki tua itu."Jika begitu, berehatlah di perduku," cadang pokok epal itu.


Lalu lelaki tua itu duduk berehat di perdu pokok epal itu dan berehat. Mereka berdua menangis kegembiraan.
MARI KITA BERFIKIR
DAN
BERFIKIR
TENTANG PENGAJARAN
DI SEBALIK CERITA INI.


SEBENARNYA,
POKOK EPAL YANG DIMAKSUDKAN DI DALAM CERITA ITU
ADALAH KEDUA-DUA IBU BAPA KITA.
BILA KITA MASIH MUDA,
KITA SUKA BERMAIN DENGAN MEREKA.
KETIKA KITA MENINGKAT REMAJA,
KITA PERLUKAN BANTUAN MEREKA
UNTUK
MENERUSKAN HIDUP.
KITA TINGGALKAN MEREKA,
DAN
HANYA KEMBALI
MEMINTA PERTOLONGAN
APABILA KITA
DI DALAM KESUSAHAN.
NAMUN BEGITU,
MEREKA TETAP
MENOLONG KITA
DAN
MELAKUKAN APA SAHAJA
ASALKAN KITA BAHAGIA
DAN
GEMBIRA DALAM HIDUP.
KITA MUNGKIN TERFIKIR
BAHAWA BUDAK LELAKI ITU
BERSIKAP KEJAM
TERHADAP POKOK EPAL ITU,
TETAPI FIKIRKANLAH,
ITU HAKIKATNYA
BAGAIMANA
KEBANYAKAN ANAK-ANAK MASA KINI
MELAYAN IBU BAPA MEREKA.
HARGAILAH JASA IBU BAPA
KEPADA KITA.
JANGAN HANYA
KITA MENGHARGAI MEREKA
SEMASA MENYAMBUT
HARI IBU
DAN
HARI BAPA
SETIAP TAHUN.
SEMOGA
MEMBERIKAN KEINSAFAN
DAN
KESEDARAN KEPADA
REMAJA KITA.

Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...