Photobucket

Sahabat Maya :

Sunday, June 30, 2013

KSSR lahir generasi intelektual, kreatifKSSR lahir generasi intelektual, kreatif

Sekolah Rendah (KSSR) yang akan dilaksanakan di semua sekolah mulai 2016 selepas melalui semakan semula tahun lalu sejajar dengan aspirasi negara melahirkan generasi yang mempunyai daya pemikiran tinggi, kreatif dan inovatif.

Pelaksanaannya nanti turut menambah baik kurikulum KSSR yang diperkenalkan pada 2011 dan digunakan pada masa ini dengan memastikan murid dibekal kemahiran serta nilai yang sesuai dan mengikut keperluan semasa. Timbalan Pengarah, Bahagian Pembangunan Kurikulum, Kementerian Pendidikan, Dr Azian T S Abdullah, berkata semakan semula KSSR pada tahun lalu itu dilakukan bagi membolehkan ia selari dengan kerangka Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025.


Katanya, ia mengandungi enam aspirasi atau tonggak murid yang akan dilaksana pada dua tahap. Bagi tahap satu, akan membabitkan pelajar di Tahun Satu hingga Tiga, manakala Tahun Empat hingga Enam pada tahap dua.“Tahap satu akan bertumpu kepada penguasaan 4M (membaca, menulis, mengira dan menaakul) serta kemahiran asas teknologi komunikasi dan maklumat (ICT), perkembangan sosioemosi, kerohanian, fizikal, kognitif, sikap dan nilai.“Sementara, bagi tahap dua pula akan memberi tumpuan kepada pengukuhan dan aplikasi 4M, kemahiran asas ICT, perkembangan sosioemosi, kerohanian, fizikal, sikap dan nilai,” katanya.

Aplikasi teknologi maklumat Azian berkata, KSSR bukan saja menitikberatkan aspek kemahiran dan kreativiti, tetapi juga menggalakkan pelajar untuk mengaplikasi teknologi maklumat (IT) bagi mencari bahan akademik bersesuaian, disamping latihan keusahawanan.KSSR akan mengubah konsep pembelajaran yang bersandarkan kepada peperiksaan kepada penilaian terhadap kemahiran, bakat serta kebolehan.

KSSR mengetengahkan kemahiran penyampaian pembelajaran yang lebih kompleks, seperti merangka rancangan pengajaran dan bahan untuk disesuaikan dengan keperluan murid pelbagai tahap dan prestasi, walaupun di dalam satu kelas yang sama.Pemansuhan PMR

Pengenalan kurikulum baru itu juga selaras dengan pemansuhan Penilaian Menengah Rendah (PMR) mulai 2014 serta perubahan penilaian ke atas murid Tahun Enam yang tidak lagi dibuat berdasarkan keputusan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) semata-mata.

Mulai 2016 juga gred pencapaian UPSR murid Tahun Enam tidak lagi ditentukan melalui peperiksaan awam saja tetapi digabung dengan pentaksiran sekolah dan pentaksiran pusat.Tiga kurikulum iaitu pendidikan khas, kurikulum Orang Asli dan Penan serta Kadazan Dusun juga akan dilaksana di bawah KSSR khusus bagi komuniti itu.
“Tiga kurikulum itu lebih menjurus kepada usaha menarik minat pelajar untuk belajar dan mengikuti sesi persekolahan seperti biasa. Tumpuannya pula adalah di sekolah yang merekodkan band 6 dan 7,” katanya.
Pelaksanaan KSSR juga katanya mengandungi pengajaran dalam bahasa elektif termasuk Cina, Tamil, Iban, Kadazan Dusun, Semai dan bahasa Arab. Sumber
Teruskan membaca..

Piala FA kekal milik Kelantan


Piala FA kekal milik Kelantan


KUALA LUMPUR: Kelantan berjaya mempertahankan Piala FA 2013 selepas menundukkan Johor Darul Takzim (Johor DT) 1-0 pada aksi final di Stadium Nasional Bukit Jalil, di sini, malam tadi.


Pemain tengah Mohd Norfarhan Muhammad meleburkan impian pasukan berstatus bintang dengan jolokan 'Harimau Selatan' apabila menjaringkan gol tunggal pada minit ke-15, hasil hantaran kapten Mohd Badhri Mohd Radzi.


Kelantan memulakan permainan dengan tenang tetapi berbisa dengan gerakan kemas sehingga pasukan lawan terpaksa memperketatkan benteng pertahanan selepas asakan bertali arus dilancarkan oleh skuad 'The Red Warriors'.


Jurulatih Kelantan Bojan Hodak mempertaruhkan gandingan Mohd Norfarhan, Mohd Badhri dan pemain import Dickson Nwakaeme untuk memburu gol.'


 
FotoJuara Piala FA 2013. FOTO Goh Thean Howe

Bagaimanapun, Johor DT bangkit seketika untuk membalas dan hampir menyamakan kedudukan apabila sepakan deras pemain import Leonel George Nunez, yang menggantikan Mohd Safee Mohd Sali, berjaya ditepis oleh penjaga gawang Kelantan, Khairul Fahmi Che Mat pada minit ke-22.


Pada babak kedua, Kelantan kembali dengan semangat untuk merobek gawang gol lawan dan percubaan bahaya oleh Nwakaeme pada minit ke-54 berjaya diselamatkan oleh penjaga gol Johor DT, Muhammad Al-Hafiz Hamzah.

Usaha penyerang berbisa Johor DT, Norshahrul Idlan Talaha menjaringkan gol penyamaan pada minit ke-63 tidak dikira apabila berlaku kekasaran sebelum jaringan gol.

Johor DT yang semakin tertekan dengan ketinggalan 1-0 memperkemaskan jentera serangan namun cubaan yang dilakukan oleh Nunez pada minit ke-80 sedikit tersasar melepasi gawang gol.

Terdahulu sebelum perlawanan, kira-kira 90,000 penonton dengan kebanyakan berpakaian warna biru dan merah dihiburkan dengan nyayian lagu Negaraku oleh penyanyi terkenal Jaclyn Victor. - Bernama

Barisan Pemain:

KELANTAN: Khairul Fahmi Che Mat, Azizi Mat Rose, Obinna Nwaneri, Nik Shahrul Azim Abd Halim, Mohd Daudsu Jamaludin (Farisham Ismail), Mohd Shakir Shaari, Mohd Norfarhan Muhammad, Mohd Badhri Mohd Radzi (kapten), Zairul Fitree Ishak (Indra Putra Mahayuddin), Dickson Nwakaeme, Ahmad Fakri Saarani (Zairo Anuar Zailani).

JOHOR DT: Muhd Al-Hafiz Hamzah, Kamarul Afiq Kamarudin (kapten), Ahmad Tharmini Saiban, Muhd Nazri Ahmad, Andrezinho (K. Thanaraj), Mohd Nurul Azwan Roya, Mohd Nazri Ahmad, Safiq Rahim (Ahmad Ezrie Shafizie), Jasazrin Jamaluddin, Norshahrul Idlan Talaha, Mohd Safee Sali (Leonel George Nunez).

Pengadil: Syed Azhar Syed Kamar
 
 
 
Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...