Photobucket

Sahabat Maya :

Saturday, October 13, 2012

Planet dipenuhi berlian ditemui

Planet dipenuhi berlian ditemui
Gambaran artis disiar Universiti Yale  menunjukkan Planet ‘55 Cancri e’.
Gambaran artis disiar Universiti Yale menunjukkan Planet ‘55 Cancri e’.
‘55 Cancri e’ dua kali ganda lebih besar daripada Bumi

 
London: Sekumpulan ahli astronomi menemui sebuah planet dua kali lebih besar daripada Bumi dengan sebahagian besarnya adalah berlian, mengorbit bintang yang boleh dilihat dengan mata kasar.

Planet berkenaan yang dipanggil ‘55 Cancri e’ mengorbit bintang seperti matahari dalam buruj Cancer.

Ia bergerak terlalu pantas hingga tempoh setahun di sana hanya mengambil masa kira-kira 18 jam.

Penemuan oleh sepasukan penyelidik Amerika Syarikat-Perancis, garis pusatnya juga dua kali ganda daripada Bumi manakala jisimnya lapan kali lebih besar.

Itu bermakna kepadatannya sama seperti Bumi, walaupun ada planet berlian sebelum ini mempunyai kepadatan lebih tinggi.

Planet berlian juga berkeadaan amat panas dengan suhu permukaannya mencecah 1,648 Celsius.

“Permukaan planet ini diliputi grafit dan berlian berbanding air dan granit,” kata penyelidik Yale, Nikku Madhusudhan.
Penemuannya itu akan diterbitkan dalam jurnal Astrophysical Journal Letters.

Dalam kajian itu, Olivier Mousis dari Institut de Recherce en Astrophysique et Planetologie di Toulouse, Perancis, menganggarkan bahawa sekurang-kurangnya satu pertiga daripada jisim planet itu yang menyamai kira-kira tiga jisim Bumi, mengandungi berlian.

Penemuan berkenaan juga adalah yang pertama kali planet berlian dilihat mengelilingi bintang seperti matahari membolehkan kajian dijalankan dengan terperinci.

“Ini adalah gambaran pertama dunia batuan dengan asas kimia berbeza dari Bumi,” kata Madhusudhan.

Beliau juga berkata, penemuan planet yang kaya dengan karbon itu bermakna, planet berbatu yang jauh tidak lagi dianggap mempunyai persamaan dengan bumi dari segi juzuk kimia, keadaan dalaman, atmosfera atau biologinya.

Seorang ahli astronomi di Universiti Princeton, David Spergel juga berkata, adalah lebih mudah untuk mengenal pasti struktur asas dan sejarah sesuatu bintang jika jisim dan usianya diketahui.

“Planet adalah lebih kompleks. Planet lebih besar daripada Bumi kaya dengan berlian ini satu daripada contoh hasil penemuan yang bakal ditemui untuk kita memulakan penerokaan planet dekat dengan bintang,” kata Spergel. - Reuters 
Sumber
Teruskan membaca..

‘Diam Ubi Berisi’


Keistimewaan SK Ulu Lubai


KELIHATAN seorang murid perempuan berjalan seorang diri sambil membawa bekalan makanan dalam beg plastik menuju rumah guru mereka tidak jauh dari sekolahnya.


Ketika dalam perjalanan, dia terserempak dua lelaki sebaya bapanya lalu mengucapkan ‘good day sir’ membuatkan langkah lelaki itu terhenti seketika sambil memandang ke arah murid itu. Istilah itu mempunyai maksud ‘selamat pagi’ dan perbuatan murid itu melambangkan sopan santun dan budi bahasa membuatkan lelaki berkenaan menyanjung cara mereka dididik.
sk-ulu-lubai

Menjadi amalan harian dan setiap kali terserempak sesiapa sama ada murid berkenaan kenal atau tidak, mereka menghulurkan ungkapan hormat itu.

Itulah keistimewaan murid Sekolah Kebangsaan (SK) Ulu Lubai sehingga terpilih sebagai Sekolah Berprestasi Tinggi Kohort 2.

