Photobucket

Sahabat Maya :

Wednesday, January 6, 2010

Guru Berkualiti

Peningkatan kualiti guru keperluan mendesak


Muhyiddin Yassin bersalaman dengan peserta Seminar Kongres Antarabangsa Bagi Keberkesanan dan Penambahbaikan Sekolah 2010 Kali Ke-23 di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur, semalam. - UTUSAN/Ahmad Zakki Jilan


KUALA LUMPUR 5 Jan. - Peningkatan kualiti warga perguruan melalui program pembangunan profesionalisme berterusan kini merupakan keperluan mendesak, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Menurut Timbalan Perdana Menteri, ia penting bagi memperbaiki kompetensi, pengetahuan dan keupayaan warga guru agar menjadi lebih dinamik.

Beliau berkata, usaha juga perlu dilakukan bagi menarik penyertaan lebih ramai individu yang berkebolehan menyertai profesion perguruan yang semakin mencabar.

"Apa yang lebih penting pada laluan untuk menuju ke arah kecemerlangan pendidikan ialah kualiti para guru.

"Semua pihak tahu bahawa kualiti sistem pendidikan yang kita ada tidak boleh mengatasi kualiti yang dimiliki para guru kerana merekalah yang akan menentukan prestasi sesebuah sekolah dan pencapaian pelajarnya," katanya.

Beliau berucap demikian sewaktu merasmikan Seminar Kongres Antarabangsa Bagi Keberkesanan dan Penambahbaikan Sekolah 2010 (ICSEI 2010) Kali Ke-23, di sini hari ini.

ICSEI 2010 yang dianjurkan oleh Universiti Malaysia (UM) dengan kerjasama Kementerian Pelajaran itu berlangsung sehingga Jumaat ini dan disertai kira-kira 600 peserta tempatan dan antarabangsa.

Hadir sama pada majlis perasmian itu ialah Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin; Ketua Setiausaha Kementerian Pelajaran, Tan Sri Dr. Zulkurnain Awang; Pro-Canselor UM, Toh Puan Dr. Aishah Ong; Pengerusi Lembaga Pengarah UM, Tan Sri Arshad Ayub dan Timbalan Naib Canselor UM, Prof. Datuk Dr. Mohd. Jamil Maah.

Sementara itu, Muhyiddin berkata, sebagai sebahagian usaha meningkatkan kualiti guru, kerajaan telah menaik taraf semua maktab perguruan menjadi institut perguruan dan memperkenalkan program ijazah khas untuk para guru yang tidak mempunyai ijazah.

Katanya, Kementerian Pelajaran juga menggariskan beberapa strategi untuk meningkatkan tahap profesion perguruan antaranya mengetatkan proses pemilihan bakal guru, memperbaiki suasana pengajaran, mengukuhkan keyakinan diri guru dan memberikan khidmat sokongan yang berterusan.

"Dalam hal ini, kita menyediakan yang terbaik kepada para guru dengan peluang saksama untuk meningkatkan kerjaya mereka.

"Pengetua dan guru cemerlang pula diberikan peluang naik pangkat sebagai galakan kepada mereka meningkatkan prestasi dan seterusnya menambah baik proses pengajaran dan pembelajaran," katanya.

Dalam perkembangan berkaitan, Muhyiddin berkata, pihaknya turut melakukan kajian semula kurikulum kebangsaan bagi memastikan ia memenuhi harapan dan tuntutan pendidikan berkualiti.

Katanya, kajian semula itu membabitkan penerapan elemen kreativiti, inovasi dan kemahiran hidup kepada aspek pengajaran dan pembelajaran.

"Ini dilakukan melalui perubahan kandungan kurikulum, organisasi, pedagogi dan pendekatan dalam bilik darjah bagi memastikannya secara efektif memperkukuhkan potensi yang kreativiti dan potensi yang dimiliki pelajar.

"Perubahan ini dijangka sesuai untuk membentuk ekonomi berasakan ilmu pengetahuan yang kejayaannya bergantung kepada potensi kreativiti dan inovasi modal insan," katanya.

Sumber : Utusan Malaysia

Teruskan membaca..

Ditahan kerana bergurau seluar dalamnya ada bahan letupan

BERLIN - Polis Berlin menyatakan seorang lelaki Jerman ditahan buat sementara di sebuah lapangan terbang di Stuttgart selepas dia berulang kali memberitahu pegawai keselamatan bahawa terdapat bahan letupan di dalam seluar dalamnya.


