Photobucket

Sahabat Maya :

Saturday, November 26, 2011

Seribu satu sebab untuk menundukkan Bahrain


Juang mati-matian
SKUAD Olimpik negara mempunyai seribu satu sebab untuk menundukkan Bahrain dalam perlawanan getir di Stadium Nasional Bukit Jalil, malam esok.Skuad kendalian Ong Kim Swee itu memerlukan kemenangan bagi menghidupkan peluang untuk terus bersaing dalam Kumpulan C Kelayakan Olimpik 2012 Zon Asia.
Namun lebih penting, skuad negara bakal beraksi di laman sendiri untuk perlawanan play-off bagi tiga pasukan kedua terbaik yang dijadual berlangsung pada Mac tahun depan sekiranya berjaya menduduki tempat kedua Kumpulan C. “Saya serta pemain sudah mengetahuinya dan secara tidak langsung ia memberikan motivasi kepada kami untuk berjuang habis-habisan Ahad ini.“Kami memerlukan tiga mata kerana pasukan yang tewas bakal tersingkir. Selain itu saya harap Jepun mampu menewaskan Syria bagi membolehkan jarak mata bagi pasukan di tempat kedua dan ketiga tidak terlalu jauh,” kata Kim Swee selepas sesi latihan di Bukit Jalil, semalam.
Sekiranya mampu menewaskan Bahrain, skuad negara akan meraih tiga mata selepas tewas pada dua perlawanan sebelum ini dengan Syria dan Jepun yang bertemu sesama sendiri kini mendahului Kumpulan C dengan mengumpul enam mata.
“Kami tidak mempunyai banyak pilihan dan perlu menekankan corak menyerang bagi mendapatkan keputusan yang positif namun pemain diingatkan supaya tidak terlalu ghairah dan ampuh bertahan.“Strategi yang dirancang perlu betul kerana ini adalah perlawanan penentuan hidup mati dan saya percaya pemain mampu melaksanakannya,” katanya yang turut mengkaji corak permainan lawan semasa Bahrain tewas kepada Syria (1-3) dan Jepun (0-2) baru-baru ini.
Menurut Kim Swee lagi, barisan pemainnya kelihatan sudah pulih daripada kepenatan selepas mempertahankan pingat emas Sukan Sea pada Isnin lalu dan percaya mereka mampu mengulangi persembahan seperti dipamer sewaktu temasya dwi tahunan itu.Namun pengendali kelahiran Melaka itu berdepan masalah baru apabila pertahanan tengah, Mohd Muslim Ahmad tidak cergas sepenuhnya kerana mengalami kecederaan hamstring dengan Mohammad Amer Saidin menjadi antara pilihan untuk diturunkan.
Dua tonggak utama, Syahrul Azwari Ibrahim dan Ifran Fazail masih belum menjalani latihan sepenuhnya petang semalam dan peluang mereka untuk beraksi Ahad ini juga masih belum pasti.
Tiga pasukan teratas setiap kumpulan layak secara automatik ke London 2012 manakala tiga pasukan di tempat ketiga akan merebut satu tempat untuk bertemu wakil dari Afrika sebelum layak ke temasya sukan terbesar dunia itu.


Teruskan membaca..

Salam Maal Hijrah.“Barang siapa yang berhijrah di jalan Allah

nescaya mereka mendapati di muka bumi ini

tempat hijrah yang luas dan rezeki yang banyak.

Barang siapa yang keluar dari rumahnya

dengan maksud berhijrah kepada Allah dan Rasul-Nya,

kemudian kematian menimpanya

(sebelum sampai ke tempat yang dituju),

maka sungguh telah tetap pahalanya di sisi Allah.

Dan Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang”.

(QS. An Nisa : 100)


Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya

silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya,

yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya)

dengan perintah Allah.

Sesungguhnya Allah tidak mengubah

apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka

mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri.

Dan apabila Allah menghendaki

untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana

(disebabkan kesalahan mereka sendiri),

maka tiada sesiapapun yang dapat menolak

atau menahan apa yang ditetapkanNya itu,

dan tidak ada sesiapapun yang dapat

menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya.

Surah Ar-Rad:11Salam Maal Hijrah Greeting Card
Doa Akhir Tahun dibaca beberapa minit

sebelum masuk waktu Maghrib

(akhir waktu Asar penghujung tahun hijrah)

dan

Doa Awal Tahun dibaca

selepas menyempurnakan Solat Fardu Maghrib

awal tahun hijrah.

