Photobucket

Sahabat Maya :

Wednesday, November 30, 2011

Shell pupuk pelajar jadi pengguna jalan raya yang bijakKL, Terengganu juara keseluruhan


Pasukan Terengganu dan WPKL bergambar dengan tetamu jemputan selepas ditabalkan sebagai juara keseluruhan  bersama dalam Pertandingan Pendidikan Lalu Lintas Shell Sekolah-sekolah Malaysia 2011 di Kuala Lumpur, baru-baru ini.
Pasukan Terengganu dan WPKL
bergambar dengan tetamu jemputan
selepas ditabalkan sebagai juara keseluruhan
bersama dalam Pertandingan Pendidikan Lalu Lintas Shell
Sekolah-sekolah Malaysia 2011
di Kuala Lumpur, baru-baru ini.
Shell pupuk pelajar jadi pengguna jalan raya yang bijakPERTANDINGAN Pendidikan Lalu Lintas
Shell Sekolah-sekolah Malaysia 2011 mencatat sejarah tersendiri apabila pasukan yang mewakili dua negeri, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (WPKL) dan Terengganu, dinobatkan sebagai juara keseluruhan.
Kemenangan itu diumumkan selepas kedua-dua pasukan berkenaan memperoleh jumlah markah sama pada pertandingan akhir berlangsung di Litar Lalu Lintas Taman Tasik Titiwangsa, Kuala Lumpur, baru-baru ini.
Program anjuran bersama Shell Malaysia, Kementerian Pelajaran dan Majlis Keselamatan Jalan Raya (MKJR) membabitkan kuiz komputer, ujian bertulis dan pertandingan litar.Latihan amali di litar yang juga acara utama dibahagikan kepada kategori pejalan kaki, penunggang basikal dan pemandu kereta pedal.Markah yang dikumpul pada pertandingan litar bagi sekolah rendah dan menengah dicampurkan untuk memilih juara keseluruhan.Kategori sekolah rendah menyaksikan pasukan Negeri Sembilan menduduki tempat pertama diikuti Terengganu kedua dan Melaka ketiga. Pasukan WPKL mengungguli kategori sekolah menengah diikuti Perak kedua dan Melaka ketiga.
Pemenang pertama, kedua dan ketiga setiap kategori masing-masing menerima wang tunai RM3,000, RM2,000 dan RM1,000 serta trofi, medal, hadiah iringan dan sijil penyertaan.
Hadiah disampaikan Yang Dipertua MKJR WPKL yang juga Ketua Pengarah Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), Datuk Salleh Yusup.
Hadir sama Pengurus Besar Hal Ehwal Korporat, Shell Malaysia, Rowina Ghazali dan Timbalan Pengarah, Jabatan Pelajaran WPKL, Tajudin Mohd Mor.
Pasukan WPKL mengekalkan gelaran juara tahun lalu, menyifatkan kejayaan itu adalah hasil kerjasama semua ahli pasukan yang sama-sama mengatur strategi mengurangkan bilangan saman sepanjang menyertai pertandingan amali di litar.
Ketua pasukannya, Muhamad Aizat Maszalan, berkata setiap ahli pasukan sentiasa diingatkan supaya sentiasa berhati-hati dan mengelakkan sebarang kesalahan yang mungkin boleh menyebabkan disaman.
Strategi itu, kata pelajar Tingkatan Dua Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) St John ini, berjaya meminimumkan saman kesalahan trafik yang diterima pasukan sekolah menengah sehingga membolehkan mereka mengekalkan kejuaraan.
“Walaupun pasukan sekolah rendah WPKL tidak berada di tiga tempat teratas, kami tetap berbangga dengan mereka kerana masih menunjukkan semangat juang, keyakinan tinggi dan kerjasama padu.
“Pasukan kami memiliki kelebihan kerana berpeluang berlatih di litar yang menjadi lokasi pertandingan peringkat kebangsaan,” katanya.
Sementara itu, Rowina dalam ucapannya, berkata Shell memperuntukkan lebih RM1 juta setiap tahun bagi menjayakan program berkenaan di seluruh negara.
Beliau berkata, program bertujuan mendidik peserta terutama generasi muda menjadi pengguna jalan raya yang mengutamakan aspek keselamatan setiap masa.No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...