Photobucket

Sahabat Maya :

Sunday, January 24, 2010

SULTAN JOHOR - Menyambung kedaulatan


Daulat Tuanku
Dengan pemasyhuran Tunku Ibrahim Ismail sebagai Sultan Johor kelima dalam pemerintahan Kesultanan Johor, maka bermulalah era baru bagi negeri itu.

Secara tradisi dari zaman berzaman, era sesebuah negeri dikira mengikut pemerintahan rajanya, maka begitu juga dengan Johor Darul Takzim. Kemangkatan Almarhum Sultan Iskandar Ibni Sultan Ismail mengakhiri satu era pemerintahan panjang sejak tahun 1981.

Dalam pemerintahannya, Johor menikmati bukan saja keamanan dan kemakmuran bahkan pembangunan yang turut menyumbang kepada usaha Malaysia untuk menjadi negara maju.

Tentu pada tahun-tahun akhir pemerintahan baginda, pembangunan Johor paling besar iaitu Iskandar Malaysia, yang mengambil nama sempena baginda.

Namun begitu, pembangunan Iskandar Malaysia ini tidak boleh dikaitkan dengan negeri Johor semata- mata kerana ia perlu dilihat sebagai sebahagian daripada projek pembangunan Malaysia.

Ini kerana dalam sistem Persekutuan Malaysia, semua negeri di dalamnya berkait di antara satu sama lain dalam membentuk negara ini.

Lebih-lebih lagi apabila dilihat daripada perlembagaan negara bahawa kedaulatan asas dan asal sebenarnya berada di negeri-negeri. Hasil kesepakatan semua negeri-negeri inilah negara Malaysia terbentuk.

Sesungguhnya seperti mana cogan kata Persekutuan Malaysia yang berbunyi Bersekutu Bertambah Mutu menunjukkan bahawa sejak konsep persekutuan yang bermula dengan penubuhan Persekutuan Tanah Melayu pada tahun 1951 di atas kegagalan Malayan Union membolehkan negeri-negeri anggotanya memperoleh mutu melalui usaha bersekutu ini.

Persekutuan Tanah Melayu itu kemudian mencapai kemerdekaan pada tahun 1957 dan diperluaskan untuk menjadi Persekutuan Malaysia pada tahun 1963. Gagasan ini telah berjaya mewujudkan keamanan, kestabilan, pembangunan dan kemajuan bagi negeri-negeri anggotanya.

Kestabilan juga dapat dilihat bahawa setiap kali peralihan tampuk pemerintahan raja-raja Melayu di negara ini berjalan lancar sejak ditubuhkan Persekutuan Tanah Melayu.

Pada tahun lalu, peralihan pemerintahan raja di Negeri Sembilan telah berlangsung dengan licin. Maka begitu juga dengan peralihan pemerintahan raja di Johor semalam. Ini menunjukkan sistem raja berperlembagaan di negara ini berjalan dengan baik.

Tetapi kejayaan ini juga terletak pada sumbangan raja-raja Melayu di negara ini. Walaupun dengan hanya sembilan negeri yang mempunyai raja di Melaysia, tetapi mereka menjadi teras kepada kedaulatan Persekutuan Malaysia. Majlis Raja-Raja yang terdiri daripada raja-raja Melayu bersama dengan Yang Dipertua Negeri Pulau Pinang, Melaka, Sarawak dan Sabah telah berjaya memantapkan sistem memilih ketua negara dalam bentuk isntitusi Yang Dipertuan Agung.

Dalam sistem ini, ketua negara Malaysia mesti dari kalangan Raja-raja Melayu dan dipilih oleh Majlis Raja- raja. Seri Paduka Baginda pula merupakan wakil kepada Raja-raja Melayu untuk menjadi ketua negara Malaysia.

Maka Almarhum Sultan Iskandar telah ditabal sebagai Yang Dipertuan Agong dari tahun 1984 hingga 1989. Tempoh itu adalah bersejarah bagi Malaysia. Ketika itu yang menjadi Perdana Menteri kepada Seri Paduka Baginda ialah Tun Dr. Mahathir Mohamad. Maka pelbagai pembaharuan telah berlaku di negara ini yang memerlukan kesepakatan antara ketua negara dan ketua kerajaan selaras dengan peraturan perlembagaan negara.

