Sahabat Maya :

Monday, March 29, 2010

Pesta buku catat sejarahPesta buku catat sejarah


Najib Tun Razak bersama Mohd. Khair Ngadiron (kanan) dan Raslin Abu Bakar membaca buku tulisannya bertajuk Menakhoda Zaman pada Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2010 di PWTC, Kuala Lumpur, semalam.


KUALA LUMPUR 28 Mac - Hari terakhir Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur (PBAKL) 2010 menyaksikan dua sejarah penting terpahat dalam industri perbukuan negara.

Kedua-dua catatan sejarah itu dilakar oleh Datuk Seri Najib Tun Razak yang muncul sebagai Perdana Menteri pertama mengunjungi PBAKL selepas 29 tahun penganjurannya.

Beliau juga muncul sebagai Perdana Menteri pertama yang terlibat dalam majlis bacaan buku di negara ini.

Majlis bacaan buku itu berlangsung dalam suasana santai dan menarik perhatian lebih 100 pengunjung yang bersesak-sesak di gerai penganjur majlis iaitu Institut Terjemahan Negara Malaysia (ITNM).

Lebih menarik, buku yang dibaca pada majlis itu ialah hasil karya Perdana Menteri sendiri iaitu Menakhoda Zaman.

Pada majlis berkenaan, Najib membacakan 23 baris ayat dalam buku tulisannya yang dipetik daripada bab lima yang bertajuk Pertarungan Minda Masa Depan.

Pada ayat ke enam, peserta majlis itu menyertai bacaan bersama-sama Perdana Menteri sebelum diakhiri dengan baris ayat: "Menyingkir kelemahan, menyahut cabaran, menggerak perubahan, membina masa depan.''

Majlis berkenaan turut disertai oleh Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah; Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Mohd. Puad Zarkashi; Ketua Pengarah Pelajaran, Tan Sri Alimuddin Mohd. Dom; Ketua Pengarah Perpustakaan Negara Malaysia (PNM), Datuk Raslin Abu Bakar dan Pengarah Urusan ITNM, Mohd. Khair Ngadiron.

ITNM dalam kenyataan akhbarnya berkata, konsep majlis bacaan buku merupakan aktiviti intelektual yang menjadi amalan di kebanyakan negara Barat tetapi tidak pernah dilaksanakan dalam skala formal pada mana-mana acara di negara ini.

Justeru menurut ITNM, pihaknya mengambil inisiatif itu dengan harapan ia dapat menyuntik budaya baru yang menyumbang kepada semangat membaca di kalangan rakyat.

"Selari dengan itulah buku Menakhoda Zaman dipilih sebagai pengisian program ulung bacaan buku anjuran ITNM dan PNM ini kerana penulisnya adalah pemimpin tertinggi negara sekali gus menjadi model yang paling berkesan untuk menyampaikan mesej mengamanahkan budaya membaca kepada rakyat.

"Jika seorang pemimpin dalam kapasiti waktunya yang amat terhad itu masih mahu dan masih boleh mencari waktu untuk menulis dan membaca, maka apa sangatlah kita sebagai rakyat di bawah kepimpinan beliau," menurut kenyataan itu.

Sejurus majlis bacaan buku berakhir, Perdana Menteri kemudiannya meluangkan masa kira-kira 30 minit untuk melakukan tinjauan mesra di PBAKL.

Kehadiran beliau ternyata menarik perhatian ribuan pengunjung yang tidak melepaskan peluang untuk bersalaman.

Najib juga tidak menghampakan beberapa pengunjung yang meminta beliau menurunkan autograf pada buku yang dibeli mereka walaupun difahamkan beliau masih belum sembuh sepenuhnya daripada demam.

Utusan Malaysia


========================Tidak perlu sekolah khas pelajar bermasalah

Kerajaan tidak bercadang menubuhkan sekolah khas bagi menempatkan pelajar bermasalah sebagai langkah mengatasi kemelut disiplin membabitkan golongan itu, kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Menurutnya, jalan penyelesaian kepada masalah disiplin pelajar tidak boleh ditangani melalui penubuhan sekolah khas, sebaliknya sokongan semua pihak untuk memainkan peranan masing-masing bagi mendidik dan menyedarkan mereka.

"Kita tidak memerlukan sekolah khas bagi menempatkan pelajar yang dibuang sekolah ekoran masalah disiplin kerana ia tidak menyelesaikan masalah untuk jangka masa panjang.

"Paling penting semua pihak terutama Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) serta pihak pengurusan sekolah duduk bersama berbincang cara untuk memberi kesedaran kepada mereka,'' katanya.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata demikian semasa sesi soal jawab sempena majlis penutup Konvensyen PIBG Kebangsaan 2010 di Institut Aminuddin Baki di Genting Hinglands di sini hari ini.

Mengulas lanjut Timbalan Perdana Menteri berkata, pihaknya memandang serius masalah disiplin yang melanda pelajar sekarang walaupun jumlahnya hanya satu peratus.

Kata beliau, walaupun dari segi peratusan ia adalah kecil, tetapi jumlah sebenar pelajar yang terbabit dengan masalah disiplin kini mencecah puluhan ribu orang.

''Ini yang membimbangkan kerana jika tidak dibendung ia akan menjalar sehingga mampu menjejaskan institusi pendidikan negara. Usaha menyedarkan pelajar bukan tanggungjawab guru semata-mata, ia harus dipikul oleh semua,'' katanya.

Dalam pada itu beliau berkata, PIBG perlu berunding dengan ibu bapa sebelum membuat sebarang keputusan dalam mesyuarat bagi mengelakkan perkara berbangkit.

Menurutnya, perbincangan itu tidak semestinya secara formal tetapi yang penting mampu memberi gambaran kepada PIBG sama ada ibu bapa setuju atau tidak dengan perkara yang hendak diputuskan.

'Terdahulu dalam ucapannya Muhyiddin berkata, PIBG berperanan memberi sumbangan besar kepada sistem pendidikan negara kerana pencapaian dan kejayaan anak-anak di sekolah turut bergantung kepada ibu bapa.

Katanya PIBG ditubuhkan atas peruntukan undang-undang dan bukannya sekadar satu inisiatif atau kehendak ibu bapa.

''Soal pendidikan penting dan perlu diberi perhatian utama bukan sahaja oleh pimpinan negara tetapi ibu bapa. Pencapaian anak-anak kita di sekolah ada hubung kait dengan peranan yang disumbangkan oleh PIBG di seluruh negara,'' katanya.


Utusan Malaysia=======================
“Can we stop thinking?”

Sometimes in our life, when we are facing difficulties, we might consult with someone. He might say to us, “Hey, You think too much. Stop thinking about that” or someone might just say, “Do not bother about it, just stop thinking too much. Relax your mind.” I should ask you now, when you are in a relax state, do you think or not? So, can you ever stop thinking?

My friend, I think thinking is a continuous process. You only stop thinking when you are not eligible anymore to think…which is when you die. Even, when you say that you are not thinking about anything, you should have thought to say those words. Even when you feel that you are thinking about nothing, ‘nothing’ is what you are thinking about.

“Do not stop thinking but think it in the right way.”

“Think about what are you thinking right now”
No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...