Photobucket

Sahabat Maya :

Tuesday, March 15, 2011

Sistem Bunyi Bahasa Melayu
Sistem Bunyi Bahasa Melayu


Bahasa Melayu mempunyai sistem bunyi yang tersendiri dan untuk menguasai kemahiran bertutur dalam bahasa Melayu dengan baik dan berkesan, seseorang pengguna bahasa perlulah mempunyai pengetahuan yang mendalam tentangnya.


Kajian bunyi lazimnya terbahagi kepada dua bidang, iaitu fonetik dan fonologi. Fonetik mengkaji bunyi bahasa dari segi penyebutan dan pendengaran atau sifatnya. Fonologi pula mengkaji bunyi-bunyi yang berfungsi dalam sesuatu bahasa.ALAT PERTUTURAN DAN FUNGSINYA


2.
Bibir bawah
12.
Belakang lidah
3.
Gigi atas
13.
Akar lidah
4.
Gigi bawah
14.
Epiglotis
5.
Gusi
15.
Pita suara
6.
Lelangit keras
16.
Rongga tekak
7.
Lelangit lembut
17.
Rongga Hidung
8.
Anak tekak
18.
Rongga mulut
9.
Hujung lidah
19.
Rahang
10.
Hadapan lidah
20.
Tenggorok


FUNGSI ALAT PERTUTURAN

Lidah

Lidah ialah alat artikulasi yang terpenting dan paling aktif dalam pengeluaran bunyi bahasa. Lidah terbahagi kepada empat bahagian, iaitu hujung lidah, tengah lidah, hadapan lidah, dan belakang lidah. Pembahagian ini membolehkan lidah membuat deskripsi pelbagai jenis penghasilan bunyi. Bahagian hadapan lidah, tengah lidah dan belakang lidah penting dalam pengeluaran bunyi-bunyi vokal, iaitu bunyi vokal hadapan, tengah dan belakang. Hujung lidah merupakan bahagian paling aktif dan boleh digerakkan ke mana-mana bahagian mulut untuk membuat penyekatan.


Gigi

Gigi juga berperanan dalam penghasilan bunyi bahasa tetapi peranannya tidaklah aktif. Kedudukannya yang statik dan sentiasa digunakan sebagai penampan aliran udara dalam penghasilan bunyi. Penampan aliran udara inilah yang menghasilkan bunyi.


Bibir

Bibir adalah alat artikulasi yang terletak pada bahagian luar rongga mulut. Bibir terdiri daripada otot-otot kenyal yang boleh dihamparkan dan dibundarkan dan berperanan mengeluarkan bunyi yang berbagai-bagai. Bibir juga menjadi sempadan paling luar daripada rongga mulut. Bibir juga berfungsi membuat sekatan kepada udara yang keluar daripada rongga mulut.


Gusi

Gusi merupakan bahagian yang embung dan menurun dari gigi ke bahagian dalam rongga mulut. Organ ini digunakan sebagai daerah sebutan dengan bantuan hujung lidah yang berfungsi membuat penyekatan.


Lelangit

Lelangit dapat dibahagikan kepada dua bahagian, iaitu lelangit keras dan lelangit lembut. Lelangit lembut menganjur dari sempadan lelangit keras hingga ke akhir rongga mulut. Lelangit keras bermula dari sempadan gusi di bahagian hadapan atas rongga mulut dapat diturunnaikkan untuk menutup atau membuka saluran rongga tekak terus ke rongga hidung. Apabila dinaikkan, rongga mulut akan terbuka dan udara akan keluar melalui rongga mulut dan apabila diturunkkan, rongga mulut akan tertutup dan udara terpaksa keluar melalui rongga hidung.


Rongga Hidung

Terletak di atas rongga mulut yang dipisahkan oleh lelangit. Rongga hidung boleh dibuka atau ditutup, bergantung kepada keadaan sama ada anak tekak dan lelangit lembut dinaikkan atau tidak.


Pita Suara

Pita suara terletak dalam ruang tenggorok (halkum) dan amat penting dalam penghasilan bunyi. Proses pengeluaran suara berlaku dengan cara memperluas dan mempersempit lubang yang terdapat di antara dua keping selaput nipis berkenaan.