Kedaulatan

Maka apabila Yang Dipertuan Agong baru ditabalkan, dapat dilihat hubung kait kedaulatan raja-raja di negeri masing-masing dengan malaysia sebagai sebuah negara.

Tetapi bagi Johor, ia mempunyai keistimewaan tersendiri. Terdapat dua perkara dalam hal ini.

Pertama, Kesultanan Johor sebagai pewaris kesinambungan Kesultanan Melayu Melaka. Kedua, Johor sebagai negeri yang mempelopori pemerintahan dan pentadbiran Melayu moden.

Kesultanan Johor yang bermula daripada tahun 1855 merupakan pewaris kepada Kesultanan Johor Riau yang runtuh ekoran penjajahan Inggeris dan Belanda. Inggeris menguasai Singapura sementara Belanda menjajah kepulauan Riau. Terdahulu, Pahang yang merupakan sebahagian daripada Johor Riau muncul sebagai negeri di bawah kesultanannya sendiri

Kesultanan Johor Riau pula adalah merupakan lanjutan langsung daripada Kesultanan Melaka.

Istilah Kesultanan Melaka hanya diberikan pada waktu orang mencatat sejarahnya kemudian bagi merujuk kepada kesultanan yang muncul di situ. Tentunya dahulu, ia hanya dirujuk sebagai kesultanan Melayu yang berpusat di Melaka.

Kesultanan Melayu Melaka itu pula merupakan lanjutan kepada kerajaan Melayu Seri Wijaya yang berpusat di Palembang, Sumatera.

Justeru Kesultanan Melayu berubah ciri apabila ia menjadi kerajaan Islam dengan kedaulatannya meliputi kepulauan Melayu termasuk Sumatera, semenanjung Melayu dan pulau Brunei yang disebut Inggeris sebagai Borneo.

Kerajaan Melayu hampir pupus dengan kejatuhan Sri Wijaya pada zaman silam. Tetapi bangsa Melayu dapat diselamatkan apabila kerajaannya memeluk agama Islam dan berjaya melahirkan sebuah pemerintahan yang kuat dengan berpusat di Melaka.

Walaupun kemudiannya Melaka dirampas oleh Portugis pada tahun 1511, tetapi kerajaan Melayu tidak berakhir. Ia hanya berpindah ke Johor. Maka pusat pemerintahan dipindahkan ke Kota Tinggi. Kesinambungan kerajaan Melayu ini tidak terputus atau tamat. Ia tetap kerajaan Melayu yang sama. Cuma pusat pemerintahannya dipindahkan. Bagi tujuan menamakannya, ia disebut sebagai Kesultanan Johor Riau sementara ketika di Melaka, disebut Kesultanan Melaka.

Dalam sistem Kesultanan Melayu, baik di Melaka mahupun Johor Riau, ia mempunyai jawatan-jawatan din istana, antaranya Bendahara, Temenggong dan Laksamana.

Maka pada abad ke-19, Kesultanan Johor Riau ini berada dalam keadaan lemah lebih-lebih lagi apabila berdepan dengan kuasa canggih seperti Belanda dan Inggeris. Seperti mana kuasa-kuasa penjajah lain seperti Perancis dan Jerman, mereka berlumba- lumba menjarah dunia untuk dikuasai dan dieksploit. Merak merobek-robek benua Afrika dan Asia termasuk India, China dan alam Melayu.

Dalam keadaan lemah ini, akhirnya Kesultanan Johor-Riau terlepas Singapura dan Riau kepada penjajah hingga takhta kerajaan itu tumbang.

Dalam keadaan inilah, boleh dikatakan Temenggong Ibrahim menyelamatkan Johor daripada dijajah dan menyambung semula Kesultanan Melayu walaupun dalam bentuk berbeza.

Temenggong Ibrahim membuka bandar Tanjung Puteri sebagai pusat pentadbiran bagi Johor yang ia dapat kuasai daripada runtuhan Johor Riau.

