Photobucket

Sahabat Maya :

Thursday, May 23, 2013

Kelab Alam Sekitar bakal diwujud di sekolah

Kelab Alam Sekitar bakal diwujud di sekolah

 

 

SEREMBAN 19 Mei - Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam (PPSPPA) dengan kerjasama Kementerian Pelajaran bakal menubuhkan Kelab Kitar Semula di setiap sekolah terpilih di negeri ini.Pengarah PPSPPA negeri, Mohd. Azhar Abd Hamid berkata, inisiatif itu bertujuan bagi memupuk serta meningkatkan kesedaran berhubung penjagaan alam sekitar dalam kalangan generasi muda."Kelab ini akan dijadikan sebagai satu aktiviti kokurikulum di sekolah dan pada peringkat awal, pihak kami akan mengadakan bengkel latihan bagi melatih tenaga pengajar melibatkan 13 guru sekolah rendah dan lapan di peringkat menengah.
"Mereka ini akan menjadi guru perintis untuk menerapkan ilmu serta maklumat yang terkandung melalui modul kitar semula yang disediakan," katanya di sini hari ini.
Jelas Mohd. Azhar, objektif utama memperkenalkan modul itu adalah untuk dijadikan bahan rujukan serta panduan kepada guru terbabit ke arah membimbing serta melatih ahli kelab bagi mengendalikan aktiviti kelab berkenaan kelak.
"Kita perlu semai kesedaran ini dari peringkat awal dan secara pasti ia perlu dilakukan dalam kalangan generasi muda iaitu murid serta pelajar sekolah.
"Apabila usaha itu ada ia diyakini mampu mendidik lebih ramai generasi muda untuk menghargai alam sekitar sekali gus melaksanakan kewajipan untuk terus menjaga alam sekitar dalam jangka panjang," ujarnya.
Kata Mohd. Azhar lagi, jumlah kutipan sampah semakin meningkat setiap hari dan dijangkakan mampu mencecah 30,000 tan sehari menjelang 2020.
"Maka peranan generasi muda untuk membantu dalam menguruskan sampah amat kritikal," tambahnya.


Teruskan membaca..

Guru pedalaman Sabah cipta pen untuk pembelajaran Fizik


Guru pedalaman Sabah 

cipta pen untuk pembelajaran FizikKOTA KINABALU: Mengajar di sebuah sekolah di pedalaman negeri ini tidak menyekat kreativiti seorang guru yang berjaya mencipta pen untuk menyelesaikan masalah berkaitan elektromagnet dalam subjek Fizik. 


 
Androd Sadian, guru sains di Sekolah Menengah Kebangsaan Tandek, Kota Marudu, berkata dengan pen ciptaannya yang dikenali Pen Android atau Pen A, pelajar tidak perlu lagi menggunakan jari tangan untuk menentukan arah yang tepat seperti kaedah pembelajaran sekarang. 

"Sekurang-kurangnya Pen A ini menjamin pelajar memperoleh dua atau tiga markah dalam peperiksaan," katanya kepada pemberita selepas Majlis Makan Malam Solidariti dan Apresiasi Pendidik sempena sambutan Hari Guru peringkat negeri, di sini, malam tadi.
Menurut Androd, pen itu juga boleh 
digunakan sebagai alat tulis biasa.
Pen ini sudah mendapat kelulusan Kementerian Pelajaran dan akan dipasarkan di Sabah bermula bulan depan pada harga RM7.50 seunit, sebelum diedar ke seluruh negara secara berperingkat, katanya yang percaya Pen A adalah yang pertama seumpamanya di dunia.

 
Sementara itu, Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar negeri Datuk Masidi Manjun yang juga EXCO Pelajaran Sabah, berkata kejayaan Androd adalah bukti kegigihan guru di kawasan pedalaman dalam mencari kreativiti bagi menangani kekangan bertugas di kawasan terpencil.
"...mereka berupaya mencari kaedah kreatif dalam meningkatkan semangat mereka untuk terus bersaing dalam pembangunan pendidikan," katanya.Terdahulu, Masidi dalam ucapannya berkata tema Hari Guru tahun ini iaitu 'Guru Malaysia: 1 Aspirasi 1 Agenda' amat bersesuaian dalam menempuh era globalisasi yang berteraskan enam aspirasi murid iaitu berpengetahuan, kemahiran berfikir, kemahiran memimpin, kemahiran dwibahasa, beretika dan kerohanian serta beridentiti nasional.Pada majlis itu, Masidi turut melancarkan pen itu serta sebuah buku bertajuk Sejarah Perkembangan Pendidikan Di Sabah (1881-1981) yang ditulis oleh pensyarah kanan Universiti Malaysia Sabah (UMS) Dr Dayu Sansalu.Menurut Dayu, buku setebal 300 halaman itu menerangkan sejarah pendidikan di Sabah sejak 1,000 tahun lalu. - BERNAMA 
Sumber
Teruskan membaca..

Bangun Matlamat :)Teruskan membaca..