Cara-cara membaca doa akhir dan awal tahun hijrah:

1 أستغْفرُ الله العظيم الذي لآ اله إلاّ هو الحيُّ القيُّومُ وأتوُبُ إليهِ (7 كالي)
2 سورة الفاتحة
3 أستغْفرُ الله العظيم إنّهُ كان غفّارا (7 اتو 21 كالي)
4 أستغْفرُ الله العظيم إنّهُ كان توّابا (7 اتو 21 كالي)
5 لآ اله إلا أنت سُبْحانك إنِّي كُنْتُ مِن الظّالِمين (7 اتو 21 كالي)Kemudian baca doa akhir tahun di bawah:


doa-akhir-tahunFirman Allah SWT:وَالَّذِينَ هَاجَرُوا فِي اللَّهِ مِن بَعْدِ مَا ظُلِمُوا لَنُبَوِّئَنَّهُمْ فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً ۖ


وَلَأَجْرُ الْآخِرَةِ أَكْبَرُ ۚ لَوْ كَانُوا يَعْلَمُونَ *


الَّذِينَ صَبَرُوا وَعَلَىٰ رَبِّهِمْ يَتَوَكَّلُونَ
Orang-orang yang hijrah dalam keredhaan Allah,

sesudah mereka teraniaya,

sesungguhnya Kami tempatkan mereka di dunia di negeri yang baik.

Sesungguhnya pahala akhirat lebih besar, jika mereka tahu;

iaitu orang-orang yang sabar dan kepada Tuhan mereka bertawakkal.

[QS An-Nahl : 41-42]Doa awal tahun dibaca selepas solat Maghrib:


doa-awal-tahun
p/s : Semoga amalan kita yang lepas diterima Allah swt


dan


semoga kita dapat meningkatkan amalan kita seterusnya.


Semoga hari-hari yang kita akan jalani seterusnya


lebih baik daripada hari-hari semalam , InsyaAllah.


Teruskan membaca..

Faham jahiliah dan jiwa hijrah

Faham jahiliah dan jiwa hijrah


Bersama Prof Dr Sidek Baba
FAKTOR yang utama menyebabkan berlakunya peristiwa Hijrah Rasulullah s.a.w. dari Mekah ke Madinah ialah pertentangan faham jahiliah dengan faham berakidah. Faham jahiliah di kalangan masyarakat Arab pada waktu itu bertunjangkan asas keTuhanan yang syirik, sistem kaumiah dan kekabilahan yang sempit, daya kepimpinan yang menzalimi dan daya kepengikutan yang membuta tuli. Darinya lahir sistem “Siapa Kuat, Dia Menguasai” dan “Siapa Lemah Menjadi Mangsa”.

Risalah Nubuwwah atau Kenabian yang dibawa oleh Nabi Muhammad s.a.w. bermaksud mengembalikan manusia kepada fitrah diri. Fitrah diri mengakui bahawa manusia diciptakan. Allah yang Maha Esa menjadi sandaran akidah manusia. Bila keadaan ini berlaku, status manusia berubah. Kemuliaan manusia tidak diukur dari kabilah mana ia datang tetapi dinilai dari sudut ketaqwaan dan keimanannya. Orang seperti Bilal Ibnu Rabah walaupun berasal dari bangsa Habsyi yang hitam legam tetapi kerana akidahnya yang kental dijamin tempatnya di syurga.

Faham jahiliah bukan bermakna seseorang itu tidak berpengetahuan, bermaklumat atau tidak mempunyai kepandaian. Ahli-ahli sains, matematik dan kimia di zaman Mesir Purba umpamanya mempunyai kepandaian tertentu yang dikagumi sejarah dan zaman. Tetapi mereka adalah berfaham jahiliah disebabkan asas pengetahuan, kemahiran dan kepandaian yang ada tidak merujuk kepada faktor pencipta yang esa sebaliknya mereka mengabdikan diri kepada Firaun yang mengaku dirinya Tuhan.

Asas akidah membebaskan manusia daripada belenggu syirik, tahyul dan khurafat. Apabila faktor illahi diletakkan sebagai faktor tertinggi dan mutlak, manusia hanya memiliki status hamba dan khalifah. Asas ini yang membawa faham ketundukan, kepatuhan, ketaatan dan keakuran yang amat perlu bagi manusia. Ia juga perlu bagi manusia berperanan sebagai pengurus yang mentadbirkan kehidupan ini dengan amanah tinggi terhadap penciptanya.

Hijrah Rasulullah s.a.w. adalah suatu keputusan strategik yang datang dari Allah dan dilaksanakan oleh Rasulullah s.a.w. dengan bijaksana. Sewaktu tenaga belum begitu kuat, jumlah belum begitu ramai di Mekah adalah sesuatu yang bijak untuk berundur membina kekuatan baru supaya berlaku lonjakan pada masa depan. Hijrah Rasulullah s.a.w. cuba melepasi halangan yang membelenggu ke arah yang lebih baik supaya natijah akhir matlamat perjuangan menjadi yang terbaik.

Faham jahiliah sebenarnya wujud pada sepanjang zaman kehidupan manusia. Dan hijrah juga berlaku di sepanjang hidup manusia. Yang membezakan faham jahiliah dengan faham berakidah ialah perubahan tetap berlaku tetapi nilai perubahan berasaskan faham jahiliah berlaku di sekitar tumpuan kepada benda dan kebendaan, akal dan kenafsuan yang putus tali hubungannya dengan pencipta.