JENIS-JENIS BUNYI


Bunyi Vokal

Bunyi vokal terhasil apabila udara keluar daripada rongga mulut tidak mengalami sekatan atau himpitan. Bunyi vokal juga dipengaruhi oleh pengaruh lidah, keadaan rongga mulut dan bentuk bibir.

Kedudukan vokal-vokal dapat dilihat seperti berikut:
PENGHASILAN BUNYI VOKAL


Vokal Depan Sempit (i)

Untuk mengeluarkan bunyi vokal ini, depan lidah dinaikkan hingga hampir menyentuh lelangit keras, sementara hujung lidah didekatkan pada gusi.
Lelangit lembut diangkat untuk menutup rongga hidung. Udara dari paru-paru melalui rongga mulut sambil menggetarkan pita suara tanpa sekatan, halangan atau himpitan yang boleh menyebabkan geseran kedengaran. Bibir berada dalam keadaan terhampat.


Contoh: bilik, titik, ipar, jari, cari


Vokal Depan Separuh Sempit (e)


Untuk menghasilkan bunyi ini depan lidah dinaikkan, tetapi tidaklah setinggi membunyikan vokal (i).


Contoh: kole, tauge, bendi, elok


Vokal Depan Separuh Luas

Untuk mengeluarkan vokal ini depan lidah diturunkan sepertiga dari kedudukan untuk mengeluarkan vokal ( e ). Kedudukan alat pertuturan adalah sama seperti semasa mengeluarkan bunyi vokal (i) dan (e).


Contoh: tauke, gelek, gesek, gerek


Vokal Depan Luas ( a)

Untuk mengeluarkan bunyi vokal ini, depan lidah diturunkan serendah-rendahnya. Lelangit lembut berkeadaan terangkat rapat ke belakang tekak dan menutup rongga hidung. Kedudukan alat pertuturan lain adalah sama seperti menghasilkan vokal (i), dan (e).


Contoh: anak, pandai, landai, anting, siapa, takat


Vokal Belakang Sempit (u)

Dihasilkan dengan mengangkat belakang lidah setinggi mungkin ke atas, tetapi tidak menutup ruang aliran udara. Bentuk bibir dibundarkan.


Contoh: ubat, ulat, undang, udang, ulang


Vokal Separuh Sempit ( o )

Dihasilkan dengan menurunkan belakang lidah 1/3 di antara tempat yang paling tinggi dan tempat yang paling rendah. Keadaan bibir pula dibundarkan.


Contoh: obor, solo, polo, toko, orang


Vokal Belakang Separuh Luas

Dihasilkan apabila belakang lidah diturunkan 1/3 daripada kedudukan separuh sempit dan bentuk bibir turut dibundarkan.
Vokal ini tidak terdapat dalam Bahasa Melayu.


Vokal Tengah

Dihasilkan dengan meletakkan lidah seperti biasa di lantai rongga mulut. Bahagian tepi lidah dilengkungkan sedikit, manakala rongga mulut berkeadaan sederhana luasnya.


Contoh: enam, empat, kenduri, geraiDIFTONG

Gabungan bunyi vokal dinamakan diftong.
Diftong terbentuk apabila berlaku pengeluncuran bunyi-bunyi vokal.
Satu vokal mengeluncur dari satu vokal kepada vokal yang lain.
Terdapat 3 jenis diftong.


a. (ai): sampai, salai, gulai, sungai, cuai, landai

b. (au): lampau, silau, garau, surau, pukau

c. (oi): amboi, dodoi, adoi, sepoi, boikot.
Teruskan membaca..

‘Gugurnya’ penakluk gunung


‘Gugurnya’ penakluk gunung


Gunung terakhir yang dijejaki arwah sehingga ke puncak iaitu Gunung Lawu di Jawa Timur, Indonesia pada 12 - 13 Februari 2011.


LALUAN ke puncak gunung Nambuyukong dekat Pondok Seraya berhampiran sub stesen Serinsim, Kota Marudu, Sabah sunyi sepi seketika. Masing-masing terkesima menyaksikan peristiwa yang telah dicatatkan di dalam Luh Mahfuz.

