Photobucket

Sahabat Maya :

Tuesday, October 23, 2012

Zulfahmi disambar


PANTAU...Zulfahmi membetulkan motosikal di rumahnya di Kampung Bukit Changang, Banting, semalam.
PANTAU...Zulfahmi membetulkan motosikal di rumahnya di Kampung Bukit Changang, Banting, semalam.


SELEPAS muncul naib juara Grand Prix Motosikal Malaysia bagi melakar sejarah untuk negara, karier pelumba sensasi Moto3, Muhammad Zulfahmi Khairuddin terus cerah apabila dia bakal disambar pasukan Red Bull KTM Ajo, menggantikan Sandro Cortese yang baru dinobatkan sebagai juara dunia di Litar Antarabangsa Sepang (SIC), kelmarin.
Ketua Pegawai Eksekutif SIC, Datuk Razlan Razali berkata, meskipun ia belum diputuskan secara rasmi, Zulfahmi yang kini mewakili pasukan AirAsia SIC Ajo, hampir pasti berhijrah ke pasukan juara dunia itu.

Ini kerana, perbincangan dengan pengurus pasukan, Aki Ajo menunjukkan perkembangan positif dengan Ajo sendiri mahukan Zulfahmi menggunakan jentera Red Bull KTM Ajo.

“Perbincangan bersama Ajo bukan berlaku selepas Zulfahmi menaiki podium sebaliknya ia sudah berlangsung sejak perlumbaan di Motegi, Jepun.

“Berdasarkan pencapaiannya musim ini, Aki mahu Zulfahmi beraksi bersama pasukan Red Bull. Bermakna dia bakal bergandingan dengan Artur Sissis serta Luis Salom pada musim depan kerana Danny Kent serta Cortese akan beralih ke saingan Moto2.


“Kini perbincangan terakhir mengenai penggabungan tajaan seperti AirAsia dan Red Bull berlangsung. Tapi, apa yang boleh saya katakan Zulfahmi hampir pasti ke Red Bull,” katanya.

Razlan berkata, beliau menyokong penuh perkembangan terbaru membabitkan Zulfahmi kerana pelumba berusia 21 tahun itu bakal beralih kepada pasukan lebih baik.

“Perpindahan ini amat bagus untuk karier Zulfahmi kerana kita semua sedia maklum, Red Bull baru saja meraih kejayaan apabila Cortese dinobat juara dunia Moto3.

“Dengan perkembangan terbaru ini, saya serta seluruh rakyat Malaysia berharap Zulfahmi akan meraih kejayaan lebih besar musim depan.” Zulfahmi mencipta sejarah baru untuk negara apabila muncul pelumba pertama menaiki podium kelmarin, memperbaiki sejarah dicipta Shahrol Yuzy Ahmad Zaini yang muncul pelumba pertama beraksi musim penuh di Kejuaraan Motosikal Dunia dari 2000 hingga 2002.

Menurut Razlan, kejayaan Zulfahmi kelmarin sebenarnya cukup besar jika melihat kepada konteks yang lebih luas.


“Zulfahmi membuktikan anak Malaysia juga boleh berjaya setanding dengan pelumba handalan dunia yang lain dan sudah tiba masanya, syarikat besar membuka mata dengan membabitkan diri menerusi tajaan,” katanya.
No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...