Photobucket

Sahabat Maya :

Saturday, September 29, 2012

KSN mahu penjawat awam lipat gandakan kecemerlangan

 
Thanks google :)


KSN mahu penjawat awam

 lipat gandakan kecemerlangan

KUALA LUMPUR: Ketua Setiausaha Negara, Datuk Seri Dr Ali Hamsa mahu penjawat awam meneruskan dan melipatgandakan kecemerlangan dalam penyampaian perkhidmatan kepada rakyat selaras dengan prinsip 'Merakyatkan Perkhidmatan Awam'.

 
 
"Semua kementerian, jabatan, dan agensi hendaklah melaksanakan dengan segera segala inisiatif dalam Belanjawan 2013 untuk kesejahteraan rakyat dan memacu pertumbuhan ekonomi negara.
 
 
"Bagi pihak penjawat awam saya merakamkan terima kasih dan penghargaan kepada kerajaan atas pemberian bonus sebanyak satu setengah bulan gaji dan bagi pesara kerajaan sebanyak RM500 secara 'one off' dan pencen minimum sebanyak RM820.

 

"Ini menunjukkan keprihatinan kerajaan yang berterusan dalam mengambil berat terhadap kebajikan penjawat awam, baik yang sedang berkhidmat mahupun yang telah bersara," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

 

Ali berkata, Belanjawan 2013 juga menyediakan insentif khusus bagi memastikan agenda transformasi negara yang bertunjangkan Program Tranformasi Kerajaan dan Program Tranformasi Ekonomi dapat dijayakan.

 

Beliau berkata, rakyat secara keseluruhan mendapat faedah dan manfaat yang luas daripada belanjawan kali ini, khususnya melalui program untuk mensejahterakan rakyat.

 

Katanya, ini dibuktikan dengan inisiatif yang diberi, antaranya pelepasan cukai bagi pendidikan tinggi anak-anak, elaun bantuan sara hidup kepada nelayan, rebat telefon pintar untuk belia, baucar buku mahasiswa, diskaun penyelesaian pembayaran PTPTN dan insentif kepada golongan nelayan melalui bantuan sara hidup dan hasil tangkapan serta insentif khas kepada anggota tentera dan bekas tentera yang bersara awal.
 

Ali berkata, program Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) 2.0 sebanyak RM500 bagi setiap isi rumah berpendapatan RM3,000 sebulan ke bawah dan RM250 kepada individu bujang yang berkelayakan.

 

Tidak ketinggalan juga inisiatif lain seperti mewujudkan 70 buah Klinik 1Malaysia, pembinaan 80,000 unit rumah di kawasan strategik, menambah baik sektor keselamatan rakyat dengan menambah bilangan perjawatan polis dan unit rondaan serta memastikan kelestarian bekalan makanan dengan subsidi harga padi dan benih padi, kata beliau.

 

Ali berkata, Belanjawan 2013 dijangka dapat mensejahterakan rakyat dan seterusnya merancakkan lagi pertumbuhan ekonomi. - BERNAMA SumberTeruskan membaca..

Bajet 2013 terbaik pernah dibentangkan - Muhyiddin

Bajet 2013 

terbaik pernah dibentangkan

 - Muhyiddin

 

KUALA LUMPUR 28 Sept. - Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menyifatkan Bajet 2013 yang dibentangkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai yang terbaik pernah dilakukan kerajaan.Menurut beliau, bajet bertemakan 'Memakmurkan Negara, Mensejahterakan Rakyat: Sebuah Janji Ditepati' itu begitu fokus, realistik, kukuh, mengambil kira senario ekonomi semasa dan memberi rahmat kepada rakyat.Selain itu, kata beliau, Bajet 2013 juga akan melonjakkan pertumbuhan ekonomi Malaysia kepada 4.5 hingga 5.5 peratus dan pada masa sama mengurangkan defisit kepada tiga peratus menjelang 2015."Semua pihak sama ada rakyat biasa, petani, nelayan, pegawai kerajaan dan pesara mendapat rahmat. Tiada satu pun kumpulan yang terasing atau terkeluar daripada nikmat bajet kali ini."Saya kira tidak ada pihak yang rasa terkilan termasuk pegawai kerajaan yang menerima bonus sebulan setengah gaji. Bajet 2013 ini memberi nikmat kepada 100 kumpulan sasar melalui pelbagai pemberian dan tawaran," katanya pada sidang akhbar di lobi Parlimen hari ini.Menurut Muhyiddin, beliau secara keseluruhannya berbangga kerana usaha kerajaan menerusi bajet itu bermakna ekonomi negara akan terus mantap dan rakyat dapat dibantu secara langsung.Dalam pada itu, beliau selaku pemimpin nombor dua negara menafikan dakwaan pembangkang kononnya Bajet 2013 adalah bajet pilihan raya kerana apa yang dilakukan kerajaan mengambil kira keperluan rakyat.
Katanya, dakwaan pembangkang itu tidak berasaskan kepada bajet nasional tersebut yang diputuskan Najib selaku Menteri Kewangan yang mengambil kira soal kos hidup rakyat, masalah ekonomi dunia serta berpandukan tanggungjawab fiskal."Kita memang sudah menjangkakan mereka akan membuat dakwaan sedemikian. Bajet 2013 bukan kerana pilihan raya tetapi mengambil kira keperluan rakyat berlandaskan tanggungjawab fiskal," jelasnya.Mengenai langkah meneruskan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) untuk gelombang kedua termasuk kepada golongan bujang, Muhyiddin berkata, ia contoh kebertanggungjawaban kerajaan Barisan Nasional (BN).


Jelas beliau, langkah itu bukan sahaja dapat mengurangkan kos hidup tetapi akan mengembangkan perdagangan dalam negara kerana nilai RM250 tersebut akan memasuki semula proses ekonomi apabila rakyat berbelanja."Dasar ini kita sudah laksanakan sebelum ini dan kesannya bukan sahaja dapat mengurangkan kos hidup rakyat, tetapi wang yang dibelanjakan mereka berjumlah lebih RM2 bilion pada BR1M terdahulu terbukti berupaya membantu pertumbuhan ekonomi negara."Saya fikir langkah kerajaan memperkenal dan meneruskan program BR1M ini satu pengurusan ekonomi yang amat tepat kerana untuk gelombang kedua, rakyat yang layak menerima BR1M ini lebih enam juta isi rumah," katanya.Ditanya tentang langkah realistik kerajaan menawarkan diskaun sehingga 20 peratus kepada peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), Muhyiddin berkata, ia merupakan keputusan tepat.


Jelasnya, berbeza dengan cadangan tidak berpijak di bumi nyata yang dikemukakan pembangkang untuk menghapuskan PTPTN tawaran diskaun tersebut akan memberi manfaat kepada peminjam dan negara.


"Ini membuktikan keputusan kita menyediakan PTPTN tepat kerana ia keperluan. Kalau PTPTN ini dihapuskan ia bukan sahaja memberi beban yang besar kepada kerajaan tetapi ramai pelajar tidak mampu melanjutkan pengajian mereka," katanya.


Ditanya tentang penurunan cukai individu sebanyak satu mata bagi setiap kategori pendapatan, beliau memberitahu, ia akan memberi lebihan pendapatan kepada rakyat.


"Ini satu cara untuk membolehkan kumpulan pertama berpendapatan RM2,500 hingga RM5,000 yang dahulu dikenakan cukai keluar daripada kumpulan itu," ujarnya.Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...