Perubahan yang berlaku atas jalan akidah ialah terhubungnya akal manusia, pemikiran yang diperoleh, amal yang dilakukan dengan Allah. Dalam bahasa yang mudah, faktor ilahi menjadi faktor penting yang memandu jalan berfikir manusia, pedoman amal dan perbuatannya dan daya komunikasi sesama manusia dan juga persekitaran.

Perubahan yang terbina di zaman Firaun adalah jahiliah sifatnya kerana ia terbina atas asas kezaliman, mengaku diri sebagai Tuhan dan menghapuskan siapa saja yang bangkit menentangnya. Watak Firaun wujud sepanjang zaman hidup manusia sama ada dalam bentuk individu mahupun kuasa.

Oleh itu hijrah dalam semangat Islam, membimbing manusia ke arah perubahan.

Jiwa hijrah akan sentiasa meningkatkan wibawa manusia supaya perubahan yang dialami adalah perubahan ke arah kebaikan. Kebaikan yang dilalui itu tidak saja baik untuk diri seseorang tetapi baik juga untuk orang lain.

Para remaja Islam tidak harus merayakan Maal Hijrah secara rutin. Insan Cemerlang, Umat Terbilang yang menjadi tema sambutan harus ditanggapi secara reflektif dan proaktif. Reflektif bermaksud hasil daripada hijrah Rasulullah s.a.w. menemukan manusia dengan tamadun hebat. Kota Madinah menjadi contoh terbaik bagaimana asas persaudaraan Muhajirin dan Ansar terbina. Sahifah atau Perlembagaan Madinah menjadi tempat bernaung kaum-kaum bukan Islam di sana. Kegiatan keilmuan seperti halaqah dan suffah berjalan dengan baik dan akhirnya Rasulullah s.a.w. menjadikan model Madinah sebagai Model Madani dan asas kepada lonjakan tamadun seterusnya.

Remaja Islam juga harus proaktif terhadap perubahan. Dalam hidup perubahan adalah sesuatu yang tetap berlaku dan ia tidak boleh dielakkan. Tetapi apakah perubahan itu mengambil semangat hijrah Rasulullah s.a.w. iaitu ke arah yang lebih baik dan bermakna.

Semangat hijrah mendukung keteguhan akidah dan kekuatan syariah dalam hidup. Sekiranya perubahan yang berlaku dalam diri remaja sama ada yang berkait dengan pemikiran, gaya hidup, cara berpakaian, cara pergaulan yang tidak berakhlak ia meneruskan amalan jahiliah dalam hidup.

Sekiranya pemikiran remaja berkembang ke arah menguasai ilmu-ilmu yang bermanfaat, gaya hidup yang beradab, cara berpakaian yang santun dan memenuhi keperluan syarak, cara pergaulan yang mengambil kira batasan mahram dan tidak mahram, perubahan yang seperti ini selari dengan semangat hijrah yang diredai oleh Allah.

Hijrah yang diredai Allah mengukuhkan lagi jati diri remaja dalam menghadapi kerenah zaman dan cabaran perubahan. Inilah asas-asas yang fundamental atau bersifat teras yang perlu ada dalam kalangan remaja.

Remaja tidak boleh hanyut dalam arus perubahan yang boleh menghakis jati diri kerana remaja adalah pelanjut dan penerus warisan masa depan negara. Islam tidak menolak faktor-faktor positif dari Barat dan Timur tetapi dalam masa yang sama sebagai remaja Islam sudah tentu memerlukan asas-asas yang kukuh untuk menjadi remaja dan akhirnya dewasa Islam yang berwibawa.

Mengukuh faham berakidah adalah tanggungjawab besar remaja Islam. Menghakis faham jahiliah moden yang sedang berkembang juga sewajarnya menjadi tanggungjawab remaja. Untuk menjadi remaja yang maju dan berubah dalam acuan Islami menuntut penguasaan ilmu dan teknologi yang mempunyai nilai guna yang tinggi untuk kebaikan orang lain. Dalam masa yang sama, contoh peribadi yang boleh diteladani memberi kesan pengaruh yang besar terhadap kehidupan itu sendiri.

Remaja yang berjiwa hijrah harus mampu melakukan lonjakan dalam cita-cita hidupnya. Ia tidak harus merasa puas untuk menguasai ilmu pengetahuan, meneroka bidang-bidang yang akan membawa kepada kepakaran dari sumbernya sendiri apalagi dari sumber orang lain. Strategi ini sangat penting kerana negara-negara yang dikatakan maju melakukan pindahan ilmu dan teknologi, adaptasi kajian dan penyelidikan serta terus melakukan eksperimen secara kreatif dan inovatif.

Remaja Islam wajib mempunyai tekad untuk belajar daripada orang lain, kemudian melakukan adaptasi atau penyesuaian yang tidak bercanggah den gan akidah dan syarak kita dan mampu menghasilkan metodologi yang sifatnya menyumbang terhadap memperkasa imej umat dan pencapaiannya. Tekad ke arah ini boleh melahirkan generasi yang berubah tetapi asasnya ialah acuan yang Islami.

Salam Maal Hijrah Greeting Card
Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...