Photobucket

Sahabat Maya :

Saturday, May 26, 2012

Bahasa Melayu bahasa rasmi negara
Malangnya bahasa MelayuTULISAN Prof Sohaimi Abdul Aziz, Berbudikah Melayu kepada bahasa? (Mingguan Malaysia, 8 April 2012), sewajarnya dijadikan iktibar dan peringatan kepada bangsa Melayu khususnya dan rakyat Malaysia amnya. Apakah kita mahu suatu hari nanti bahasa rasminya bukan lagi bahasa Melayu?
Kebimbangan Sohaimi amat jelas pada ayat berikut: Bangsa yang lupa diri adalah bangsa yang lupa kepada bahasanya. Jadi, Melayu yang lupa diri dan keperibadiannya akan lupa kepada kehebatan dan kehalusan bahasanya.
Siapakah yang ingin dipersalahkan dalam perkara ini? Menuding jari bukanlah caranya mencari jalan penyelesaian sebaliknya akan saling tuduh menuduh dan akhirnya bahasa Melayu yang menjadi mangsa terkulai layu.
Apakah benar orang Melayu tidak mencintai dan menghormati bahasa sendiri? Mungkin kenyataan ini ada benarnya. Namun begitu, jika kita mengambil Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) sebagai contoh, bahasa Melayu masih terpelihara dan dihormati. Setiap tulisan yang dipaparkan di KLIA jelas mengangkat martabat bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi negara.
Tulisan bahasa Melayu lebih besar saiznya daripada bahasa asing dan tulisan bahasa Melayu diletakkan di sebelah atas tulisan bahasa asing yang secara tidak langsung menggambarkan bahasa Melayu itu didahulukan dan dihormati di negara sendiri. Justeru, di pintu masuk utama negara, awal-awal sudah diberitahu kepada warga asing bahawa bahasa rasmi negara ini ialah bahasa Melayu.
Begitu juga dengan Pidato Antarabangsa Bahasa Melayu Piala Perdana Menteri (PABM) yang telah memasuki edisi keenam. Kesungguhan Perdana Menteri menganjurkan setiap tahun, jelas beliau ingin memartabatkan bahasa Melayu menjadi bahasa antarabangsa. Pada tahun ini sebanyak 69 peserta dari 64 negara menyertai PABM. Penyertaan ini menunjukkan bahawa bahasa Melayu telah dipelajari dan dituturkan dari seluruh pelosok dunia. Malah penuturnya adalah terdiri daripada generasi muda yang begitu bersungguh-sungguh ingin menguasai bahasa Melayu dengan fasih. Hal ini begitu ketara pada setiap aksi peserta yang menunjukkan kebolehan masing-masing.
Namun begitu, kegusaran Sohaimi terhadap masa depan bahasa Melayu seolah-olah begitu tenat. Beliau menyalahkan bangsa Melayu yang telah tersasar jauh kerana mengabaikan bahasa Melayu tetapi sebaliknya mengendong bahasa asing. Malah Sohaimi merayu dengan kenyataan berikut:
Bangsa Melayu, kembalilah ke pangkal jalan untuk mencintai dan menghormati bahasa sendiri. Jika kita tidak menghormati bahasa sendiri, siapa lagi akan menghormatinya. Bahasa Melayu mempunyai sejarah yang panjang dan penutur yang cukup ramai.
Memang benar bahasa Melayu mempunyai sejarah yang panjang dan penutur yang cukup ramai. Ini diakui pada zaman kegemilangan Melaka, setiap pedagang yang datang ke Melaka, akan menggunakan bahasa Melayu sebagai bahasa komunikasi ketika menguruskan perniagaan.
Bahasa ilmuIni bermakna pedagang tersebut awal-awal telah mempelajari bahasa Melayu sebelum datang ke Melaka kerana ingin menjalankan perniagaan. Keinginan untuk mempelajari bahasa Melayu jelas menunjukkan mereka menghormati bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu yang digunakan dalam urusan perniagaan.
Sebagai contoh yang lain, Frank Swettenham merupakan Residen British yang pertama di negeri Selangor dalam tahun 1882. Ketika beliau tiba di Singapura pada tahun 1871, Frank telah mempelajari bahasa Melayu dengan seorang Munshi bernama Mohammed Said dan lima belas bulan kemudian, beliau lulus peperiksaan akhir dan juga mendapat kelayakan sebagai Jurubahasa Mahkamah.
Kesungguhan Frank Swettenham mempelajari bahasa Melayu menunjukkan bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu yang mesti dipelajari kerana bahasa Melayu telah membantu beliau mentadbir Tanah Melayu khususnya membangunkan Kuala Lumpur sebagai pusat pentadbirannya. Malah Swettenham telah menulis lebih daripada 12 buah buku berkenaan Malaya, termasuk kamus Melayu-Inggeris-Melayu yang mula-mula diterbitkan pada tahun 1881.
Yang lebih menarik, bahasa Melayu juga telah lama diiktiraf sebagai bahasa diplomasi di rantau ini dengan bukti UNESCO mengiktiraf surat-surat Sultan Kedah dalam bahasa Melayu bertulisan jawi pada abad ke-19 kepada kerajaan Inggeris suatu ketika dahulu sebagai salah satu warisan dunia. Justeru, bahasa Melayu mampu menjadi bahasa pengantara antara dua benua.
Sehubungan itu, rayuan Sohaimi mesti diambil serius oleh setiap orang yang berbangsa Melayu khususnya.
Apakah beban tersebut perlu dipikul kesemuanya oleh pejuang-pejuang bahasa? Sedangkan rakyat Malaysia tidak ikut serta memperjuangkannya? Rakyat Malaysia lebih rela mengendong bahasa asing dan mengorbankan bahasa sendiri semata-mata itulah kehendak global. Malah kejayaan bahasa asing menguasai di setiap sudut sama ada ekonomi, pendidikan, hiburan, media dan sebagainya adalah satu kejayaan penjajah menjajah minda rakyat supaya mengikut telunjuk mereka.
Sebagai contoh, seringkali ditemui iklan-iklan yang menggunakan bahasa asing. Tanpa rasa simpati, bahasa Melayu tidak digunakan langsung di papan-papan iklan tersebut. Malah mereka dengan rasa bangga meletakkan tulisan bahasa asing itu dengan saiz tulisan yang sebesar-besarnya seolah-olah itulah bahasa yang mesti didaulatkan dan dimartabatkan.
Dan saat melihat dan membaca tulisan tersebut, seolah-olah dirasakan sedang berada dan melancong di negara asing. Apakah gejala ini akan berterusan sehingga bangsa Melayu bahasa rasminya bukan lagi bahasa Melayu suatu hari nanti?