Tetapi anakandanyalah iaitu Temenggong Abu Bakar yang berjaya menubuhkan sebuah negara baru Johor yang beraspirasikan moden.

Temenggong Abu Bakar diisytiharkan sebagai Sultan Johor pertama dan menjadikan Tanjung Puteri yang dinamakan Johor Bahru sebagai ibu negeri..

Maka bermulalah pemerintahan Kesultanan Johor pada tahun 1866. Tetapi apa yang penting ialah Sultan Abu Bakar yang dikenali sebagai Bapa Johor Moden telah menjadikan negerinya sebagai negara moden dan negeri Melayu pertama yang mempunyai perlembagaan.

Dengan berazam untuk mempertahankan kemerdekaan Johor daripada tekanan Inggeris, baginda mengambil contoh cara Britain sendiri untuk menjadikan Johor sebagai negeri moden. Hasilnya, Johor mempunyai simbol-simbol kenegaraan seperti bendera rasmi, jata negeri dan lagu negeri.

Bandar Johor Bahru pula dirancang supaya menjadi sebuah kota yang menunjukkan Johor mempunyai kerajaan berdaulat. Istana, bangunan pentadbiran negeri dan masjid negeri merupakan antara mercu tanda untuk menegaskan bahawa Johor adalah sebuah negara berdaulat dan merdeka. Turut diwujudkan ialah pasukan tentera negeri yang disusun secara moden.

Juga disedari bahawa kekuatan sesebuah kerajaan terletak pada ekonomi. Maka diadakan dasar-dasar ekonomi seperti merancang tanaman yang mendatangkan hasil kepada negeri iaitu lada putih dan kopi.

Sultan Abu Bakar adalah pembaharu yang berusaha menghalang negeri Melayu daripada dijajah. Baginda adalah antara raja pembaharu yang muncul di Asia seperti Maharaja Meiji di Jepun dan Raja Mongkut di Siam.

Kesultanan Johor tidak pernah berasa dijajah oleh Inggeris. Ia hanya dinaungi. Kesedaran inilah yang menjadi titik mula perjuangan menolak Malayan Union.

Selepas Perang Dunia Kedua, orang Melayu hilang kerajaan-kerajaan mereka apabila kesultanan dimansuhkan untuk digantikan dengan Malayan Union.

Tetapi usaha ini dapat dihalang, sekali lagi atas sumbangan Sultan Johor yang memberi sokongan dan ruang istana kepada pembesarnya Datuk Onn Jaafar untuk berjuang mempertahankan hak kedaulatan Melayu yang dirampas oleh gagasan Malayan Union.

Sesungguhnya Sultan Johor kelima yang dimasyhorkan semalam menandakan bermulanya era baru bukan saja bagi Johor tetapi Malaysia untuk terus menikmati kestabilan, perdamaian dan kemakmuran.
Iskandar Malaysia adalah antara pembangunan yang dilakukan

ketika pemerintahan Almarhum Sultan Iskandar.


UTUSAN MALAYSIA

Teruskan membaca..

Album: ""Almarhum Sultan Iskandar dalam kenangan"
Raja yang unik

Sultan Johor, Sultan Iskandar Ibni Almarhum Sultan Ismail, yang mangkat kelmarin, telah selamat dimakamkan, petang semalam.


Awang menyertai rakyat dan pelbagai pihak merakamkan ucapan takziah yang mendalam kepada waris dan kerabat Almarhum.


Bercakap tentang Sultan Iskandar ketika hayatnya, rumusan pasti sama - seorang raja yang unik.


Baginda akan dikenang sebagai raja berjiwa rakyat dan yang tidak menghiraukan protokol. Pada majlis yang tebal dengan protokol diraja sekalipun, Almarhum kerap melanggarnya kerana sifat baginda yang tidak mementingkan darjat selain tidak suka terlalu formal.


Almarhum terkenal dengan imej ketenteraan selain meminati aktiviti mencabar. Tidak hairan jika baginda boleh mengendalikan helikopter, pesawat, bot laju, luncur layar dan motor berkuasa besar.


