Photobucket

Sahabat Maya :

Tuesday, August 7, 2012

Kepulangan Chong Wei Disambut Meriah
Kepulangan Chong Wei

Disambut Meriah


Chong Wei menunjukkan pingat perak yang dimenanginya kepada Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Razali Ibrahim. Foto AZHAR MAHFOF/The Star
SEPANG: Ratusan peminat menyambut kepulangan jaguh badminton negara, Datuk Lee Chong Wei di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), awal pagi Selasa, sambil mengibarkan Jalur Gemilang.
Kira-kira 400 peminat berkumpul di lapangan terbang itu seawal pukul 4.30 pagi, menunggu ketibaan Chong Wei untuk menunjukkan penghargaan mereka di atas persembahan sengit yang dipamerkannya pada aksi final, Ahad lalu.
Antara yang hadir adalah delegasi dari Kementerian Belia dan Sukan serta para pelajar dari Sekolah Sukan Bukit Jalil yang menyifatkan Chong Wei sebagai idola mereka.
Chong Wei mengucapkan terima kasih kepada rakyat Malaysia di atas segala sokongan yang diberikan.
Namun, beliau kecewa kerana gagal membawa pulang pingat emas untuk negara.
Chong Wei berkata beliau berhasrat untuk beraksi selama dua tahun lagi dan selepas itu barulah melihat berapa lama beliau boleh bermain.
Beliau turut menyuarakan hasrat untuk beraksi pada Sukan Komanwel dan Liga Badminton China.
Mengulas mengenai perkahwinannya, Chong Wei sekadar ketawa dan berkata, biarlah bercerita mengenai badminton terlebih dahulu.
Pemain badminton itu tiba pada pukul 8.30 pagi dan disambut dengan sorakan dan nyanyian 'Inilah Barisan Kita'.
Para penyokong turut mengibarkan Jalur Gemilang dan poster yang tertera perkataan 'Hero Negara'.

Sumber


Teruskan membaca..

Kepulangan LCW disambut sebagai wira


Kepulangan Chong Wei

disambut sebagai wiraBERSEMANGAT...peminat yang hadir untuk menyambut kepulangan Chong Wei di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur. FOTO Bernama
BERSEMANGAT...peminat yang hadir untuk menyambut kepulangan Chong Wei di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur. FOTO Bernama
SEPANG: Jaguh badminton negara Datuk Lee Chong Wei, yang meraih pingat perak pada Sukan Olimpik London 2012, diberi sambutan wira oleh lebih 1,000 peminat yang mengibarkan bendera dan melaungkan kata-kata sokongan setibanya di tanah air hari ini.
Ruang balai ketibaan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dipenuhi peminat dan penyokong yang tiba seawal 6 pagi dengan membawa sepanduk dan poster antaranya tertera 'LCW - National Hero' dan 'We Love You LCW'.
Semasa menantikan ketibaan Chong Wei, mereka turut menyanyikan beberapa lagu patriotik seperti 'Negaraku' dan 'Barisan Kita' secara beramai-ramai.
Suasana di balai ketibaan itu riuh apabila berita pesawat Malaysia Airlines MH02 yang membawa Chong Wei dari London dilapor mendarat pada kira-kira 7.30 pagi, dengan peminat mula melaung-laungkan nama beliau berulang kali.

Sebaik sahaja Chong Wei melangkah ke balai ketibaan sejam kemudian, para peminat dan penyokong melaungkan slogan 'Malaysia Boleh' dan menyanyikan lagu 'Negaraku' dan 'Barisan Kita' serta melaungkan nama pemain badminton negara itu.

Chong Wei turut bertemu dengan kumpulan media di balai ketibaan sambil mengalungkan pingat perak Olimpik yang dimenanginya untuk sesi bergambar media disambut sorakan gembira peminat.

Pada perlawanan akhir perseorangan lelaki Sukan Olimpik 2012, Chong Wei kecundang 21-15, 10-21, 19-21 kepada pemain nombor satu dunia, Lin Dan dari China.

Meskipun gagal dalam misi membawa pulang emas pertama negara di temasya Olimpik London namun rakyat Malaysia rata-ratanya tidak menyalahkan atlet itu atas kekalahannya sebaliknya menganggap beliau telah melakukan yang terbaik.

"Saya ucap terima kasih kepada penyokong yang ada di sini hari ini. Saya memang terkejut dan tidak sangka ada penyokong yang tunggu di sini (KLIA).

"Mungkin lebih ramai pada 2008 (Sukan Olimpik Beijing), memang kecewa sebab sedikit lagi untuk dapat pingat emas. Apapun saya telah buat yang terbaik dengan dua minggu sahaja persediaan untuk ke Olimpik kali ini," kata Chong Wei.

Terdahulu, ketibaan Chong Wei dan beregu lelaki, Koo Kien Keat dan Tan Boon Heong disambut Timbalan Menteri Belia dan Sukan Datuk Razali Ibrahim.

Seorang pelajar kolej swasta di Cyberjaya yang hanya mahu dikenali sebagai Kenny, berkata beliau sanggup keluar awal untuk menyambut kepulangan Chong Wei.

"Dia adalah pemain terbaik dunia. Walaupun dia kalah kepada Lin Dan, Chong Wei telah berikan tentangan yang cukup sengit tetapi nasib masih tidak menyebelahi dia," katanya.

Beliau turut berharap Chong Wei tidak akan mudah berputus asa dan terus memberikan sumbangan pingat kepada negara dalam mana-mana kejohanan selepas ini. - Bernama

Sumber


Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...