Photobucket

Sahabat Maya :

Saturday, March 16, 2013

PPPN usaha serius kerajaan: TPM


PPPN usaha serius kerajaan: TPM


Tumpu semua sekolah
 

PPPN usaha serius kerajaan: TPM  
Muhyiddin ketika menghadiri 
Majlis Perjumpaan Bersama PIBG dan Guru 
Parlimen Pagoh di Sekolah Kebangsaan Sri Bukit Pasir, Muar, semalam. 
- Foto Hairul Anuar Abd Rahim
 
 
 
 
Muar: Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata proses penambahbaikan mutu pembelajaran dalam Pelan Pembangunan Pendidikan Negara (PPPN), usaha serius kerajaan bagi memastikan pencapaian semua sekolah setara selain mencapai piawaian antarabangsa.

Timbalan Perdana Menteri berkata, usaha yang dijalankan dalam tempoh 13 tahun mulai tahun ini, membabitkan semua sekolah kebangsaan, jenis kebangsaan dan sekolah agama Kementerian Pelajaran.
“Pelan itu proses tambah baik yang dibuat dengan serius dan tidak saja sekolah kebangsaan tetapi semua sekolah di bawah kementerian.


“Ada yang kata pelan itu seperti memberi tumpuan kepada sekolah kebangsaan saja, mungkin kerana ia lebih besar, tetapi sekolah jenis kebangsaan (Cina dan Tamil) turut diberi perhatian agar dinaik taraf, begitu juga kepada sekolah mubaligh dan sekolah agama.
 
 
 


Tumpu semua sekolah
 
 


“Kita tidak mahu orang salah faham bahawa pembentukan pelan ini hanya memberi tumpuan kepada sekolah kebangsaan, sebaliknya kita juga menumpukan semua sekolah sebab mereka adalah anak Malaysia dan perlu dibimbing,” katanya.

Beliau berkata demikian berucap pada Majlis Perjumpaan Bersama Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) dan Guru Parlimen Pagoh dan Perasmian Mesyuarat PIBG Sekolah Kebangsaan Sri Bukit Pasir, di sini semalam.
Yang turut hadir isterinya, Puan Sri Noorainee Abdul Rahman; Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Serampang, Datuk Tahir Taat; ADUN Jorak, Datuk Dr Shahruddin Salleh dan Pegawai Daerah, Abdul Rahman Dawam.

Katanya, proses penambah baik itu usaha mencabar bukan kerana lebih banyak bebanan kerja, sebaliknya menuntut kecekapan dan kemahiran teknologi komunikasi maklumat (ICT) dalam sistem pembelajaran kerana internet juga membolehkan pelajar menambah ilmu pengetahuan di luar bilik darjah.
 


Bentuk sahsiah, nilai etika
 


Beliau berkata, usaha meningkatkan mutu pendidikan negara menuntut kerjasama semua pihak termasuk sekolah, ibu bapa dan PIBG dalam usaha melahirkan pelajar yang bukan saja cemerlang dalam pelajaran, malah membentuk sahsiah dan nilai etika supaya menjadi manusia yang benar berjaya.

Katanya, pembabitan aktif semua pihak perlu dijalankan sepanjang masa dan bukan secara bermusim untuk memastikan ia berkesan, malah peranan PIBG juga perlu disusun semula supaya lebih ‘bertenaga’ berbanding sebelum ini.

Terdahulu, Timbalan Perdana Menteri turut menyertai solat Jumaat dan hajat mendoakan keamanan serta keselamatan negara bersama jemaah Masjid Jamek Kampung Pergam, Sungai Terap.
 

 
Sumber

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...