Kegelisahan Sohaimi dalam tulisannya perlu dihayati oleh rakyat Malaysia yang menerima Perlembagaan bahawa bahasa Melayu adalah bahasa rasmi negara ini. Jadi, kegusaran Sohaimi ada kewajarannya sebagai seorang ahli akademik kerana beliau sudah tentu tidak mahu bahasa Melayu 'hidup segan mati tak mahu' malah akan terpinggir selama-lamanya.
Sumber

Teruskan membaca..

Kelab Doktor Muda tingkat kesedaranKelab Doktor Muda

tingkat kesedaran


Rosnah Abdul Rashid Sirlin meletakkan tapak tangan
pada mural yang dilukis oleh Kelab Doktor Muda
SK Wawasan Seremban 2 sebagai simbolik pelancaran
Pertandingan Melukis Mural Kesihatan dan Kebersihan Kebangsaan Antabax.
BERDASARKAN kajian, purata tangan manusia mempunyai hampir 150 spesies bakteria dengan 80 peratus jangkitan penyakit tersebar melalui tangan yang kotor.

Tabiat kebersihan yang mudah iaitu membasuh tangan dengan sabun atau mensanitasi tangan dapat mengurangkan jumlah statistik ini.

Ini kerana membasuh tangan dengan cara yang betul telah terbukti dapat mengurangkan risiko cirit-birit sebanyak 20 peratus dan risiko jangkitan saluran pernafasan sebanyak 24 peratus.

Berlandaskan hakikat itu jugalah Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah mengambil pelbagai inisiatif bagi meningkatkan kesedaran di kalangan masyarakat tentang kepentingan asas penjagaan kebersihan.