Tepat pukul 1.10 petang, 4 Mac 2011 lalu, Zaidi Bidin yang terkenal sebagai penakluk gunung pergi buat selama-lamanya.

Allahyarham meninggal dunia ketika dalam misi untuk menawan tiga gunung di Sabah.

Berada di sisi ketika arwah menghembuskan nafas terakhir ialah pendaki dari Filipina Dr. Gideon Lasco, Zainudin Lot (Deeno), Ayieen Carlos Ng Ismail dan Muhammad Fuad Mohd.

Kesemua mereka bersama 15 pendaki lain sedang menjayakan program mendaki tiga gunung - Nambuyukong, Tambuyukon dan Trusmadi di Sabah pada 3 hingga 9 Mac 2011.

Manusia hanya merancang, Allah SWT menentukan segalanya. Tiada siapa menyangka itu merupakan misi terakhir Zaidi dalam aktiviti yang amat disukainya itu.

Zaidi rebah dekat Pondok Seraya, salah satu pondok rehat yang terdapat di sepanjang laluan ke puncak Nambuyukong.

Meneliti catatan Dr. Gideon yang dipaparkan di facebook arwah, pendakian bermula sekitar pukul 10 pagi. Mereka meninggalkan beg besar di pondok rehat pertama iaitu Pondok Damar untuk mendaki ke puncak. Kemudian turun semula bagi meneruskan pendakian ke gunung Tambuyukon.

Antara Pondok Damar ke Pondok Seraya, arwah mula kelihatan lemah dan meminta untuk berehat seketika.

Perjalanan diteruskan tetapi tidak lama kemudian, arwah meminta untuk berehat lagi. Kali ini lebih panjang dan arwah sempat tertidur.

Selepas 30 minit berehat, arwah meneruskan perjalanan, tetapi tidak lama kemudian, arwah berhenti seketika, sambil berkata: “I’m feeling much better now”.

Namun tidak lama kemudian iaitu kira-kira 200 meter melewati Pondok Seraya, arwah rebah. Melihat situasi itu, Fuad berlari ke arah Deeno dan Ayieen untuk meminta bantuan. Manakala Dr. Gideon melakukan CPR selama 45 minit untuk membantu arwah.

Sebaik sahaja menerima berita kecemasan itu, ketiga-tiga mereka berlari semula ke arah arwah yang ketika itu masih bernafas. Namun nafas arwah sudah tersekat-sekat dan akhirnya Dr. Gideon berkata: “Biarlah dia pergi, tidak ada apa-apa yang boleh kita lakukan lagi.” Mendengar itu, kalimah syahadah dibisikkan ke telinga arwah, berkali-kali.

Peserta di hadapan diarahkan berpatah balik. Komunikasi melalui radio digunakan. Sebaik sahaja tiba di tempat kejadian, air mata para peserta terbabit tidak dapat ditahan lagi.

Baru sebentar tadi, mereka saling bergurau, ketawa bersama dan berbual mesra antara satu sama lain.

Tanpa melengahkan masa, jenazah diusung keluar secara bergilir-gilir sehingga tiba di pejabat perhutanan - tempat mula mendaki.

Dari situ, jenazah dibawa ke Hospital Kota Marudu, sebelum dipindahkan ke Kota Kinabalu dan terbang ke Kuala Lumpur dengan pesawat MasKargo tengah hari esoknya.

Jenazah tiba di Masjid Bukit Jelutong pada 5 Mac kala azan Asar berkumandang.

Beruntungnya arwah kerana ruang masjid dipenuhi jemaah yang mengerjakan solat Asar yang kemudian menyempurnakan pula solat jenazah sebelum dibawa ke Tanah Perkuburan Seksyen 21, Shah Alam untuk disemadikan.

Keluarga angkat arwah yang berketurunan Cina termasuk rakan-rakan arwah dari Penang Adventure Club turut menziarahi.

Saya mengenali arwah pada 2005 ketika arwah mengikuti program anjuran kelab Eco Adventure ke gunung Benum, Pahang. Kemudian bersama-sama menjayakan program Everest Base Camp dan Kalapathar di Banjaran Himalaya, Nepal pada 2006.

