Photobucket

Sahabat Maya :

Thursday, September 20, 2012

ANDA ingin menjadi pelajar cemerlang?
   


 

Pelajar beriman cemerlang

 

 

ANDA ingin menjadi pelajar cemerlang?Perkara ini bukan sesuatu yang mudah, tetapi tidak sukar untuk diperoleh asalkan ada kesungguhan dan kegigihan.


Malah, jika kita membuka lembaran dan hadis Nabi, terdapat banyak petua yang boleh diamalkan untuk menjadi pelajar cemerlang yang bertakwa dan soleh. 

1. Keyakinan, kepercayaan dan keimanan kepada Allah SWT. 
 
Dalam proses pembelajaran, kita perlu yakin bahawa kita dilahirkan fitrah, lengkap dengan akal untuk berfikir dan terserahlah kepada ibu bapa untuk mencorakkan masa depan kita. Orang yang beriman akan menjadi pelajar cemerlang kerana mereka yakin Allah tidak akan mengubah sesuatu kaum itu tanpa usaha dan ikhtiar. 


Keimanan melahirkan jiwa yang tenang dan menjadikan seseorang itu pelajar cemerlang kerana mereka memiliki sikap-sikap positif.  


2. Fokus, bersungguh-sungguh, sepenuh hati. 

Ini yang kita lakukan dalam solat. Lakukan satu-satu perkara dalam satu-satu masa. Jangan banyak berangan yang membuang masa kerana ia tidak memberi faedah. Lakukan dengan sepenuh hati, bukan sambil lewa. 


3. Keutamaan. 

Jauhkan daripada perbuatan yang tidak berguna dan membawa keburukan.  

Kebiasaannya dalam menghadapi musim peperiksaan yang penuh tekanan, kita cenderung berehat dan menenangkan minda dengan hiburan, menonton drama atau bersembang di facebook sehingga melebihi daripada masa rehat yang diperuntukkan. 
 

Optimumkan penggunaan masa untuk belajar dan mengisi masa rehat kita dengan perkara yang berfaedah seperti membasuh, melipat atau menggosok baju, bersenam untuk melancarkan perjalanan darah di dalam badan dan bermacam-macam lagi yang anda sendiri lebih sedia maklum.  

Namun, sebaik-baiknya kita gunakan masa rehat itu untuk mengambil wuduk, melakukan solat sunat dan membaca al-Quran. Apabila kita rapat dengan Allah SWT jiwa kita lebih tenang.  


4. Prihatin sesama kita. 

Walaupun berada di saat-saat genting, janganlah bersikap terlalu mementingkan diri dan mengabaikan kawan yang lebih susah di sekeliling kita. Kongsilah apa yang termampu, sama ada ilmu atau kertas soalan tahun lalu.  


5. Jaga hubungan antara lelaki dan perempuan. Janganlah kita menggunakan alasan belajar untuk melanggari batas pergaulan antara lelaki dan perempuan ajnabi, misalnya dengan studi berdua-duan, kemudian pulang ke rumah berpimpin tangan atau asal tertekan mesti nak bergayut atau berchatting dengan kawan lelaki/perempuan anda.  

Allah s.w.t sentiasa ada melindungi dan menolong jika kita mencari dan meminta dari-Nya.  


6. Jujur, amanah. 

Bukankah kita telah berjanji dengan pihak penaja dan ibu bapa kita untuk belajar bersungguh-sungguh? Lebih penting lagi, bukankah kita telah berjanji dengan Allah SWT untuk memanfaatkan peluang kehidupan sebagai seorang pelajar yang dipinjamkan-Nya kepada kita sebagai medan mengutip ilmu, pengalaman dan pahala buat bekalan di akhirat sana? 
 

Elak menipu ketika peperiksaan. Andai penjaga peperiksaan meminta kita berhenti menulis kerana masa sudah tamat, jangan pula kita terus menulis.  


7. Tepati waktu. 


Konsep yang boleh diambil dalam konteks kehidupan seorang pelajar Muslim ialah sentiasa belajar dengan berdisiplin, menepati masa, tidak berlengah-lengah, menjaga kualiti dan produktiviti harian kita.  

Jika sebelum ini, kita diingatkan supaya berhenti menulis apabila tamat masa peperiksaan, kita juga perlu memulakan perjuangan kita dalam pelajaran dan peperiksaan seawal yang mungkin. Memelihara solat lima kali sehari setiap hari juga mengajar kita untuk tidak berputus asa atau berpatah arang di pertengahan jalan. 
 

Namun, jangan kita hanya mengaplikasikan konsep ini untuk akademik semata-mata. Penekanan utama dalam ayat tersebut supaya kita menjaga hubungan

kita dengan Allah SWT  kerana kita akan kembali mengadap-Nya dengan amal kita, bukan dengan berapa gulung ijazah yang berjaya kita peroleh. 


