Photobucket

Sahabat Maya :

Tuesday, December 6, 2011

Misi Australia gamit Harimau Muda
Debaran 36


Foto

Misi Australia gamit Harimau Muda
ONG Kim Swee memanggil 36 pelatih untuk sesi latihan, semalam dengan hajat membentuk barisan terkuat untuk siri persahabatan antarabangsa di Sydney, Australia dari 10 hingga 21 Disember ini.
“Saya memanggil ramai pemain kali ini untuk mencari empat atau lima pemain baru menggantikan pemain Harimau Muda yang berpindah ke pasukan negeri dan kelab musim depan,” kata jurulatih skuad Olimpik itu sebelum sesi latihan di Wisma Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) semalam.
“Bagi saya kita perlu meneruskan pendedahan peringkat antarabangsa kepada pemain muda jika mahu mengekalkan kejuaraan pada Sukan SEA 2013 dan mencipta sejarah di Sukan Asia 2014.
“Kita juga tidak boleh hanya melihat kepada pasukan yang ada sekarang, tetapi perlu mula mencungkil pemain berpotensi di peringkat bawah 14 dan memberi pendedahan secara serius dan teratur.
“Selain pemain, kita juga memerlukan jurulatih peringkat akar umbi yang benar-benar serius mahu membangunkan bola sepak negara dan mereka ini juga perlu diberi pendedahan di peringkat antarabangsa.”
Dia menambah: “Kami masih mempunyai baki tiga perlawanan kelayakan Olimpik dan bakal berdepan cabaran baru di Liga Singapura tahun depan, jadi persiapan akhir tahun ini amat penting dalam menentukan hala tuju pasukan.
“Kebanyakan pemain yang saya panggil adalah dari Harimau Muda A dan B serta beberapa pemain muda dari negeri dan kelab. Jika mereka menunjukkan potensi pada sesi latihan ini mungkin saya akan berbincang dengan persatuan untuk menyerapkan mereka ke dalam skuad,” katanya.
Dalam sesi latihan semalam, hanya penjaga gol nombor satu negara, Khairul Fahmi Che Mat tidak dapat menyertai rakan-rakannya kerana terpaksa berpatah balik ke Kelantan sebaik mendapat berita adiknya meninggal dunia.
“Fahmi tetap akan menyertai pasukan ke Australia dan saya jangka dia akan menyertai latihan selewat-lewatnya Rabu ini (esok),” kata Kim Swee.
No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...