Program terakhir bersama arwah adalah pada Mei tahun lalu iaitu ke gunung Mulu di Sarawak.

Pada usia 41 tahun, arwah yang masih bujang meninggalkan keluarga dan rakan-rakan dalam kesedihan yang masih tidak tertanggung.

Sayu hati melihat sekujur tubuh yang ketika hayatnya adalah seorang pemburu, penakluk dan pencinta gunung yang tiada tolok bandingnya.

Setakat yang diketahui, arwah seorang yang sihat. Tetapi dalam khidmat pesanan ringkas (SMS ) kepada rakan pendaki dari Indonesia yang dikenali Reginald Egi’ Rangingisan yang dipaparkan dalam facebook arwah berkata: “Menurut doktor, x-ray menunjukkan paru-paru saya juga tiada masalah. Blood test juga okey tapi ada infeksi.

“Saya sudah diberi ubat. Hari Jumaat harus datang lagi ke rumah sakit untuk pemeriksaan dada.” Selain itu, ada khabar mengatakan arwah telah lima minggu mengalami batuk yang tidak sembuh walaupun telah menemui doktor.

Pemergian arwah meninggalkan satu legenda tersendiri dalam aktiviti mendaki gunung di negara ini.

Sejak mula mendaki pada 2002 sehingga Februari 2011, arwah telah menakluk 123 puncak gunung.

Bukan saja di negara sendiri, malah melangkau ke banjaran Himalaya; menjejak puncak tertinggi benua Afrika di gunung Kilimanjaro pada 2008; selain gunung-gunung di Vietnam, Filipina dan Indonesia.

Arwah begitu disayangi rakan taulan kerana sikapnya yang baik, saling menolong dan terkenal sebagai seorang pendaki tegar.

Dalam setiap ekspedisi, dia sentiasa berjalan paling hadapan selain tidak kedekut ilmu tentang selok belok aktiviti mendaki.

Tanyalah apa saja, arwah dengan senang hati akan berkongsi segala rahsia alam termasuk memberi tip mendaki dalam cuaca sejuk membeku di Himalaya, mahupun panas terik di jalur gunung berapi.

Draf stamina dan langkahnya yang panjang membuatkan arwah sentiasa sampai dahulu ke tapak perkhemahan mahupun di puncak.

Di puncak, perkara pertama yang arwah akan lakukan adalah melaungkan azan memuji-muji kebesaran Tuhan. Arwah selalu berkata, diri terasa dekat dengan pencipta tatkala berada di puncak-puncak gunung.

Masih terngiang-ngiang di telinga merdunya suara arwah melaungkan azan di puncak Kalapathar.

Semangat saya yang hampir hilang membara semula sebaik sahaja terdengar laungan azan itu.

Begitu juga di puncak Mulu dan puncak-puncak lain yang dijejakinya. Pasti selepas ini, rakan-rakan akan merindui suara azan arwah.

Coretan ini diakhiri dengan kata-kata kiriman rakan pendaki arwah dari Sulawesi, Indonesia yang dipaparkan di facebook arwah: “Berjuta air mata tercurah mengenang masa-masa indah, kebersamaan, perhatian dan kasih sayang saat bersamamu... Kau mengajarkan banyak hal dalam hidup kami... Kami tak kuasa mendengar hal ini, sungguh tak kuasa...”
Teruskan membaca..

Planet baru ditemui.


Saintis temui planet baru


Gambaran kedudukan Gliese 581 dari Bima Sakti.


KETIKA isu kemunculan objek asing atau UFO begitu mencetuskan perasaan teruja dan ingin tahu di kalangan masyarakat, banyak fenomena lain berkaitan angkasa mengalami perkembangan menarik.

Sebenarnya alam semesta tidak ada batasannya. Terdapat banyak objek di angkasa dengan pelbagai bentuk dan pelbagai rupa.

Selain objek semula jadi seperti planet, bintang, bulan, asteroid dan komet, objek buatan manusia seperti satelit, Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) dan prob atau robot kapal angkasa merupakan sebahagian daripadanya.

UFO pula masih mengujakan manusia meskipun tidak ada bukti konkrit mengesahkan kewujudan mereka.