Lelaki yang berusia 42 tahun itu kelihatan cuba bergurau kerana sebelum ini terdapat seorang lelaki Nigeria yang gagal meletupkan sebuah pesawat ke Detroit dari Armsterdam pada 25 Disember lalu dengan membakar bahan letupan di dalam seluar dalamnya.

Polis berkata, satu pemeriksaan terhadap lelaki itu tidak menemui sebarang bahan letupan namun dia tidak dibenarkan menaiki penerbangan bersama isteri dan anak perempuannya ke Mesir. - AP

Sumber : Kosmo!

Teruskan membaca..

Ekoran keputusan benarkan akhbar Katolik guna perkataan Allah Mahkamah Tinggi dengar permohonan KDN hari ini


KUALA LUMPUR - Kementerian Dalam Negeri (KDN) mengemukakan permohonan bagi penangguhan perintah Mahkamah Tinggi yang membenarkan sebuah akhbar mingguan Katolik menggunakan perkataan Allah.

Permohonan itu difailkan di pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi di sini hari ini.

Semalam, kementerian itu mengemukakan rayuan di Mahkamah Rayuan terhadap keputusan Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Lau Bee Lan pada 31 Disember lepas bahawa Herald - The Catholic Weekly berhak menggunakan perkataan itu untuk tujuan tunjuk ajar dan pendidikan bagi penganut agama Kristian.

Keputusan dibuat berdasarkan Perkara 11 dan 12 dalam Perlembagaan Persekutuan.

Sumber : Kosmo!

Teruskan membaca..

Bekalan Air Bersih Di India

Penuras air yang diperkenalkan di India bertujuan membantu mengurangkan peningkatan pelbagai penyakit berbahaya.


ALAT penuras yang diperkenalkan di India dapat mengasingkan organisma mikro, warna dan bau.


KONGLOMERAT gergasi India, Kumpulan Tata memperkenalkan penuras air kos sederhana untuk menawarkan air minuman yang selamat kepada jutaan penduduk di negara itu. Selain menghasilkan air yang bersih, pengenalan alat penuras air itu secara tidak langsung membantu untuk mengurangkan peningkatan pelbagai penyakit berbahaya.

Tata Swach, penuras air yang mendapat nama dalam bahasa Hindi yang membawa maksud bersih itu direka secara unik terutama untuk kegunaan isi rumah yang tinggal di kawasan luar bandar.

Penduduk yang tinggal di kawasan luar bandar menjalani kehidupan tanpa bekalan elektrik dan air yang lancar serta menggunakan abu dari kilang beras untuk menuras bakteria yang terdapat dalam air.

Menurut laporan sebuah akhbar, alat penuras itu dijual pada harga kurang daripada 1,000 rupee (RM73) dan menggunakan zarah-zarah kecil yang terbentuk daripada bahan perak untuk membunuh kuman yang mengundang penyakit-penyakit seperti cirit-birit, taun dan kepialu.

Pengarah Eksekutif Konglomerat Kumpulan Tata, R. Gopalakrishnan berkata, pengenalan Swach merupakan langkah pertama dalam usaha menawarkan kepada para pengguna dan rakyat biasa hak untuk mendapatkan air yang selamat serta bersih.

"Memang benar, dasar awam sebelum ini pernah cuba untuk memenuhi tuntutan ini tetapi tidak dapat mencapai kejayaan setakat ini," ujar Pengerusi Tata Chemicals, R. Mukundan kepada media di Mumbai.

Menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), lebih daripada seorang dalam enam orang di seluruh dunia iaitu 894 juta orang tidak mempunyai akses air yang bersih untuk kegunaan asas mereka. Ini telah mengundang kepada punca merebak beberapa penyakit utama dan kematian terutama dalam kalangan kanak-kanak.

Hampir 90 peratus kematian berpunca daripada cirit birit kerana kekurangan sanitasi, air minuman yang tidak selamat dan air untuk membersih. Di India, 75 peratus daripada populasi tempatan tidak ada akses untuk meminum air yang bersih.


AIR minuman yang tidak selamat di India.


Penyakit

Menurut Laporan Pembangunan Air Dunia PBB yang disiarkan pada Mac lalu, bekalan air yang mencukupi, sanitasi, kebersihan dan pengurusan sumber air yang lebih baik boleh mengurangkan beban penyakit yang berlaku di seluruh dunia hampir satu persepuluh.

