Photobucket

Sahabat Maya :

Thursday, February 9, 2012

Taming Sari - Antara Mitos dan Realitihttp://www.bharian.com.my/bharian/articles/TamingSari-AntaraMitosdanRealiti/pix_gal2

Hulu Taming Sari


Taming Sari - Antara Mitos dan Realiti

Keris tersohor di alam Melayu
lambang kebesaran Diraja Kesultanan Perak
Keris ialah sejenis senjata pendek
yang digunakan untuk mempertahankan diri

sejak lebih 600 tahun dulu tidak dapat dipisahkan daripada
warisan galur bangsa.


Senjata unik di dunia Melayu ini boleh didapati di kawasan berpenduduk Melayu seperti Malaysia, Indonesia, Singapura, selatan Thailand; Mindanao, Filipina serta Brunei dengan nama yang digunakan untuk senjata ini berbeza mengikut daerah.

Misalnya, di Mindanao ia dikenali sebagai sundang manakala di Bali dipanggil kedutan, Jawa Barat menggelarkannya kujang serta penduduk Sumatera merujuk keris sebagai kareh.


Dipercayai perkataan keris berasal daripada bahasa Jawa Kuno iaitu malang kerik yang bermaksud bercekak pinggang. Ini merujuk kepada figura orang bercekak pinggang pada hulu keris pada peringkat awal.
http://www.bharian.com.my/bharian/articles/TamingSari-AntaraMitosdanRealiti/pix_gal1

Taming Sari bersama keris 'Seri Gading'
sebagai meneman.Selain digunakan untuk mempertahankan diri ketika bersilat, keris juga menjadi alat kebesaran diraja atau lambang kedaulatan Melayu. Dalam ratusan jenis senjata ini, keris tersohor yang paling dikenali ramai pastinya Taming Sari.


Sebut saja Taming Sari, rata-rata semua orang teringat kepada pahlawan Melayu Melaka, Hang Tuah, begitulah sebaliknya. Gabungan Taming Sari dengan Hang Tuah sangat sinonim dengan sejarah dan kebudayaan Melayu.


Apabila timbul isu bahawa pahlawan Melayu, Hang Tuah sebenarnya tidak wujud seperti yang dipertikaikan sesetengah pihak, maka timbul persoalan sama mengenai kewujudan keris Taming Sari.


Benarkah keris Taming Sari itu wujud atau sekadar mitos untuk mengukuhkan lagi kewujudan Hang Tuah? Rona minggu ini mendapatkan pandangan sejarahwan yang juga pakar keris dan Muzium Perak bagi merungkai persoalan itu.


Pensyarah Akademi Pengajian Melayu, Universiti Malaya (UM), Mohd Ramli Raman berkata, keris Taming Sari banyak diceritakan dalam Hikayat Hang Tuah dan Sejarah Melayu serta beberapa manuskrip alam Melayu yang lain.


Mohd Ramli berkata, apa yang jelas, keris Taming Sari memang wujud dan menjadi alat kebesaran Kesultanan Perak. Malah, berdasarkan rupa dan ciri yang ada pada keris Di Raja itu, senjata ini memang asli dan berasal dari abad ke-14 kerajaan Majapahit.


Malah, beliau berkata, beberapa manuskrip lama yang ditemui juga menceritakan mengenai keris berkenaan dan terbukti senjata itu memang wujud serta masih terus terpelihara sebagai peralatan Diraja Perak.


“Keris Taming Sari mendapat nama daripada hulu balang Jawa pada pemerintahan kerajaan Majapahit seperti yang ditulis dalam Sejarah Melayu mahupun Hikayat Hang Tuah serta manuskrip lain. Tidak kiralah sama ada benar wujudnya pendekar Taming Sari itu atau tidak, namun keris itu memang ada.


“Mengenai keaslian pula, mengapa perlu dipertikaikan kerana senjata berkenaan adalah alat kebesaran Diraja Perak. Ia benar wujud dan asli kerana ciri yang ada termasuk jenis logam yang digunakan memang terbukti sejak lebih 600 tahun dulu,” katanya.


Mohd Ramli berkata, banyak mitos dikaitkan dengan keris berkenaan, namun mitos itu adalah kepercayaan. Jadi, soalnya, mengapa perlu diketepikan kepercayaan itu.


Menceritakan sejarah keris tersohor itu, beliau berkata, mengikut Hikayat Hang Tuah, keris berkenaan mendapat nama daripada nama pemilik keris itu, hulubalang Majapahit, Taming Sari.


“Selepas pertarungan antara Majapahit dengan Hang Tuah, yang mana kemenangan berpihak kepada Hang Tuah, keris itu dihadiahkan Ratu Majapahit dengan Sultan Melaka dan kemudian diserahkan kepada Hang Tuah.