 
Belajar dan ijazah hanyalah alat untuk kita mencapai keredaan Allah SWT dan merebut peluang mewarisi syurga-Nya.


 
Ciri-ciri Pelajar Cemerlang


Taat kepada Tuhan.
  
Bermotivasi tinggi. 

Mempunyai cita-cita yang tinggi. 

Menghormati kedua ibu bapa. 

Menghormati dan menyayangi guru.
  
Suka dan minat pada setiap mata pelajaran.

 Berkawan dengan pelajar yang berdisiplin.

 Memiliki imej kendiri yang positif.
 Teruskan membaca..

Perkasa kualiti guru - TPM

 

Perkasa kualiti guru - TPM

 

KUALA LUMPUR 19 Sept. — Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, penambahbaikan dan memperkasakan guru serta kepimpinan sekolah merupakan tumpuan utama yang akan disegerakan di bawah Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025.Menurut Timbalan Perdana Menteri, memandangkan 60 peratus guru yang ada sekarang dijangka kekal dalam perkhidmatan selama 20 tahun lagi maka usaha meningkatkan kemahiran dan kemampuan mereka adalah amat penting.Muhyiddin, yang juga Menteri Pelajaran, memberitahu, usaha itu termasuk menyediakan peluang untuk mereka menjalani latihan kemahiran berterusan serta laluan kerjaya yang lebih kompetitif."Kita mahu melihat bagaimana dalam tempoh yang tidak terlalu lama, kualiti pengajaran guru akan berbeza," katanya dalam program Soal Jawab TV3 yang disiarkan malam ini.
Program itu dikendalikan oleh Pengarah Eksekutif Berita dan Operasi Editorial Media Prima, Datuk Ahmad A. Talib.
Muhyiddin berkata, mulai tahun ini, kriteria bagi mereka yang ingin menceburi profesion perguruan juga telah dipertingkatkan yang mana hanya 30 peratus graduan terbaik akan dipilih menyertai kursus perguruan.Katanya, guru juga akan diterapkan dengan kemahiran berfikir aras tinggi bagi membantu mereka melahirkan pelajar cemerlang yang dapat berfikir secara tinggi.
Beliau menambah, kementerian juga sedang memikirkan untuk menyediakan 'pelan pemisah' untuk guru yang tidak sesuai mengajar."Kita belum putuskan lagi. Kalau mereka tak sesuai mengajar, di mana nak letak mereka. Itu kita tetapkan kemudian," katanya.Muhyiddin berkata, struktur Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) akan disusun semula selaras dengan anjakan keenam yang digariskan dalam PPPM, yang mana lebih ramai pakar akan dikerah ke akar umbi untuk memperkasakan sekolah dan kualiti pendidikan.
Katanya lagi, rombakan itu telah bermula tahun ini dan akan diteruskan secara berperingkat dan dijangka siap sepenuhnya menjelang 2014.Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak telah melancarkan laporan awal PPPM 11 Sept lepas, dan pelan tiga fasa itu akan berlangsung selama 13 tahun bermula dari 2012 hingga 2025.Semakan semula juga akan dibuat lima tahun sekali mulai 2015 sementara laporan tahunan akan dikeluarkan bagi memantau perkembangan yang dicapai.Muhyiddin, yang mempengerusikan pasukan kajian semula sistem pendidikan negara, memberitahu, sejak Oktober tahun lepas, pihaknya turut mengkaji pelbagai laporan badan dunia terhadap sistem pendidikan di Malaysia termasuk laporan Bank Dunia, Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO), Pertubuhan Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan (OECD), Program Penilaian Murid Antarabangsa (PISA) serta kajian oleh cendekiawan tempatan.Beliau menambah, satu siri jelajah juga telah diadakan untuk memberi peluang kepada orang ramai untuk mengemukakan maklum balas berkenaan penambahbaikan sistem pendidikan negara.Tambah beliau, lebih daripada 12,000 orang telah menghadiri siri jelajah itu yang mana lebih kurang 7,000 cadangan dan 156 memorandum telah diterima."Daripada itu, hampir 90 peratus daripada apa yang telah dikemukakan telah pun diambil kira dalam menghasilkan laporan tersebut. Jadi, jika ada pihak yang cakap ia (cadangan/usul mereka) tidak diambil kira, ia tidak betul," katanya.Muhyiddin juga memperjelaskan, ia dipanggil laporan awal buat masa ini kerana kerajaan akan mengadakan satu siri hari terbuka bermula 6 Oktober ini di seluruh negara.
Katanya, sesi taklimat juga akan diadakan pada hari terbuka itu dan orang ramai mempunyai peluang untuk mengemukakan sebarang soalan dan cadangan penambahbaikan.Beliau menambah, laporan akhir PPPM dijangka siap menjelang Disember ini dan ia akan dikemukakan kepada Kabinet untuk kelulusan sebelum mula dilaksanakan pada tahun depan. - BERNAMA

Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...