Alat penurasan Tata itu lebih menjurus kepada skala yang lebih besar. Ia juga telah dibekalkan di kawasan yang dilanda tsunami pada Disember 2004 yang semakin membangun sejak tiga tahun yang lalu.

Alat tersebut pula disasarkan kepada 85 peratus warga India yang tidak menuras air di rumah mereka.

Penuras air terbaru itu mempunyai kapasiti air sebanyak 9.5 liter dan boleh menuras 3,000 liter air sehingga katridge itu ditukar kepada yang baru. Alat itu mampu bertahan sehingga 200 hari dan sesuai untuk keluarga yang sederhana," kata Mukundan.

Selain itu, terdapat juga alat penuras air kos sederhana yang lain di dalam pasaran termasuk model alat penuras bateri keluaran Hindustan Unilever yang mempunyai kapasiti air sebanyak 4.5 liter dan boleh turas lebih daripada 1,500 liter.

Tata yang turut menjual air mineral jenama mewah Himalayan telah melabur 1 bilion rupee (RM73,435,247 juta) dalam projek tersebut dan berhasrat untuk menjual tiga juta unit pada lima tahun akan datang.

Katanya, alat penuras itu juga mendapat standard Agensi Kawalan Alam Sekitar Amerika Syarikat (AS). Ia dapat mengasingkan organisma mikro, warna dan bau serta telah diuji di 600 isi rumah kawasan luar bandar di empat negeri di India.


PENDUDUK luar bandar di India masih berdepan dengan krisis mendapatkan bekalan air bersih.


Mukundan berkata, pada awalnya syarikat berhasrat untuk jual alat itu di Afrika tetapi terlebih dahulu mereka ingin mendapat pengenalan di pasaran India kerana mempunyai potensi yang tinggi.

Pegawai program untuk kerja amal British WaterAid, Shipra Saxena yang menyokong pelancaran alat penuras itu apabila dihubungi melalui e-mel berkaitan peranan yang dimainkan oleh sektor ataupun firma-firma swasta dalam menawarkan perkhidmatan awam yang sebenarnya perlu dikendalikan oleh sektor kerajaan.

"Setiap sektor ada peranan yang perlu dimainkan. Sebab itu, mereka selalu menonjol walaupun kerajaan telah buat kerja yang serupa. Justeru, skopnya yang terlalu besar selalunya menemui kegagalan." - AFP

Teruskan membaca..

Terapi Gantian Antihemofilik

Bagi mengelakkan berlakunya pendarahan tidak perlu, Fadhli memberitahu, sejak kecil dia cuba sedaya-upaya mengelakkan aktiviti-aktiviti fizikal seperti bola sepak.
PERNAH sekali ketika berada di tingkatan empat atau lima, dia telah 'dijemput' untuk naik ke atas pentas. Di hadapan ratusan pelajar sekolah berasrama penuh itu, dia berdiri dengan penuh perasaan malu. Malu dan tidak menyangka sama sekali diri menjadi perhatian seluruh sekolah.


PENGHIDAP hemofilia berhak mendapat rawatan yang betul.

Pagi itu dalam perhimpunan sekolah, nama lelaki yang hanya ingin dikenali sebagai Muhammad Fadhli menjadi glamor. Status glamor itu bagi Fadhli pada ketika itu sangat tidak kena pada tempatnya.

"Saya langsung tidak sangka guru kanan akan umumkan yang saya ada hemofilia. Sejak hari itu, semua orang rasa macam saya sangat luar biasa.

"Layanan yang diterima oleh guru dan rakan-rakan cukup berbeza," katanya ketika ditemui Kosmo! di ibu negara baru-baru ini.

Hampir setiap hari, dia diajukan dengan soalan-soalan sama ada dia sakit atau berdarah di mana-mana bahagian tubuh. Fadhli sebenarnya bukan tidak menghargai orang mengambil berat. Cuma dia mengharapkan agar dirinya dilayan dengan lebih neutral dan biasa seperti orang lain.

Lagipun secara fizikalnya, Fadhli seorang yang normal. Penyakit hemofilia A yang didiagnosis sejak kecil itu tidak sedikit pun menampakkan dia sakit dari luar.

Hakikatnya, lelaki berusia 24 tahun itu membesar dengan kesakitan. Rasa sakit pada bahagian-bahagian sendi seperti siku itu baginya bagaikan satu bentuk penyeksaan.