“Selepas kegagalan Hang Tuah meminang Puteri Gunung Ledang, beliau menyerahkan keris itu kepada Tun Mamat untuk diserahkan kembali kepada Paduka Raja.


“Namun, yang pastinya saya melihat keris Taming Sari adalah lambang kewibawaan, kekuasaan, darjat, rezeki dan mempunyai pengisian serta spiritual di dalamnya,” katanya.


Mohd Ramli berkata, selepas keris Taming Sari diserahkan kepada Hang Tuah, kerajaan Majapahit tumbang manakala Melaka menjadi lebih maju dan terkenal di mata dunia.


“Selepas keris diserahkan kepada Sultan Melaka tetapi dibawa Tun Mamat ke Riau, maka berlaku kejatuhan Kesultanan Melayu Melaka dan apabila ia dibawa ke Perak, ‘roh’ atau spiritual Taming Sari melonjakkan Kesultanan Perak sehingga hari ini,” katanya.Pantang larang Taming Sari


RIWAYAT dan kisah pertarungan hebat antara lagenda pendekar Melayu terulung, Hang Tuah dengan pahlawan Jawa dalam kerajaan Majapahit, Taming Sari akhirnya menzahirkan kewujudan keris teragung dalam sejarah ketamadunan Melayu iaitu Keris Taming Sari.


Mengambil nama sempena pahlawan hebat kerajaan Majapahit itu, Taming Sari dianggap keris sakti hingga menjadikan pemiliknya tidak lut ditujah senjata tajam. Malah, cerita silam mengisahkan pemilik asal keris itu, Taming Sari akhirnya mati di tangan Hang Tuah selepas ditikam keris berkenaan.Kehebatan senjata itu tidak pernah terhenti diperkatakan sehingga kini, apatah lagi ia sering dikaitkan dengan Hang Tuah iaitu laksamana Melayu yang terkenal dengan ketaatan serta kesetiaannya kepada raja.

Namun, kebelakangan ini ada pula yang seakan menolak kewujudan Hang Tuah dan pada saat itu, Taming Sari yang tersimpan di Istana Iskandariah, Kuala Kangsar, Perak, menjadi bukti kewujudan pahlawan Melayu tersohor itu. Masakan tidak, Hang Tuah dan Taming Sari begitu sebati dalam sejarah Melayu.
Sumber dari laman rasmi Pejabat Sultan Perak menyatakan keris berkenaan diselaputi dedaun emas manakala sarung atau hulunya juga diperbuat daripada emas serta dipercayai adunan daripada 20 jenis besi yang sebahagiannya adalah serpihan besi ganggang pintu Kaabah.
Pemiliknya bukan saja tidak lut senjata lawan, senjata dipercayai berusia lebih 500 tahun itu dikatakan berupaya berlegar di udara ketika mengejar musuh. Taming Sari juga dipercayai mempunyai kuasa untuk memberi petunjuk jika Perak bakal dilanda sebarang musibah atau bencana.
Kelebihan dan keistimewaan keris itu turut dibuktikan dengan kajian Muzium Perak yang mendapati keris Taming Sari memang wujud kerana senjata itu menepati ciri-ciri yang diperlukan, termasuk gambar rajah pada Manuskrip Taming Sari bertulisan jawi kuno mengandungi zikir dan amalan perang amalan Tariqat al-Shazilliah yang dipercayai ditulis pada abad ke-15.Walaupun wujud pertikaian mengenai keaslian Keris Taming Sari yang kini tersimpan rapi di Istana Iskandariah, Pengarah Muzium Perak, Nor Jannati Ibrahim memberitahu Rona bahawa keris itu asli dan bukan replika seperti yang didakwa sesetengah pihak."Keris Taming Sari yang sebelum ini pernah dipamerkan di Galeri Sultan Azlan Shah di Bukit Chandan, Kuala Kangsar adalah simpanan dan warisan Sultan Perak. Jadi ia menjadi satu daripada alat kebesaran Diraja negeri ini. Malah, senjata itu hanya boleh dipamerkan kepada umum selepas mendapat perkenan daripada Baginda Sultan Perak sempena Hari Keputeraan baginda.
"Lagipun keris berkenaan sudah menjadi hak Kesultanan Perak yang sah sejak 1528 selepas diwariskan Sultan Melaka, Sultan Mahmud Syah I kepada Sultan Perak pertama iaitu Sultan Mudzaffar Shah,” katanya.Walaupun ketulenan atau keaslian keris berkenaan masih dalam kajian berterusan dilakukan pihak, tetapi Muzium Perak mempertahankan Keris Taming Sari itu adalah asli dan menjadi satu daripada alat kebesaran Diraja Perak."Kebanyakan tohmahan timbul disebabkan generasi hari ini terlalu terdedah dengan maklumat atau fakta diperoleh daripada pelbagai sumber kurang tepat. Mereka hanya mendengar maklumat daripada sebelah pihak tanpa mengkaji sendiri sejarah sebenar Keris Taming Sari serta warisan alat kebesaran diraja itu."Disebabkan itu, muzium negeri secara berterusan akan mengadakan pameran berkaitan peralatan bersejarah seumpama itu untuk memberi penjelasan kepada rakyat," katanya.Biarpun pelbagai dakwaan dan pandangan dikemukakan mengenai kewujudan keris sakti ini, Taming Sari yang juga keris kuasa atau bawar menjadi lambang kedaulatan Kesultanan Melayu Perak kini disimpan rapi bersama 26 alat kebesaran Perak lain dalam sebuah peti besi khas di istana berkenaan.Berikutan senjata itu mempunyai 'kuasanya' tersendiri, beberapa 'penjaga' alat kebesaran Perak mendakwa ada pantang larang yang perlu dipatuhi sepanjang mengendalikan atau membawa Taming Sari.Antaranya, keris keramat itu tidak dipamerkan di dalam kotak kaca di ruang legar galeri secara bersendirian sebaliknya disertakan dengan keris Seri Gading sebagai ‘peneman’.Dikatakan, keris Seri Gading yang juga salah satu alat kebesaran Kesultanan Melayu Perak itu diletakkan di hadapan Taming Sari sebagai ‘penawar’ dan ‘pendinding’ kepada keris terbabit daripada anasir yang berniat buruk terhadapnya.Kesimpulan, walaupun ada pelbagai versi mengenai Taming Sari, rakyat Malaysia harus berbangga dengan memiliki seni warisan yang penuh dengan sejarah bahkan apa yang diwarisi adalah setanding dan diiktiraf negara luar.Teruskan membaca..