Jika tidak berkenan atau murka, Sultan Iskandar tidak berselindung, menjadikan baginda digeruni termasuk di kalangan pemimpin.


Sahabat Awang, Rozaid Abdul Rahman pernah dipanggil ke istana berikutan satu laporan, tidak lama dahulu. Rozaid pergi dengan bimbang tetapi pulang dengan cerita gembira kerana baginda sekadar mahu penjelasan dan kemudian melayannya dengan amat baik.


Awang juga ada pengalaman kecil ditegur ketika membuat satu liputan acara ketenteraan kerana permukaan kasut yang dipakai kurang berkilat. Menteri dan beberapa pegawai awam lagi turut terkejut kerana ditegur. Mesejnya untuk hadir pada acara seperti itu, kasut mesti agak kilat walaupun tidak sekilat yang dipakai oleh anggota tentera perbarisan.


Di sebalik ketegasan dan tingkah laku baginda pada majlis awam yang sukar diduga, Almarhum adalah seorang yang ceria, baik hati dan suka bergurau.


Sesungguhnya untuk menilai baginda bukan setakat kisah-kisah seperti itu sahaja. Jasa Almarhum yang pernah menjadi Yang di-Pertuan Agong cukup besar terutama dalam menjaga kepentingan Islam, keharmonian masyarakat pelbagai kaum dan kemakmuran terutama di Johor.


Baginda juga seorang yang realistik dan responsif kepada suara rakyat. Ini terbukti dalam krisis Perlembagaan (mengehadkan kuasa raja) lebih dua dekad lalu, yang menyaksikan Almarhum akhirnya memilih kepentingan rakyat berbanding kepentingan istana.


Kemangkatan Sultan Iskandar adalah kehilangan besar buat negara. Segala jasa malah keunikan baginda akan abadi dalam ingatan rakyat. Semoga roh Almarhum dicucuri rahmat. Al-fatihah.UTUSAN MALAYSIA


Sumber : BERITA HARIAN

SULTAN Johor, Sultan Iskandar berbual dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi sambil diperhatikan oleh Tunku Mahkota Johor, Tunku Ibrahim Ismail pada majlis perasmian Bangunan Sultan Iskandar, Bukit Chagar pada 2008. - Foto Amran Hamid sultan035 sultan034 sultan033
sultan032 sultan031 sultan030 sultan029
sultan028 sultan027 sultan026 sultan025
sultan024 SULTAN Johor, Sultan Iskandar memeriksa kereta nasional pertama Malaysia, Proton Saga bernombor pendaftaran 'Proton 1'. sultan022 SULTAN Johor, Sultan Iskandar berbual bersama Lee Kwan Yew.
sultan020 sultan019 sultan018 sultan017
sultan016 sultan015 sultan014 Foto 1984
Foto 1984 Foto 1956 Foto 1985 sultan009
sultan008 SULTAN Johor, Sultan Iskandar beraksi di padang golf pada 1988. SULTAN Johor, Sultan Iskandar mencuba motosikal berkuasa tinggi pada pameran motosikal Grand Prix 1986. sultan005
SULTAN Johor, Sultan Iskandar. - Foto 1984 SULTAN Johor, Sultan Iskandar menandatangani surat perisytiharan sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-8 disaksikan oleh Baginda Raja-Raja Melayu di Istana Negara -  Foto 1984

DARI (kiri); foto dirakam pada 1966, 1976 dan 1981.
Teruskan membaca..

Tunku Ibrahim Ismail Proclaimed As Sultan Of Johor

Tunku Ibrahim Ismail dimasyhur Sultan Johor


SULTAN Ibrahim Ismail kerap menunggang motosikal berkuasa tinggi untuk menemui rakyat di seluruh pelosok negeri Johor.


JOHOR BAHRU - Tunku Ibrahim Ismail Ibni Almarhum Sultan Iskandar semalam dimasyhurkan sebagai Sultan Johor bagi menggantikan ayahandanya yang mangkat kelmarin.

Istiadat pemasyhuran berlangsung di Istana Besar di sini dengan watikah pemasyhuran dibaca oleh Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman.