Biasa berlaku kepada golongan lelaki, hemofilia merupakan sejenis masalah pendarahan yang sangat jarang berlaku. Dalam gangguan pendarahan seperti ini, darah tidak dapat membeku ekoran kekurangan atau ketiadaan sejenis agen pembekuan darah, faktor VIII(8). Hasilnya, pendarahan berlaku secara berterusan.

Bagi mengelakkan berlakunya pendarahan tidak perlu Fadhli memberitahu, sejak kecil dia cuba sedaya-upaya mengelakkan aktiviti-aktiviti fizikal seperti bola sepak.


PENDARAHAN yang dialami oleh pesakit hemofilia adakalanya tidak dapat dilihat dengan mata kasar.


Bertuah

"Kalau berenang atau bermain ping pong, okey lagi. Tetapi apabila semakin dewasa, saya rasa tertekan juga bila nampak semua kawan main (bola sepak) waktu Pendidikan Jasmani.

"Jadi, bila diri ada had untuk melakukan aktiviti fizikal, saya rasa terpencil," tambahnya yang merupakan seorang graduan Universiti Kebangsaan (UKM). Malah, dia juga pernah menangis mengenangkan nasib yang menimpa dirinya itu.

Dalam kepayahan hidup sebagai seorang pesakit hemofilia, Fadhli sebenarnya menyifatkan dirinya cukup bertuah. Bertuah kerana didiagnosis dengan penyakit itu sekitar tahun 1980-an dan bukannya pada zaman lampau.

Sebabnya kecanggihan sains dan teknologi hari ini memungkinkan kaedah yang lebih baik untuk merawat pesakit hemofilia.


AWAS jika anda berdepan dengan pendarahan yang serius.


Fadhli memberitahu, dalam kesakitan dia terpaksa mengambil suntikan faktor antihemofilik (Faktor 8) dari Pusat Darah Negara (PDN). Suntikan ubat itu adalah satu-satunya rawatan utama untuk hemofilia. Bertindak sebagai terapi gantian, suntikan Faktor 8 mampu membantu pesakit hemofilia mencegah dan mengawal episod-episod pendarahan tidak beku.

"Sekurang-kurangnya, saya bertuah tidak lahir sekitar tahun 1960-an. Saya difahamkan pada zaman itu, pesakit hemofilia tidak hidup melebihi usia 30 tahun," ujar Fadhli yang juga mempunyai seorang abang penghidap hemofilia.

Penggunaan terapi gantian suntikan antihemofilik itu juga bermakna golongan pesakit hemofilia hari ini dapat mengawal masalah pendarahan di rumah.

Malah, Presiden Persatuan Hemofilia Malaysia, Datuk Dr. Faraizah Abdul Karim ketika dihubungi Kosmo! baru-baru ini berkata, kebanyakan pesakit hemofilia mempunyai tempoh jangka hayat seperti populasi normal dalam dekad ini. Namun, keadaan itu tidak mungkin dicapai jika pesakit hemofilia tidak memperoleh rawatan yang sesuai dan sewajarnya.

Suntikan Faktor Antihemofilik mula diluluskan penggunaannya oleh Pentadbiran Makanan dan Ubatan (FDA) Amerika Syarikat (AS) dan European Agency for the Evaluation of Medicinal Products (EMEA) pada tahun 2000.


DR. FARAIZAH memberi penerangan kepada salah seorang pesakit hemofilia.BOLA sepak antara sukan yang perlu dielakkan oleh penghidap hemofilia.


>Tahap kesedaran

Hari ini, produk itu telah didaftar dan digunakan secara rasmi di lebih 54 negara di dunia, manakala di Asia Pasifik pula, ia boleh didapati di sembilan buah negara. Tahap keselamatan dan keberkesanan produk itu telah diuji dalam pelbagai kajian klinikal melebihi tempoh 18 tahun.

Faraizah yang juga Perunding Patologi Kanan di PDN berkata, Fadhli sebenarnya tidak keseorangan dalam perjuangan mengawal penyakit hemofilia itu.

Hemofilia juga dikenali sebagai penyakit diraja merupakan kumpulan penyakit darah yang diwarisi. Penyakit itu mengakibatkan ketidakmampuan tubuh untuk mengawal pembekuan darah.

Fadhli merupakan antara sebilangan 1,100 orang pesakit hemofilia yang berdaftar dengan PDN. Menyifatkan tahap kesedaran rakyat Malaysia tentang keadaan penyakit ini masih di takuk lama, beliau berpendapat lebih banyak usaha perlu dipergiatkan.

