Photobucket

Sahabat Maya :

Wednesday, January 1, 2014

Selamat Tahun Baru .. 2014 :)Bersenam berlari mengeluarkan keringat

Pagi hari mesti semangat

Awal sekolah serba-serbi baru

Tahun baru semangat pun baru

Mari buang rasa malas

Selamat Tahun Baru

 Dua Ribu Empat Belas

 (2 0 1 4)Berjimat azam terbaik harungi 2014

 

 

 

Walaupun malam menyambut kedatangan 2014 lusa diancam dengan penganjuran perhimpunan untuk menggulingkan kerajaan, kita menaruh kepercayaan penuh kepada polis untuk menanganinya dengan tegas serta memastikan pelbagai acara sambutan nanti berjalan lancar dan selamat. 
 
 
 
 
 


Agak malang bagi rakyat Malaysia kali ini kerana terpaksa menyambut kedatangan tahun baru dalam kebimbangan berikutan agenda tindakan kumpulan yang tidak menghormati undang-undang dan menghargai keamanan itu. Tahun baharu seharusnya disambut dengan keriangan dan azam untuk kebaikan.
Yang jelas, majoriti rakyat negara ini bukan saja tidak menerima tindakan seumpama itu tetapi menyedari agenda sebenar kumpulan dan dalangnya. Sehingga semalam, lebih 1,000 laporan polis dibuat di seluruh negara membantah perhimpunan haram itu. 
 
 
 
 


Bagaimanapun, kebimbangan sebenar rakyat terutama yang berpendapatan rendah ialah bagaimana untuk menghadapi kesan kenaikan kos sara hidup tahun depan. Kenaikan tarif elektrik mulai 1 Januari dan kemungkinan kadar tol di beberapa lebuh raya turut dinaikkan, pasti mendorong peniaga menaikkan harga perkhidmatan dan barangan. 
 
 
 


Sementara rakyat mungkin memahami rasional kenaikan tarif elektrik seperti mereka terpaksa menerima kenaikan harga petrol baru-baru ini, mereka juga berharap pihak berkuasa berkaitan bertindak tegas terhadap peniaga yang menaik harga barangan dan perkhidmatan sewenang-wenangnya. 
 
 
 Bukan amaran kosong
 
 
 
 

Dalam erti kata lain, mereka tidak mahu lagi mendengar kenyataan yang hanya memberi amaran kosong kepada peniaga yang menjadikan kenaikan kadar elektrik dan tol sebagai alasan menaikkan harga barangan serta perkhidmatan berkali ganda. 
 
 
 
 


Bagi sebahagian besar rakyat yang menerima kesan daripada kenaikan itu, tidak ada azam tahun baru yang lebih baik daripada tekad untuk berjimat dan berbelanja dengan berhemat. Bagi meringankan beban keluarga, mereka juga mungkin mencari sumber pendapatan tambahan seperti berniaga kecilan atau bekerja tambahan. 
 
 
 
 


Kedatangan 2014 turut menjanjikan keriangan yang sedikit sebanyak boleh mengubati keresahan rakyat menghadapi kenaikan kos sara hidup. Bermula Februari, kira-kira 5.9 juta isi rumah dan dua juta individu belum berkahwin, akan menerima Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M). 
 
 
 


Bajet 2014 menetapkan kadar bayaran BR1M kepada isi rumah, dinaikkan daripada RM500 kepada RM650. Individu belum berkahwin berusia 21 tahun ke atas yang berpendapatan kurang RM2,000 sebulan, akan menerima RM300 berbanding RM250 sebelum ini, manakala warga tua berusia 65 tahun ke atas dan tinggal seorang diri, akan menerima RM650. 
 
 
 
 


Mulai tahun depan juga, semua 10,019 sekolah kerajaan akan dilengkapkan dengan kemudahan jalur lebar berkelajuan tinggi. Sekolah di kawasan bandar akan menggunakan talian optik fiber dengan kelajuan empat megabit sesaat, manakala sekolah di luar bandar dilengkapi rangkaian VSAT pada kelajuan 2Mbps. Projek di bawah 1BestariNet ini akan menyediakan kemudahan pembelajaran maya, sekali gus meningkatkan mutu pendidikan di sekolah kerajaan. 
 
 
 Sasar 28 juta pelancong
 
 
 
2014 ialah Tahun Melawat Malaysia dengan kerajaan menyasarkan ketibaan 28 juta pelancong yang dijangka menjana pendapatan RM76 bilion. Pengalaman tahun melawat Malaysia sebelum ini menunjukkan ia memberi kesan langsung kepada pendapatan rakyat khususnya yang terbabit dalam bidang perkhidmatan, pengangkutan dan hospitaliti. 
 
 
Bagi rakyat Pantai Timur, khususnya Terengganu, 2014 mungkin mengakhiri penantian mereka sejak tiga penggal pilihan raya lalu untuk menikmati lebuh raya sebenar dari Jabor ke Kuala Terengganu. Berdasarkan laporan terbaru, yang memetik Menteri Kerja Raya baharu, Datuk Fadillah Yusof, semua 16 pakej fasa dua Lebuh Raya Pantai Timur (LPT2) dijangka siap sepenuhnya selewat-lewatnya akhir tahun depan. 
 
 
 
 
 


Projek bermula pada 2004 dan dijadualkan siap pada 2009 itu sudah ditangguhkan beberapa kali berikutan kegagalan kontraktor yang terbabit dalam pakej kendalian Jabatan Kerja Raya. Anehnya, 30 peratus daripada projek itu sejauh 64 kilometer oleh AlloyMtd di bawah kelolaan Lembaga Lebuhraya Malaysia, siap lebih awal. 
 
 
 
 


Walaupun beberapa menteri kerja raya sebelum ini pernah memberi jaminan serupa LPT2 belum juga siap, rakyat Terengganu tetap menaruh keyakinan kepada janji terbaru itu. Sekurang-kurangnya ada berita baik buat mereka pada 2014. 
 
 
 
Sumberhttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhbhGA2dIqBHEwULjcxr3o4jCa_MU6GF7W9W6BXjdqzVXLWtNgsYEtrs3HCO_3Tx6udkZiF9Roi70898euxhmA33ipt1YDpk6Ad2I_HTX7WutmEOuSgdOEKP0rZ9vVDscLnj0O4Az6w640/s860/Selamat-Tahun-Baru-2014+(10).jpgTeruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...