Di sebalik itu semua, pakar astronomi dan astrofizik mempunyai tanggungjawab lain. Antaranya membuat cerapan mengenal objek-objek terbaru berdasarkan isyarat yang diterima.

Pada tahun lepas, sekumpulan pakar astronomi melakar sejarah dalam pemetaan angkasa apabila mereka mengumumkan planet baru.

Apa yang menarik, planet itu mempunyai sifat yang memungkinkan untuk dihuni manusia.

Pencerapan terhadap planet itu dibuat sejak 11 tahun lalu. Tetapi kejayaan dicapai pada penghujung September 2010. Planet tersebut berada di luar daripada sistem suria kita dengan jarak lebih kurang 20.5 tahun cahaya (1.94 x 10 km) dari Bumi.

Penemuan kehadiran planet mengorbit bintang kerdil merah, Gliese 581 itu berada dalam lingkungan buruj Libra.

Selepas penemuan planet yang diberi nama Gliese 581b pada tahun 2005, kumpulan tersebut menemui planet Gliese 581 (c) , (d) ,(e), (f) dan g. Ini merupakan sistem yang mempunyai enam planet.

Pada planet keenam iaitu Gliese 581g didapati mempunyai sifat-sifat yang membolehkan adanya habitat atau dipanggil habitable zone.

Gilese 581 g itu ditemui oleh ahli-ahli astronomi Lick -Carnegie Exoplanet Survey diketuai oleh Prof. Steven Vogt yang merupakan profesor astronomi di Universiti California Santa Cruz bersama Paul Butler dari Institut Carnegie Washington.

Macam mana penemuan?

Menurut pakar astronomi tempatan dari Universiti Malaya , Prof Datuk Dr. Mohd. Zambri Zainuddin, penemuan tersebut berdasarkan pengukuran halaju jejarian sebanyak 122 cerapan dalam tempoh 11 tahun.

Kajian dibuat dengan menggunakan alat High Resolution Echelle Spectrometer (HIRES) yang dipasang di Mauna Kea Hawaii menggunakan teleskop berdiameter 10 meter iaitu Keck 1.

Penemuan juga berjaya dihasilkan dengan gabungan 119 cerapan lagi yang diperoleh dalam tempoh kiraan 4.3 tahun menggunakan High Accuracy Radial Velocity Planet SearcherEuropean Southern Observatory. (HARPS) dengan teleskop berdiameter 3.6 meter La Silla Observatory di Chile kepunyaan

''Selepas ditolak isyarat yang terdahulu yang diketahui pada planet Gliese b, c, d, dan e maka terdapat dua isyarat baru iaitu dua planet tambahan yang masing-masing mempunyai tempoh putaran 445 hari bagi planet f dan 37 hari bagi Gliese 581 g maka ia dikenali sebagai planet baru," ujarnya ketika ditemui di pejabatnya baru-baru ini.

Oleh yang demikian, daripada kaedah tersebut, apa yang dilakukan ialah penyelidik-penyelidik berkenaan telah menyatakan bahawa berdasarkan jumlah pusingan 37 hari itu, data yang sangat jelas telah dikesan dengan hanya menggunakan peralatan HIRES sahaja yang menggunakan teleskop diameter 10 meter.

Manakala untuk set data HARPS sahaja tidak memadai atau mencukupi.

Berdasarkan penemuan tersebut, mereka menggabungkan data-data daripada dua teleskop berkenaan barulah ia menjadi kenyataan dan menerbitkanya dalam jurnal astrofizik bagi menyatakan penemuan bersejarah itu.

Malah Vogt telah menamakan planet Gliese 581g itu sebagai Dunia Zarmina mengambil sempena nama isterinya.

Planet kecil yang lain iaitu dari b hingga ke f dianggap tidak sesuai kerana terlalu kecil sedangkan Zarmina yang berjarak 1.94 x 10 kilometer dari sistem suria kita mempunyai keadaan fizikal yang berbatu dan atmosfera yang sesuai untuk membolehkan kehadiran air.

Berat atau jisimnya ialah antara 3.1 dan 4.3 jisim bumi dan berjejari 1.3 hingga 2.0 jejari Bumi.