Sekolah buka spa kaut RM5,000 sebulan

Sekolah buka spa kaut RM5,000 sebulan

JOHOR BAHRU: Sekolah Menengah Vokasional (SMV) Ekonomi Rumah Tangga (ERT) Azizah, di sini yang membuka spa kecantikan dikendalikan pelajarnya sejak setahun lalu, mampu menjana keuntungan sehingga RM5,000 sebulan.Sebuah rumah guru terbiar di kawasan SMV-ERT Azizah, di Jalan Datin Halimah itu, diubah suai dengan kos kira-kira RM100,000 selepas mendapat kelulusan Bahagian Pendidikan Teknik dan Vokasional bagi membolehkan Spa Puteri Azizah beroperasi.
Sejak tempoh itu, pusat kecantikan itu berkembang hingga mempunyai pelanggan tetap termasuk dari negara jiran kerana kedudukannya yang mudah dikunjungi, serta reka bentuk kontemporari.


Spa Puteri Azizah yang menerima kira-kira 10 pelanggan setiap hari menyediakan perkhidmatan pada harga RM71 hingga RM256 bagi satu sesi bergantung kepada pakej pilihan merangkumi rawatan seluruh badan, khidmat sauna, jakuzi dan mandian aromaterapi.
Ketua Panitia Kursus Juru Kecantikan sekolah, Rohana Mohd Salleh, berkata spa itu bukan saja mampu menjana keuntungan sehingga RM5,000 sebulan, malah 14 penuntut yang mengikuti Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) berupaya mendalami ilmu pengetahuan dan kemahiran masing-masing.“Pada mulanya, penuntut dicadangkan mengikuti kelas dalam bengkel seperti proses pembelajaran biasa, tetapi Bahagian Pendidikan Teknik dan Vokasional berpendapat sekolah wajar menyediakan kemudahan bersesuaian dan hanya SMV-ERT Azizah mempunyai kemudahan ini.
“Justeru, peluang itu dimanfaatkan kerana kita komited mahu menawarkan perkhidmatan menyeluruh kepada masyarakat setempat supaya pelajar mendapat pendedahan awal, selain bersedia melangkah ke alam sebenar pekerjaan,” katanya.Rohana berkata, pengambilan pelajar dua tahun sekali dan penyertaan dibuka kepada pelajar perempuan yang mendapat keputusan kurang memberangsang dalam peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR).
“Ini adalah program ‘sekolah perusahaan’ bertujuan memberi galakan kepada pelajar bergiat dalam perniagaan secara komersial dan menjadi juru kecantikan bermula dari bangku sekolah supaya mampu meningkatkan ketrampilan diri dan daya kreativiti,” katanya.Pelajar, Ummi Raihah Abu Bakar, 17, berkata dorongan ibu bapa membantunya membina keyakinan dan potensi diri walaupun berbekalkan keputusan kurang memberangsangkan dalam PMR dan mahu melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi.“Selama ini, saya suka menyolek wajah kakak dan ibu serta mendapat kepuasan melihat hasil kerja yang cantik. Saya bercadang melanjutkan pengajian sebelum membuka perniagaan sendiri,” katanya.