Baginda sebelum itu menandatangani watikah pelantikan pada pukul 10.15 pagi bagi menggantikan ayahandanya, Almarhum Sultan Iskandar Ibni Sultan Ismail, 77, yang mangkat kelmarin.
Kosmo!MENTERI Besar Johor, Abdul Ghani Othman menyampaikan ucapan Watikah Pemasyhuran Tunku Ibrahim Ismail sebagai Sultan Johor ke lima di atas pemangkatan Almarhum Sultan Johor Sultan Iskandar di Istana Besar, Johor Bahru, semalam.


JOHOR BAHARU, Jan 23 (Bernama) -- Tunku Ibrahim Ismail Ibni Almarhum Sultan Iskandar was Saturday proclaimed as the new Sultan of Johor.

The proclamation, made in accordance with the Johor State Constitution 1895, was officially announced by Menteri Besar Datuk Abdul Ghani Othman at Istana Besar Johor Baharu at 10.21am. "In keeping with the Johor State Constitution 1895, the Sultan's heir, Tunku Ibrahim Ismail Ibni Almarhum Sultan Iskandar, is hereby proclaimed as the King and Sultan under the same law," Abdul Ghani said.

Soon after the proclamation, Tunku Ibrahim Ismail, 51, took his oath as the Sultan of Johor and pledged to rule with fairness, justice and compassion. Donning a white Baju Melayu, the new ruler also pledged to respect and protect Islam and Malay customs and to be steadfast in upholding the Johor State Constitution 1895 as well as the laws of the state of Johor.

The oath-taking ceremony was witness by Sultanah Zanariah, his wife Raja Zarith Sofiah Sultan Idris Shah and all of his children and siblings. Also present were Johor Islamic Religious Council advisor Datuk Noh Gadot, former Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad and state executive council members.

The proclamation was following the death of his father, the Sultan of Johor, Sultan Iskandar Ibni Almarhum Sultan Ismail, at Puteri Specialist Hospital here at 7.15pm on Friday. The proclamation took place just hours before the late Sultan Iskandar's remains were buried at the Bukit Mahmoodiah Royal Mausoleum here. Yesterday, Tunku Ibrahim Ismail was appointed the Regent of Johor when the Sultan of Johor was admitted to the hospital due to illness.

Tunku Ibrahim Ismail and Raja Zarith Sofiah, who were married in 1982, have five children, namely Tunku Ismail Idris Abdul Majid Abu Bakar Iskandar, Tunku Amina, Tunku Idris, Tunku Abdul Jalil, Tunku Abdul Rahman and Tunku Iman. Tunku Ibrahim Ismail was proclaimed crown prince of Johor on July 3, 1981.

He was also appointed the regent on April 25, 1984 when Sultan Iskandar was elected the eighth Yang di-Pertuan Agong by his brother rulers. Tunku Ibrahim Ismail, who was born on Nov 22, 1958 at the Sultanah Aminah Hospital in Johor Baharu, is the eldest of 10 siblings and had his early education at the Sekolah Temenggong Abdul Rahman Satu, Johor. His father then sent him to the Trinity Grammar School in Australia where he studied from 1968 to 1970 before continuing his secondary education at the Sultan Abu Bakar College.

Tunku Ibrahim Ismail received his religious education at the Sekolah Agama Bukit Zaharah and Sekolah Agama Air Molek in Johor Baharu. After completing his secondary education, he was sent to the army training centre in Kota Tinggi where he received basic military training for three months. He was also sent to Fort Bening, Georgia, in the United States to acquire more military knowledge.

He also attended military training in Fort Bragg in the US. On his return to Malaysia, Tunku Ibrahim Ismail was appointed the deputy commander of the Johor Military Force. Tunku Ibrahim Ismail also attended helicopter training at the Kluang military base where he earned his wings.

He also attended a two-month training stint with the Royal Malaysian Navy. The regent is a keen sportsman, excelling in polo which has taken him to international competitions abroad, such as Singapore, the Philippines and Brunei. He is also a tennis player, windsurfer, shooter and motoring enthusiast. -- BERNAMA

Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...