Antara usaha tersebut ialah memperkenalkan Kelab Doktor Muda yang menyasarkan golongan remaja khususnya murid sekolah.

Ia merupakan kesinambungan daripada program health promoting school yang pertama kali diperkenalkan pada 1989 berbentuk pembimbing rakan sebaya mengenai ilmu asas kesihatan.

Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Rosnah Abdul Rashid Sirlin berkata, Kelab Doktor Muda merupakan program kokurikulum yang dianggotai oleh para pelajar Tahun 4, 5 dan 6 bagi melatih murid-murid untuk menjadi mentor kepada rakan-rakan sebaya.

Para pelajar ini seterusnya bertindak sebagai pemangkin perubahan kepada pengetahuan, sikap dan amalan positif tabiat penjagaan kesihatan di kalangan pelajar-pelajar sekolah.

"Para pelajar yang menyertai aktiviti kelab ini dilatih mengenai asas kesihatan bagi membantu mereka mengajar rakan sebaya.

"Secara tidak langsung mereka menjadi role model dan motivator kesihatan kepada rakan-rakan mereka di sekolah," katanya.

Tambah Rosnah, Kelab Doktor Muda berperanan penting dalam memupuk tabiat kesihatan dan kebersihan yang baik bagi murid-murid dari usia yang muda.

Menurut Rosnah, sehingga kini terdapat kira-kira 1,392 atau 18 peratus buah sekolah rendah di seluruh Malaysia yang telah menubuhkan Kelab Doktor Muda dengan penglibatan 36,000 orang murid sekolah Tahun 4 hingga 6.

"Kita harus membentuk tabiat ini sewaktu kanak-kanak masih muda lagi dan dengan adanya program Kelab Doktor Muda bagi tahun 2012, terdapat pelbagai aktiviti interaktif yang mampu menarik minat mereka untuk menyertainya," katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis pelancaran Pertandingan Melukis Mural Kesihatan dan Kebersihan Kebangsaan Antabax di Sekolah Kebangsaan Wawasan Seremban 2, Seremban, Negeri Sembilan, baru-baru ini.

Pertandingan tersebut merupakan sebahagian daripada aktiviti bagi menggalakkan sekolah-sekolah rendah menubuhkan Kelab Doktor Muda .

Sekolah yang mempunyai mural terbaik akan menerima RM10,000 yang akan diagihkan kepada pelajar-pelajar Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) terbaik pada tahun 2012.

Manakala empat sekolah terbaik pula akan menerima satu tahun bekalan produk Antabax, yang boleh digunakan di kawasan-kawasan umum persekitaran sekolah.

Dalam pada itu menurut Rosnah, projek melukis mural oleh Antabax akan memberi peringatan untuk setiap hari mengenai tabiat penjagaan kebersihan dan kesihatan kepada kanak-kanak apabila mereka berada di sekolah.

Serentak dengan majlis itu Rosnah turut melancarkan skuad mobil Zoomers Kelab Doktor Muda .

Skuad ini diperkuat dengan 46 orang anggota kesihatan dan pelajaran telah dilatih untuk berperanan sebagai jurucakap utama Zoomers Kelab Doktor Muda yang akan diadakan di setiap negeri.

Skuad ini bergerak bermula di Seremban dan dijangka akan berakhir pada 20 Oktober 2012 di Negeri Sabah.

Sementara itu Pengurus Besar (Bahagian Pemasaran Penjagaan Rumah dan Penjagaan Diri) Lam Soon, Francis Ng, berkata, langkah Antabax menaja program Kelab Doktor Muda, kerana ia memahami kepentingan memupuk tabiat penjagaan kebersihan yang baik di kalangan kanak-kanak.

"Kelab Doktor Muda merupakan platform terbaik untuk meningkatkan kesedaran, mengajar dan memupuk tabiat yang baik di kalangan murid-murid sekolah supaya dapat diamalkan seumur hidup," katanya.

Sumber
Kos bersalin swasta mahal
Kerajaan sedia kaji syor CUEPACS jika hospital beri diskaun


KUALA LUMPUR: Cadangan penjawat awam wanita diberi kemudahan bersalin di hospital swasta akan menyebabkan negara menanggung beban kewangan tinggi, kata Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai.