Justeru, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), PDN dan Persatuan Hemofilia Malaysia tidak berhenti mengadakan seminar dan bengkel-bengkel untuk orang ramai termasuk golongan perubatan profesional.

Biarpun hemofilia banyak berlaku kepada golongan lelaki tetapi wanita yang menghidap hemofilia sangat jarang ditemui. Malah, sepanjang kerjaya Faraizah di PDN, belum ada rekod wanita penghidap hemofilia dalam pendaftaran melainkan pembawa hemofilia A simptomatik.

Tambahnya, pembawa hemofilia wanita itu mampu berdepan dengan penyakit itu jauh lebih baik berbanding pesakit lelaki. Sebabnya, mereka tidak terdedah kepada risiko pendarahan yang teruk.

Bercerita lanjut, Faraizah mendedahkan, semua pesakit hemofilia seharusnya melibatkan diri dalam aktiviti fizikal.

"Ini penting untuk tumbesaran dan kesejahteraan hidup pesakit kecuali aktiviti-aktiviti yang melibatkan sentuhan seperti ragbi dan bola sepak kerana terdedah kepada kecederaan badan," ujarnya.

Selain rawatan berpatutan, sokongan ahli keluarga terdekat juga amat penting untuk meringankan bebanan penyakit yang ditanggung oleh pesakit. Fadhli sendiri mengakui, ibu bapanya banyak menghulurkan sokongan moral dan mengingatkannya bahawa pesakit hemofilia tidak harus dinafikan hak untuk belajar.

Turut menyertai kem- kem kumpulan sokongan pesakit hemofilia selama ini, Fadhli bertambah kuat dan tabah menghadapi dugaan penyakitnya. Tahun lalu, dia telah menjadi sebahagian daripada Kem Hemofilia Asia Pasifik yang pertama diadakan di Kuala Lumpur.

Kem tiga hari itu dianjurkan oleh Persatuan Hemofilia Malaysia dan syarikat farmaseutikal terkemuka, Bayer Schering Pharma. Disertai oleh 20 orang pesakit kanak-kanak dan golongan belia, para penjaga dan golongan pakar perubatan dari serata Asia Pasifik, mereka hadir dengan satu objektif iaitu diharapkan wujud kaedah pengurusan lebih proaktif untuk semua pesakit hemofilia di rantau ini.


Teruskan membaca..

Facebook: Lebih 75,086 rakyat bantah guna kalimah Allah

KUALA LUMPUR 5 Jan. - Satu kumpulan yang menggelarkan diri mereka 'Menentang Penggunaan Nama Allah Oleh Golongan Bukan Islam' di laman web sosial Facebook berjaya menarik lebih 75,000 orang untuk menjadi rakan kepada kumpulan berkenaan.

Sejak laman tersebut mula dibuka beberapa hari lalu, jumlah mereka yang menyertainya semakin meningkat setiap hari sehingga jumlahnya melebihi angka 75,000 orang malam ini.

Malah dalam tempoh sejam sahaja, jumlah mereka yang menyertai sebagai rakan laman yang ditubuhkan untuk menyatakan bantahan kepada penggunaan kalimah Allah oleh bukan Islam telah meningkat lebih 1,000 orang.

Ini menjadikan angka mereka yang menjadi rakan laman itu meningkat seramai 75,086 orang setakat 12 tengah malam ini sahaja.

Antara yang turut menjadi rakan kepada laman itu ialah Ahli Parlimen Jerlun, Datuk Mukhriz Tun Mahathir, Presiden Majlis Belia Malaysia (MBM), Datuk Shamsul Anuar Nasarah dan Ahli Parlimen Kuala Lipis, Datuk Dr. Shahrom Osman.

Laman tersebut melibatkan tujuh orang pengendali termasuk Tun Faisal Ismail Aziz yang juga Pengerusi Unit Media Baru Pergerakan Pemuda UMNO.

Menurut pengasas laman itu, yang menggelarkan dirinya sebagai Ali Baba Bujang Lapok, mereka menyasarkan seramai satu juta orang rakan.

Malah laman berkenaan kini sedang mengaturkan untuk membuat petisyen bantahan penggunaan kalimah Allah oleh bukan Islam.

Justeru di dalam profil kumpulan itu, mereka menawarkan kepada mana-mana rakan laman itu yang mahir dalam menulis petisyen supaya memaklumkan kepada pihak pengendali.

Sumber : Utusan Malaysia

Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...