Bagaimanapun menurut Mohd. Zambri, Kesatuan Astronomi Antarabangsa (IAU) perlu mengesahkan planet berkenaan memandangkan ada kelemahan daripada data peralatan HARPS .

Ini kerana katanya, dua minggu selepas planet itu dikesan, ahli astronomi Francesco Pepe dari Geneva Observatory (Switzerland) melaporkan bahawa analisis terbaru daripada 179 pencerapan selama 6.5 tahun yang diambil menerusi peralatan HARPS mengesahkan planet tersebut tidak dapat dikesan.

Pepe dengan itu mengesahkan bahawa data Vogts kurang tepat. Vogts pula yakin dengan data yang diperolehnya.

Sementara itu , perbezaan yang timbul daripada dua kumpulan terbabit mungkin berkisar bagaimana planet berkenaan mengorbit bintang kerdil merah berkenaan atau Gliese 581.

Menurut ahli astronomi Institut Teknologi Massachusetts (MIT), Sara Seager, Vogts menetapkan orbit sebagai bulat sempurna manakala Pepe berkata, orbit berkenaan bulat melengkung atau eliptik.

Disebabkan ada kumpulan itu maka, ini mungkin melibatkan ciri- ciri orbit planet ketika buat andaian.

Mengikut Seagar, dari cerapan tambahan dalam beberapa tahun lagi boleh meleraikan isu tersebut meskipun belum disahkan oleh kesatuan.

''Saya yakin IAU akan membuat keputusan dalam tempoh setahun dua untuk mengesahkan planet Gliese 581 g sebagai sah dan diterima," ujar Mohd. Zambri.

Mohd. Zambri menambah dengan penemuan planet tersebut, ia secara logiknya membuktikan bahawa masih ada lagi planet di luar angkasa yang belum ditemui.

Malah katanya, terdapat 12 lagi objek yang perlu disahkan oleh IAU sama ada ia berstatus planet atau sebaliknya.
Sumber : http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0314&pub=Utusan_Malaysia&sec=Sains_%26_Teknologi&pg=st_02.htm

Teruskan membaca..

Melayu mudah lupa!!!!!!!https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjFIExfj-BGvRQIqKD9JsBwTY4JQAb5zbBDufgaaMYb1TDrMlx2RqP7g2D3czDtusKGIz0haXHiAYLstz_eQH25xjxrZnfyqc8fakaFJBwfWCUMMqf2iGW8hpbcTfYNIlUo5-CrD8rOG6B_/s1600/picture%25282%2529.jpgMelayu lupa keberkatan?

NAMPAKNYA orang Melayu Islam telah lupa mengenai pentingnya keberkatan dalam hidup. Bagi Muslim yang mukmin, mereka percaya keberkatan memainkan peranan penting dalam hidup. Oleh itu, mereka akan memastikan segala makanan dan minuman yang masuk ke dalam mulut adalah halal berikutan ia akan menjadi darah daging mereka.Muslim sedemikian, akan memastikan mereka tidak melakukan penipuan dan menerima rasuah bagi mengkhianati kaum sendiri kerana mereka tahu wang yang diperoleh secara tidak halal akan menyebabkan wujudnya titik-titik hitam di dalam hati.Apabila hati telah mati dan menjadi keras, orang Melayu akan menjadi semakin liberal dan bersikap tidak apa apabila hak kaum mereka untuk bekerja atau berniaga diketepikan.Itulah rintihan yang diluahkan oleh seorang aktivis masyarakat kepada wartawan Utusan Malaysia dalam satu pertemuan lebih dua jam pada cuti hujung minggu baru-baru ini.Apa yang disebut oleh Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan itu adalah masalah besar yang kini menghimpit orang Melayu khususnya para peniaga kerana mereka tidak lagi dibantu oleh kaum sendiri.Menurut beliau, ahli-ahli politik Melayu kini hanya sibuk bergaduh sesama sendiri bagi merebut kuasa dan agama Islam yang masing-masing anuti gagal untuk menyatukan mereka.Dalam masa sama, agensi dan jabatan kerajaan yang sepatutnya menolong orang Melayu lebih mementingkan keuntungan dan melupakan agenda sebenar untuk mengembalikan hak dan maruah kaum itu.