Beliau berkata, kerajaan memberi subsidi sebanyak 98 peratus untuk penjagaan kesihatan dengan kos dibelanjakan membabitkan peruntukan sebanyak RM16 bilion.
Peruntukan itu juga katanya, tidak mencukupi berikutan kos penjagaan dan perkhidmatan kesihatan yang semakin meningkat pada setiap tahun.

“Kerajaan tidak mampu (peruntukan bersalin di hospital swasta) kerana kos bersalin di sana agak tinggi, beribu-ribu ringgit berbanding kos di hospital kerajaan yang kurang RM50.

“Bagaimanapun kami bersedia mengkaji permintaan mereka (CUEPACS), sekiranya hospital swasta boleh beri harga yang rendah, tidak ada masalah, kalau kos sedia ada yang agak tinggi, memang kita tidak mampu,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Beliau mengulas permintaan CUEPACS kelmarin, yang mahu penjawat awam wanita diberi kemudahan bersalin di hospital swasta sehingga anak ketiga.
Tiga cadangan lain bagi menghargai sumbangan 630,000 penjawat wanita termasuk wad kelas satu hospital kerajaan untuk bersalin anak keempat dan seterusnya, cuti bersalin tiga bulan gaji penuh sehingga kelahiran anak ketujuh dan cuti tanpa rekod 14 hari diperluas bagi urusan kecemasan keluarga terdekat.


Mengulas lanjut, Tiong Lai berkata perkhidmatan bersalin di hospital kerajaan sudah banyak dipertingkatkan termasuk dari segi keselesaan yang turut membabitkan wad bukan kelas satu.


Di PUTRAJAYA, Tiong Lai berkata, kementerian itu mahu memastikan setiap hospital negeri mempunyai dua pakar pembedahan payu dara dan endokrin dalam tempoh tiga tahun lagi.Beliau berkata, ketika ini hanya beberapa negeri saja yang mempunyai kepakaran itu antara Kuala Lumpur, Pulau Pinang dan Johor.


Katanya, ketika ini hanya terdapat 25 pakar pembedahan payu dara dan endokrin di seluruh negara.


Justeru, katanya, memorandum persefahaman (MoU) antara kementerian itu dan Akademi Perubatan Malaysia (AMM) ditandatangani bagi membolehkan kursus pembedahan payu dara serta endokrin dilaksanakan di negara ini berdasarkan kepada latihan di Royal College of Surgeons, England.


“Sebelum ini, kita menghantar pakar kita ke England untuk jalani kursus selama tiga tahun di sana tetapi dengan termeterainya MoU ini, latihan berkenaan boleh dijalankan di Malaysia dengan lebih ramai pakar dapat menjalani kursus terbabit.


“Dengan kursus ini, tahap pencapaian pakar dalam bidang pembedahan payu dara dan endokrin akan meningkat, sekali gus membolehkan lebih ramai pesakit mendapat rawatan,” katanya kepada pemberita selepas menyaksikan MoU antara kementeriannya dan AAM, di sini semalam.


Kementerian Kesihatan diwakili Ketua Setiausahanya, Datuk Kamarul Zaman Md Isa manakala AMM diwakili Timbalan Master, Datuk Dr N Arumugam.Sumber
Teruskan membaca..

Bekas guru besar dinobat Tokoh Guru JAIM 2012Bekas guru besar

dinobat

Tokoh Guru JAIM 2012


Mohd. Ali Rustam (dua dari kiri) menyampaikan
piala dan sijil perhargaan kepada Tokoh Guru JAIM 2012 ,
Mohd. Kamal Ahmad pada majlis Sambutan Hari Guru JAIM
di Seri Negeri, Air Keroh, Melaka, semalam.

MELAKA 24 Mei - Tiada apa yang lebih menggembirakan pesara guru, Mohd. Kamal Ahmad, 62, selain terpilih sebagai Tokoh Guru Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) 2012 hari ini.

Bekas Pengetua Maahad Al Ehya El Karim, Tanjung Bidara yang mengabdikan diri dalam bidang pendidikan selama 25 tahun itu memulakan kerjaya sebagai guru agama pada 1981 dan bersara pada 2006 lalu.

Menurutnya, anugerah itu umpama pemangkin buatnya untuk terus berkhidmat menyampaikan ilmu agama kepada generasi muda.