SK Ulu Lubai adalah sekolah luar bandar pertama dinobatkan gelaran berkenaan oleh Timbalan Perdana 
Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yasin semalam sememangnya tepat pada masanya kerana di sebalik kedudukan jauh di kawasan pedalaman, ia menyingkap seribu rahsia selama ini.

Sekolah yang terdiri daripada 12 guru termasuk guru besar serta 39 murid adalah penghuni rumah panjang Tunggang, Pasir Panjai, di bahagian Limbang bukan seperti sekolah lain di bandar dan jika dibandingkan ibarat langit dengan bumi.

Tapi, menyedari bahawa pelajaran menjamin masa depan, mereka membuktikan setanding dengan sekolah lain di bandar yang lengkap kemudahan asas.
kehebatan-sk-ulu-lubai

Bukan senang sesebuah sekolah terutama di pedalaman menerima gelaran seumpama ini sedangkan untuk ke lokasi pun terlalu jauh.

Mengambil pepatah orang dulu, ‘diam ubi berisi’ antara subjek paling tepat dilontarkan kepada sekolah terbabit.

Tidak ada sesiapa mengetahui SK Ulu Lubai, 55 kilometer dari bandar Limbang adalah sekolah terakhir di hulu Sungai Lubai, mula menempah nama sebagai antara sekolah terbaik pada 1992 dengan merekodkan kelulusan 100 peratus dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR).

Paling manis apabila seorang murid meraih 5A dalam UPSR pada 2005 dan inilah kejayaan pertama sekolah ini dalam tempoh 41 tahun sejak dibuka pada 1964.

Pencapaian sekolah ini sentiasa meningkat dari segi peratusan dalam UPSR setiap tahun dan termasuk pada 2003 apabila mencatatkan kelulusan 100 peratus.

SK Ulu Lubai meneruskan kesinambungan pada 2007 apabila dua pelajar mendapat 5A daripada 6 calon yang menduduki UPSR dengan pencapaian 100 peratus.Seterusnya pada 2008, 2009, 2010 sekolah mencapai 100 peratus dan begitu juga dengan gred purata sekolah (GPS) meningkat. Contohnya GPS 2008 ialah 1.83, 1.53 (2009) dan tahun lalu, 1.20.

Guru Besar, Jaul anak Bunyau berkata, sejak penubuhan sekolah ini, banyak program diterapkan kepada murid termasuk menampal kata-kata semangat di setiap bangunan kayu.
kehebatan-sk-ulu-lubai


Delicious pasta,pizzas, paellas,tapas,chicken wings and desserts for you at only RM20 each at Chulo Restaurant & Bar .

Beliau berkata, walaupun kemudahan disediakan terbatas, komitmen murid sekolah ini amat baik kerana mereka menghormati dan menyanjung tenaga pengajar.

“Kejayaan sekolah adalah berdasarkan usaha semua pihak termasuk ibu bapa. Seperkara paling menarik apabila murid akan mengulangkaji pelajaran di rumah panjang pada setiap malam.

“Mereka ditemani ibu bapa masing-masing dan akan dipantau seorang guru. Cara ini amat berkesan dan mampu mendekatkan diri mereka dengan buku.

“Di rumah mereka, terdapat jawatankuasa belajar malam yang memerlukan setiap murid belajar sekurang-kurangnya sejam. Pendekatan ini dibuat sejak penubuhan jawatankuasa itu tiga tahun lalu,” katanya.

Pencapaian lain antaranya pernah mendapat pengiktirafan sebagai sekolah terbaik dalam daerah dan bahagian Limbang sebanyak 46 kali, peringkat negeri (13) dan kebangsaan (5).

Sejak penubuhannya, kejayaan paling manis sekolah ini adalah Juara Anugerah Commanwelth Education Good Practice Awards dan kini menjadi pencalonan Unesco Education of International Best Practices 2010.