Beliau memberi contoh restoran di sebuah kompleks beli-belah ternama di Kuala Lumpur yang menjadi tempat temu bual kami yang sehingga kini gagal untuk mendapat sokongan kewangan daripada kerajaan.


Jelas beliau, pengusaha terbabit wajar dibantu kerana dia telah menjalankan tanggungjawab murni untuk mempamerkan pelbagai produk yang dihasilkan oleh usahawan kecil Melayu di premisnya.


''Restoran ini adalah segelintir premis yang diusaha peniaga Melayu di sini dan saudara dapat lihat ia dihimpit oleh banyak gerai lain yang dipunyai bukan kaum kita.


''Ada agensi kerajaan yang pernah menjanjikan bantuan RM5,000 tetapi setelah tiga tahun, pengusaha restoran ini masih menunggu janji ini ditunaikan," ujarnya.


Menurut Nadzim, beliau turut menerima aduan daripada seorang usahawan penternakan yang mendakwa beliau ditekan sebuah agensi kerajaan supaya berpindah dari ladangnya.


''Ternakan beliau telah diracun pihak tertentu sehingga rugi berjuta-juta ringgit. Taktik ini digunakan supaya beliau keluar dari situ kerana kawasan berkenaan akan dimajukan sebagai padang golf oleh usahawan dari negara jiran.


''Masalah ini berlaku kerana ada sesetengah agensi kerajaan kita diketuai oleh Napoleon Kecil yang hanya mementingkan keuntungan termasuk komisen yang diterima, bukannya agenda utama untuk membantu orang Melayu," katanya.


Beliau menyifatkan Napoleon Kecil itu sebagai sangat berkuasa dan cukup angkuh kerana mereka tidak menghiraukan surat sokongan daripada Perdana Menteri yang dibawa oleh usahawan itu yang mengarahkan isu berkenaan diselesaikan segera secara baik.


Dalam pada itu, beliau juga melahirkan kebimbangan bahawa sikap mengabaikan keberkatan dalam hidup turut menular di kalangan syarikat yang dimiliki parti politik Melayu.


''Jangan terkejut jika saya beritahu saudara bahawa syarikat terbabit telah memesan berpuluh ribu kuih yang dihasilkan usahawan Cina. Mungkin alasan yang diberikan adalah kerana harga yang murah dan servis lebih baik.


''Saya tidak menyalahkan usahawan Cina terbabit kerana dia pandai, tetapi saya menyalahkan orang Melayu seperti ini yang tidak sedar diri," katanya.


Bagaimanapun, tegas beliau, komen itu bukan bererti beliau mempertikaikan ajaran Islam sebagai agama yang cintakan keamanan dan kedamaian di antara kaum.


''Islam tidak pernah menegah umatnya berniaga atau berurusan dengan kaum atau bangsa lain. Namun, sebagai Muslim, sepatutnya kita sentiasa membantu saudara seagama dalam segenap bidang.


''Inilah pentingnya soal hati tadi. Jika hati kita tidak mati, sudah tentu kita akan memberi keutamaan membeli barangan atau perkhidmatan di kedai Muslim.


''Jika sudah tidak ada orang Islam yang mampu mengeluarkan sesuatu produk, barulah kita berniaga dengan bukan Islam. Ini tidak, ramai orang kita yang lebih suka berniaga dengan bukan Islam sedangkan produk yang sama boleh didapati di kedai Muslim," ujarnya kesal.


Dalam pada itu, beliau turut melahirkan kehairanan dengan sikap menteri-menteri Melayu yang amat payah untuk membantu kaum sendiri.


''Ada menteri kita kata, saya tidak boleh nak tolong, kerana saya ikut buku. Kalau ikut buku, kita tidak perlu menteri lagilah kerana kita boleh berurusan terus dengan pegawai-pegawai.


''Kita berjumpa menteri kerana mengharapkan mereka dapat menggunakan kuasa budi-bicara termasuk yang menyentuh hak keistimewaan orang Melayu. Menteri kita nampaknya macam tidak jelas agenda masing-masing, hendak tolong pun susah.


''Menteri ini tidak sedar bahawa kaum lain sangat mementingkan aspek bantu membantu dan mereka kena belajar dengan menteri Cina, bagaimana mereka menolong orang Cina," katanya.