"Saya bersyukur kerana dapat menyumbang kemahiran yang ada pada saya iaitu berbahasa Arab.

"Bagi saya, bidang perguruan adalah sesuatu yang sangat mulia dan semua guru harus faham bahawa apa yang kita lakukan adalah ibadat secara berterusan," katanya.

Beliau menerima trofi, sijil serta wang tunai RM3,000.

Bekas Guru Besar Sekolah Rendah Agama JAIM, Bukit Katil itu ditemui selepas majlis sambutan Hari Guru JAIM peringkat negeri di Seri Negeri, di sini.

Anugerah disampaikan Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam.

Turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam negeri, Datuk Yaakub Md. Amin.

Pada majlis sama, Mohd. Ali turut menyampaikan Anugerah Perkhidmatan Cemerlang kepada 119 guru di sekitar negeri ini.

Mohd. Kamal yang berasal dari Kampung Berangan Enam, Umbai itu mendapat pendidikan awal di Madrasah Al-Diniyah Al- Islamiyah dan Madrasah Al-Junaid Islamiyah antara 1956 dan 1968.

Beliau yang pernah memegang jawatan Timbalan Pengarah Bahagian Pendidikan dan Pelajaran JAIM pada 1990 itu merupakan bekas pelajar Fakulti Syariah Islamiyah dan Fakulti Pendidikan, Universiti Al-Azhar, Mesir antara tahun 1970 dan 1980.Sumber
Teruskan membaca..

Smart Kiosk permudah murid kuasai pembelajaran

Smart Kiosk

permudah murid kuasai pembelajaran

Pencipta Smart Kiosk, Mohd Solleh Halim Mohd Sokhi (kanan)
mempamerkan hasil inovasinya kepada murid yang mengunjungi
Festival Hari Guru 2012 di Kuala Kangsar, Perak,
baru-baru ini.


INOVASI Guru Jurulatih Utama Prasekolah Negeri Selangor, Mohd Solleh Halim Mohd Sokhi mencipta Smart Kiosk ala permainan pondok-pondok telah berjaya menarik minat murid untuk belajar serta membolehkan mereka menguasai sesuatu standard pembelajaran dengan lebih mudah dan cepat.

Menurut beliau, Smart Kiosk ini berfungsi sebagai bahan pembelajaran yang menarik dan memudahkan murid prasekolah memahami sesuatu konsep berpandukan Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan (KSPK).

"Ia menjadi bahan bantu mengajar yang paling praktikal kerana Smart Kiosk dapat dikaitkan dengan semua tunjang dan sebahagian besar standard pembelajaran dalam KSPK," jelasnya ketika ditemui di Festival Hari Guru 2012 di Kuala Kangsar, Perak baru-baru ini.

Empat fungsi utama Smart Kiosk ialah Mari Membaca, Mari Mengira, Mari Menulis dan Mini Pusat Pembelajaran.

Setiap bahagian pada Smart Kiosk mempunyai fungsi dan peranannya yang tersendiri dalam membantu proses pengajaran dan pembelajaran (P&P) dan dapat diaplikasikan sepenuhnya dalam semua subjek seawal murid prasekolah hadir sehingga mereka pulang.

"Kiosk ini diilhamkan atas rasa perlunya ada pentas mini untuk menjadikan sesuatu persembahan bercerita lebih menarik dan diikuti dengan persembahan puppet.

"Dengan wujudnya bahan seperti itu akan membuatkan murid prasekolah lebih berminat untuk mengikuti sesi tersebut dan murid juga akan mudah memahami sesuatu cerita yang disampaikan," jelasnya.

Smart Kiosk yang digunakan di Sekolah Kebangsaan (SK) Parit Serong, Tanjong Karang, Selangor ini menerapkan konsep belajar secara hands on dan belajar melalui bermain.

"Murid dapat melibatkan diri secara aktif dan pembelajaran yang berpusatkan murid ini turut dapat memupuk nilai-nilai murni melalui aktiviti kumpulan yang dijalankan," katanya.

Mohd Solleh Halim memberitahu, kebanyakan murid prasekolah terutamanya murid yang tinggal di desa mempunyai minat yang kurang terhadap semua subjek melainkan ada sesuatu yang luar biasa dan lain daripada yang lain semasa sesi P&P.