Dari segi kependidikan prestasi sekolah sebagai pusat keilmuan mampu dibanggakan berdasarkan kualiti peningkatan peratusan keputusan UPSR secara mendadak dalam tempoh lima tahun kebelakangan ini.

Bagi menyokong kenyataan itu, kira-kira 36.4 peratus dicapai pada 1999, meningkat kepada 55.6 peratus dua tahun berikutnya. Pada 2002, peningkatan mendadak kepada 77.8 peratus direkodkan sebelum menempa sejarah apabila semua pelajar lulus dalam UPSR setahun kemudian.

Bagaimanapun, prestasi itu tidak berkekalan apabila menurun kepada 80 peratus pada 2005 sebelum pencapaian kembali 100 peratus bermula 2006 hingga 2009. Sekolah ini banyak melahirkan murid berkebolehan di institusi pengajian tinggi awam dan swasta (IPTA/IPTS) dan ramai juga sudah bekerja.

Pada mulanya, sekolah ini ditadbir majlis daerah sebelum diambil alih Kementerian Pelajaran dengan bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantar.

Secara keseluruhan, kualiti pengurusan dan kependidikan di sekolah ini amat memuaskan walaupun sekolah ini sebenarnya menghadapi banyak kekurangan dari segi infrastruktur jika dibandingkan sekolah lain di bandar.

Dari segi pengurusan misalnya, sehingga kini guru besar dengan bantuan guru penolong kanan, guru dan kakitangan sokongan serta pembabitan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) sekolah berjaya menjalankan tugas secara berkesan.

Sebagai contoh, segala aktiviti pengajaran dan pembelajaran di sekolah ini berjalan lancar dan berjaya mencapai objektif dirancang.
keistimewaan-sk-ulu-lubai

Kejayaan cemerlang murid dalam akademik dan kokurikulum menunjukkan wujud satu sistem pentadbiran cekap serta berkualiti.

Ini kerana tanpa pengurusan berkualiti, mustahil sesebuah organisasi terutama sebuah sekolah terpencil di pedalaman mencapai kejayaan membanggakan.

 Kecemerlangan dan kejayaan tidak dicapai secara kebetulan tanpa kerjasama dan usaha gigih dan mantap di kalangan guru dan masyarakat setempat.Sumber: Metro
Teruskan membaca..

Kaedah beribadat jadi panduan lancarkan tugas


Kaedah beribadat jadi 

panduan lancarkan tugas


 Begitu pantas masa berlalu dan kini kita sudah berada pada Zulkaedah. Ada kala kerja seharian dirasakan semakin bertambah apabila berada di hujung tahun terutama menyedari ada laporan belum disiapkan, permohonan belum diteliti, pembayaran belum dilunaskan dan sasaran kerja belum dicapai.


Bak kata pepatah, ‘sudah terhantuk baru terngadah’. Tinggal hanya dua bulan baru menggelabah. Saya sendiri berasakannya apabila melihat kerja yang sepatutnya disiapkan beberapa bulan lalu, masih tidak terusik. Begitulah dalam bekerja, kita sering bertangguh serta tidak mengambil serius sehingga selepas didesak masa, majikan dan pelanggan.Firman Allah SWT: 

“Dan
 janganlah engkau berkata
 mengenai sesuatu (yang hendak dikerjakan)
 bahawa aku akan lakukan yang demikian itu
 kemudian nanti.” 
(Surah al-Kahfi, ayat 23)Kita juga sering mengatakan beban kerja semakin tinggi menyebabkan sering tidak sempat menyiapkannya. Namun, kita juga lupa bebanan boleh berpunca daripada diri sendiri disebabkan cara kita bekerja dan meletakkan keutamaan.
Antaranya suka bertangguh, sambil lewa, tidak teliti membuatkan kerja jadi berganda, tanpa perancangan, melakukan sesuatu tanpa mendapatkan penjelasan dan faham tujuannya, tidak berpasukan dan sudah sedia dimaklumi tugasan perlu dilakukan.
Rasulullah bersabda: 
“Wahai sekalian manusia, 

hendaklah kamu beramal soleh

sesuai dengan kemampuan kamu 

kerana sesungguhnya

Allah SWT  tidak akan jemu 

sehingga kamu berasa jemu. 