Sabar, kebaikan cara berkesan bukti kesyumulan Islam

http://25.media.tumblr.com/tumblr_m9d1dnBn991reubh6o1_500.jpg


Sabar, kebaikan

 cara berkesan bukti 

kesyumulan Islam

  


Akhlak yang baik mampu mengubah seseorang ke arah kebaikan. Kebaikan akan meresap ke dalam hati manusia secara perlahan-lahan walaupun ada kalanya perbuatan itu nampak kecil, tetapi meninggalkan kesan yang besar.Contohnya, apabila ada pihak tidak bertanggungjawab mempersendakan Islam atau ajarannya, kita sepatutnya sabar dan membalas tindakan mereka dengan kebaikan. Sabar dan kebaikan ini bukan bermakna kita tidak melawan, ia strategi halus boleh menyentuh perasaan secara perlahan-lahan.

Kebaikan yang ditunjukkan melalui penjelasan untuk memberi kefahaman kepada salah faham itu jika dilakukan secara istiqamah, lama kelamaan membuka mata mereka untuk melihat kemurnian Islam. 

Umat Islam perlu menjaga keharmonian hidup bersama dengan bukan Islam dalam keadaan prinsip Islam dijaga."


Malangnya, ramai antara kita mengambil jalan pintas melepas geram dengan kata-kata kesat dan kasar. Membalas kejahatan dengan kejahatan tidak akan menginsafkan manusia, sebaliknya menambahkan lagi penyakit dalam hati.Contohilah Rasulullah SAW yang mampu memberi senyuman kepada orang kafir Quraisy walaupun mereka melemparkan batu dan najis kepada Baginda. Walaupun kisah ini sudah beratus tahun lamanya, hingga hari ini ia masih disebutkan di dunia Islam, malah oleh bukan Islam.


Menghormati semua bangsa

Perbezaan agama adalah perbezaan ajaran dan cara amalan keseluruhannya. Ia mungkin dianggap pelik daripada ajaran kita. Namun, kita diwajibkan menghormati mereka tanpa sebarang alasan. Jika ingin agama kita dihormati, jangan memperkecilkan kepercayaan orang lain.
 


Firman Allah SWT yang bermaksud:

" Allah tidak 
melarang kamu 
daripada berbuat baik 
dan berlaku adil
 kepada orang-orang 
yang tidak 
memerangi kamu kerana 
agama (kamu)
 dan tidak mengeluarkan kamu 
dari kampung
 halaman kamu; 
sesungguhnya Allah
 mengasihi orang yang 
berlaku adil.” 


(Surah al-Mumtahanah, ayat 8)

Kebanyakan pengakuan mereka yang mendapat hidayah Allah mengaku mereka sentiasa didedahkan mengenai unsur keganasan, diskriminasi terhadap wanita dan salah faham lain terhadap Islam tanpa tanpa memahami hakikat sebenarnya.

Maknanya, disebabkan bukan Islam didedahkan kepada perkara negatif yang direka atau fitnah musuh Islam, maka kebenaran tertutup. Maka, menjadi tanggungjawab kita untuk menjernihkan pemahaman dan memperbetulkan salah faham itu.

 

Ada juga rakan bukan Islam akan bertanyakan mengenai agama Islam. Peluang ini sepatutnya digunakan untuk menjelaskan kebenaran Islam supaya mereka memahami kemurnian agama Islam.

 

Selain penjelasan, cara berkesan untuk menunjukkan kesyumulan Islam ialah melalui tindakan. Maka tunjukkan keindahan atau hikmah di sebalik segala perintah Allah. Kebanyakan yang menerima Islam kerana tertarik dengan kebaikan tersembunyi di sebalik ajaran Islam. Serlahkan keindahan Islam

Ramai yang tidak nampak keindahan Islam kerana hanya Islam pada nama. Seharusnya kita berasa bertuah terhadap nikmat iman yang diberikan Allah SWT. Menjadi umat yang terpilih ini menuntut usaha untuk berdakwah kepada Muslim dan bukan Muslim.


Umat Islam perlu menjaga keharmonian hidup bersama dengan bukan Islam dalam keadaan prinsip Islam dijaga. Umat Islam juga dilarang menimbulkan perselisihan dan mencetuskan permusuhan dengan orang yang bukan Islam.

 

Bermula hari ini, mari kita bermuhasabah diri, sejauh mana akhlak kita telah fahami dan amalkan serta pamerkan dalam muamalah dengan semua orang. Semaikan dalam hati dan minda bahawa kita wajib berlaku baik kepada semua orang demi memelihara kesucian Islam. 

 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhleiS4r6qJY9O92beKKYqrD6qPy_GWhg59wCftU5WsoBX__bfsJ8VG8Y9AQcW_dNkbYNv_DF7P3VNKPqGZPddhvJ0YOj0JnacUD9FZV7WOD0P12QI_yv6c8QwYciSfRNHpBFamSgJ1pl9J/s320/header_bg.png 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhKyTIQkDjv3XyjMplMdK8Tu-UOyhkq74FTg9R_HXdddKanvf6Eb2GdyWn7lTtdkXW3Ft_QVNCSwSQaF8nO6C3D8L76ojCelnzmi4jSopwcs1823ee0kI7gjZJCjqIYYNKrbtp3Biies_Wx/s1600/sabar+alq.jpg 

P/s :

Hanya peringatan untuk diri sendiri :)

http://www.scrapsyard.com/sy/01/8713/87131.jpg
Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...