Bagi Nor Azira Mohd Jamil, 17, pula hasil pembelajaran dua tahun itu membolehkan dia memulakan kerja sampingan mengambil upah menyolek rakan dan saudara mara yang mahu bertunang.“Mulanya saya hanya mempromosikan mekap untuk saudara mara ketika cuti sekolah tetapi apabila menerima sambutan menggalakkan, saya mula fikir mene-ruskan secara serius kerana hasilnya yang menguntungkan apabila mampu meraih antara RM50 hingga RM100 untuk setiap pelanggan,” katanya.


Orang ramai boleh mendapatkan maklumat lanjut mengenai perkhidmatan yang ditawarkan spa itu dengan melayari laman web www.myazizah2u.com atau hubungi Rohana menerusi 012-7827058 atau 07-216 0203.

SumberTeruskan membaca..

Zainuddin Zakaria berjaya melakar nama di peringkat antarabangsa
Guru cemerlang ICT harumkan nama negara di AS


ZAINUDDIN ZAKARIA
GURU cemerlang Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT), Zainuddin Zakaria berjaya melakar nama di peringkat antarabangsa apabila beliau memenangi tempat ketiga dalam Pertandingan Inovasi Pendidikan 2011 di Washington, Amerika Syarikat (AS), baru-baru ini.

Mengulas mengenai kemenangan itu beliau berkata, ia bukanlah suatu pertandingan yang mudah lebih-lebih lagi melibatkan penyertaan 115 guru dan juga pendidik dari 75 buah negara termasuk Malaysia."Sebagai wakil tunggal Malaysia dan juga ASEAN, saya berasa sangat berbangga kerana berjaya membuktikan bahawa para pendidik dari rantau ini juga mampu bersaing di peringkat antarabangsa," kata guru Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Taman Bukit Maluri, Kepong ini.Beliau ditewaskan oleh juara dan juga pemenang tempat kedua kategori Cutting Edge Use of Microsoft Technology for Learning iaitu Louis Zulli Jr, dari AS melalui projek “Center for Advanced Technologies News and Information Portal” dan Steven Ronsijn dari Belgium dengan projek bertajuk “genY”.Lima lagi kategori yang dipertandingkan ialah Extending Learning Beyond the Classroom, Knowledge Building and Critical Thinking, Innovation in Challenging Contexts, Collaboration dan Educators’ Choice.


Menurut Zainuddin lagi, cabaran pada pertandingan ini menjadi lebih berat apabila barisan juri yang sebahagian besarnya merupakan golongan profesional bidang ICT meletakkan tahap yang tinggi bagi kepada para peserta.


"Ia merupakan cabaran besar kepada para peserta kerana latar belakang sebagai guru mungkin tidak sama penguasaan ilmu ICT seperti pakar dalam bidang berkenaan.


"Namun yang demikian, berkat usaha dan kerja keras saya menyiapkan tugasan ini dengan kolaborasi yang dilakukan bersama guru-guru dari Australia, Russia, Korea, Vietnam dan Nigeria membuahkan hasil yang positif.


"Walaupun hanya mendapat tempat ketiga, saya berasa sangat berpuas hati kerana ia merupakan anugerah pertama yang pernah dimenangi oleh wakil dari Malaysia dan juga ASEAN," jelasnya.
Sebelum berlangsungnya pertandingan itu, lebih 200,000 pendidik dari seluruh dunia telah menyertai pusingan awal di setiap bahagian bagi melayakkan diri ke peringkat akhir.


Zainuddin layak ke peringkat seterusnya apabila memenangi pusingan awal pertandingan yang diadakan semasa Persidangan Forum Pendidikan Inovatif Microsoft di Phuket, Thailand dan seterusnya mewakili Asia Pasifik ke peringkat akhir.


Sementara itu, Timbalan Presiden Worldwide Education for Microsoft, Anthony Salcito berkata, pendidikan adalah mustahak bagi proses pembangunan sosial dan ekonomi bagi setiap negara selain penting kepada keupayaan setiap individu untuk mencapai potensi diri mereka sepenuhnya."Kami amat berbangga dapat mengenalpasti para profesional yang begitu hebat dalam kerja-kerja harian yang mereka lakukan bagi memperkayakan pengalaman pendidikan kanak-kanak di seluruh dunia," katanya.


Pada pertandingan tersebut, para peserta diadili 50 pakar pendidikan yang merupakan panel antarabangsa bagi menilai beberapa kriteria yang diperlukan sebagai pemenang.


Para peserta dinilai melalui amalan pendidikan inovatif serta kemahiran kritikal abad ke-21 kepada para pelajar seperti kerjasama, berfikiran kritis dan tanggungjawab sosial melalui penggunaan sumber teknologi yang berkesan.

Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...