Amalan yang paling

dikasihi Allah SWT

adalah yang terus-menerus dikerjakan 

walaupun sedikit.” 

(Riwayat Tirmizi)

 
Di takuk lama


Pendek kata, selain faktor tuntutan kerja, cara kita bekerja juga masih di takuk lama dengan tidak mempertingkatkan daya usaha dan menggunakan kemudahan secara optimum seiring peningkatan keperluan.


Justeru, pelbagai pendekatan Islam boleh dijadikan panduan antaranya Islam menitikberatkan cara yang betul dalam melaksanakan ibadat yang menjadikannya sah dan diterima Allah SWT.Seperti cara mengerjakan solat, berwuduk, berpuasa dan menunaikan haji. Semua kewajipan ini perlu betul cara pelaksanaannya. Cara melakukannya pula ditunjukkan Rasulullah sebagai contoh yang baik.


Justeru, dalam bekerja, ketua atau majikan perlu menunjukkan contoh yang baik sebagai ikutan kakitangan sesuai slogan ‘kepemimpinan melalui teladan.’


Antara cara bekerja yang berkesan untuk mencapai matlamat dan berkualiti menurut Prof Dr Yusuf al-Qaradhawi dalam Fiqh al-Awlawiyyat berdasarkan keutamaan atau awlawiyyatnya.Sahabat seperti Ibn Mas’ud, Abu Zar, Abu Darda’ dan Anas Malek, sering bertanyakan apakah perkara utama yang boleh menjadikan amalan mereka yang terbaik dan mereka menjadi hamba Allah paling dikasihi.


Mudahnya apabila ingin melaksanakan tugasan perlu dipertimbangkan apakah yang perlu didahulukan. Soalan asas ini kadangkala terlepas dalam perhitungan menyebabkan kita berkerja secara caca-marba.
Akibatnya ada tugasan lebih penting tidak dilakukan dulu atau tidak berjaya disiapkan pada tempoh ditetapkan dan bebanan kerja menjadi semakin meningkat. Akibatnya, ada yang disiapkan secara tergesa-gesa dan tidak sempurna.

 


Sabda Rasulullah SAW:
 “Sesungguhnya 

Allah mencintai orang

yang apabila dia melakukan sesuatu 

dilakukan dengan sebaik-baiknya.”

(Riwayat al-Baihaqi)

 


Satu ‘cara kerja’ ialah berasaskan keutamaan tugas yang boleh ditentukan melalui senarai semak yang menetapkan 13 keutamaan iaitu berdasarkan matlamat yang jelas; sasaran kerja mingguan, bulanan atau tahunan; tempoh masa ditentukan serta tugasan di bawah bidang kuasa.

 


Tugasan yang boleh disiapkan dengan segera; tugasan yang mudah dengan keputusan sendiri diutamakan; tugasan yang menggembirakan dan melegakan kebimbangan atau kesusahan pelanggan; tugasan yang memberi kebaikan besar kepada kelompok ramai termasuk pelanggan.

 


Tugasan membawa kebaikan dalam tempoh jangka panjang; tugasan tidak memudaratkan diri tanpa jaminan keselamatan; tugasan mengikut prosedur dan peraturan; tugasan boleh menjejaskan imej organisasi jika tidak dilaksanakan dan tugasan yang mengutamakan kualiti berserta kuantiti.

 


Mengambil kira cara bekerja berasaskan keutamaan, kita membentuk strategi kerja yang sistematik ke arah pencapaian matlamat sekali gus menjauhkan pekerja daripada pelbagai bentuk kemudaratan dan kerugian sama ada kepada diri, pelanggan, majikan mahupun organisasi.

 

Penulis Prof Madya
 di Jabatan Siasah Syariyyah, 
Akademi Pengajian Islam,
 Universiti Malaya (UM)

 
Teruskan membaca..

Kisah penuh inspirasi tentang semut :) 
 

 
Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...