"Dengan adanya bahan ini, pembelajaran di prasekolah adalah sesuatu yang menyeronokkan," ujarnya.

Maklum balas daripada guru-guru prasekolah daerah Kuala Selangor mengenai Smart Kiosk amat menggalakkan.

Justeru, ujarnya, ia memberi semangat serta sumber inspirasi untuk menjadikan bahan ini lebih baik dan berkesan serta dapat dimanfaatkan sepenuhnya oleh semua guru prasekolah khususnya dan juga kepada guru-guru lain.Sumber


Teruskan membaca..

Kos bersalin swasta mahalKos bersalin swasta mahal
Kerajaan sedia kaji syor CUEPACS jika hospital beri diskaun


KUALA LUMPUR: Cadangan penjawat awam wanita diberi kemudahan bersalin di hospital swasta akan menyebabkan negara menanggung beban kewangan tinggi, kata Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai.


Beliau berkata, kerajaan memberi subsidi sebanyak 98 peratus untuk penjagaan kesihatan dengan kos dibelanjakan membabitkan peruntukan sebanyak RM16 bilion.
Peruntukan itu juga katanya, tidak mencukupi berikutan kos penjagaan dan perkhidmatan kesihatan yang semakin meningkat pada setiap tahun.

“Kerajaan tidak mampu (peruntukan bersalin di hospital swasta) kerana kos bersalin di sana agak tinggi, beribu-ribu ringgit berbanding kos di hospital kerajaan yang kurang RM50.

“Bagaimanapun kami bersedia mengkaji permintaan mereka (CUEPACS), sekiranya hospital swasta boleh beri harga yang rendah, tidak ada masalah, kalau kos sedia ada yang agak tinggi, memang kita tidak mampu,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Beliau mengulas permintaan CUEPACS kelmarin, yang mahu penjawat awam wanita diberi kemudahan bersalin di hospital swasta sehingga anak ketiga.
Tiga cadangan lain bagi menghargai sumbangan 630,000 penjawat wanita termasuk wad kelas satu hospital kerajaan untuk bersalin anak keempat dan seterusnya, cuti bersalin tiga bulan gaji penuh sehingga kelahiran anak ketujuh dan cuti tanpa rekod 14 hari diperluas bagi urusan kecemasan keluarga terdekat.


Mengulas lanjut, Tiong Lai berkata perkhidmatan bersalin di hospital kerajaan sudah banyak dipertingkatkan termasuk dari segi keselesaan yang turut membabitkan wad bukan kelas satu.


Di PUTRAJAYA, Tiong Lai berkata, kementerian itu mahu memastikan setiap hospital negeri mempunyai dua pakar pembedahan payu dara dan endokrin dalam tempoh tiga tahun lagi.Beliau berkata, ketika ini hanya beberapa negeri saja yang mempunyai kepakaran itu antara Kuala Lumpur, Pulau Pinang dan Johor.


Katanya, ketika ini hanya terdapat 25 pakar pembedahan payu dara dan endokrin di seluruh negara.


Justeru, katanya, memorandum persefahaman (MoU) antara kementerian itu dan Akademi Perubatan Malaysia (AMM) ditandatangani bagi membolehkan kursus pembedahan payu dara serta endokrin dilaksanakan di negara ini berdasarkan kepada latihan di Royal College of Surgeons, England.


“Sebelum ini, kita menghantar pakar kita ke England untuk jalani kursus selama tiga tahun di sana tetapi dengan termeterainya MoU ini, latihan berkenaan boleh dijalankan di Malaysia dengan lebih ramai pakar dapat menjalani kursus terbabit.


“Dengan kursus ini, tahap pencapaian pakar dalam bidang pembedahan payu dara dan endokrin akan meningkat, sekali gus membolehkan lebih ramai pesakit mendapat rawatan,” katanya kepada pemberita selepas menyaksikan MoU antara kementeriannya dan AAM, di sini semalam.


Kementerian Kesihatan diwakili Ketua Setiausahanya, Datuk Kamarul Zaman Md Isa manakala AMM diwakili Timbalan Master, Datuk Dr N Arumugam.SumberTeruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...