Tambah beliau, di seluruh dunia budaya bending backwards (melentikkan badan ke belakang) untuk menolong adalah perkara biasa bagi bangsa maju seperti China, Jepun dan Yahudi.


''Kita patut belajar daripada Datuk Seri S. Samy Vellu (bekas Presiden MIC) kerana beliau pernah menelefon Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) bagi memaklumkan permohonan sebuah syarikat kaum India untuk mendapatkan sijil halal. Kita mana ada menteri nak buat kerja macam ini,'' ujar beliau.


Tegas beliau, lebih banyak bantuan harus diberikan kepada orang Melayu berikutan kedudukan kaum itu yang masih tidak sama rata dengan kaum lain.


''Kalau kita yang tidak tahu ikat tali sarung tangan tinju pun disuruh berlawan dengan bekas juara dunia, Mike Tyson, ini tentu tidak boleh. Jika ini dibiarkan, kita akan terikat dengan undang-undang dunia iaitu yang kuat akan menjadi raja dan yang lemah menjadi hamba.


''Saya harap saudara tulis perkara ini, bagi menyedarkan semua pihak bahawa kedudukan orang Melayu kini cukup hina kerana kita lemah dalam segenap segi termasuk sosial, ekonomi dan pendidikan,'' katanya.


Walaupun situasi sekarang tidak memihak kepada orang Melayu, ujarnya, beliau yakin mereka boleh menjadi kaum yang kuat, jika sedar diri dan sanggup berubah dari sekarang untuk menolong kaum sendiri.


Teruskan membaca..

Biadabnya ? Hormatilah!Terjemahan apa yang dikatakan di dlam U-tube.


Tajuk : Rupanya Umat Islam suka mee wantan dan pau besar.


" Laungan azan setiap subuh adalah seperti orang yang menjerit

tak tentu fasal, macam orng nak order mee wantan. Bila sudah

diberi mee wantan dan memakannya, nak kuih pau besar pula! "
PPIM : MEREKA INI SANGAT KURANG AJAR, MEREKA
MEMPERSENDAKAN AZAN !!! TAKKAN KITA NAK TENGOK DAN
GELAK SAMA DENGAN MEREKA?

Sumber : http://persatuanpenggunaislammalaysia.blogspot.com/2011/03/video-penghinaan-terhadap-islam.html
Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam

bersabda:

“Sesiapa yang menahan lidahnya

dari menjatuhkan maruah

orang-orang Islam,

nescaya Allah akan membatalkan

kejatuhannya pada hari kiamat,

dan sesiapa yang menahan kemarahannya,

nescaya Allah akan

menghentikan kemurkaanNya

kepadanya pada hari kiamat”.

Teruskan membaca..

10 budak hitamSepuluh Budak Hitam

Sepuluh budak hitam
Main tepi jalan
Satu kenalah langgar
Budak hitam tinggal sembilan

Sembilan budak hitam
Main di atas papan
Satu sudahlah jatuh
Budak hitam tinggal lapan

( korus 1 )
Lapan budak hitam makan sangat gelojoh
Satu senak perutnya kini tinggal tujuh
Tujuh budak main pula tanam-tanam
Satu sudah lemas tinggallah enam hey...

Enam budak hitam
Makan buah kurma
Satu tertelan biji
Budak hitam tinggallah lima

Lima budak hitam
Main lompat-lompat
Satu patah kakinya
Budak hitam tinggallah empat

( roll )

Empat budak hitam
Main biji saga
Satu termasuk di hidungnya
Budak hitam tinggallah tiga

Tiga budak hitam
Usik orang tua
Satu kena belangkung
Budak hitam tinggallah dua

( korus 2 )
Dua budak hitam main pula lempar batu
Satu jenduh kepalanya kini tinggal satu
Satu budak hitam sangat pula susah hati
Dia tak mahu makan lalu mati hey...
Hey budak hitam... budak hitam... budak hitam


Teruskan membaca..

Tell me......and I'll forget.Tell me and I'll forget.

Show me, and I may not remember.

Involve me, and I'll understand.Native American SayingTeruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...