Sahabat Maya :

Monday, June 25, 2012

Permainan kad (Pkad)

lawak budak sekolah.. :)=========================================


Pkad mantap bahasa
JOHOR BAHRU: Kajian enam tahun seorang guru mencipta kaedah terbaik pembelajaran bahasa Malaysia berbaloi, apabila mencipta alat inovasi berbentuk permainan kad (Pkad) bagi memantapkan pemahaman subjek itu.
Guru Bahasa Malaysia Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Taman Selesa Jaya, di sini, Abdullah Mohd Amin, 35, berkata, dengan hanya bermodalkan RM40, permainan itu terbukti mampu memantapkan pemahaman subjek itu.

Katanya, dia menggunakannya di dalam kelas pelajar yang lemah subjek berkenaan dan hasilnya meningkatkan prestasi mengarang dalam subjek Bahasa Malaysia.
“Permainan itu boleh dilakukan secara berkumpulan dan disertai sekurang-kurangnya tiga pelajar, seorang hakim, pencatat markah dan penjaga masa.
“Saya mencipta permainan ini sebagai galakan belajar dalam keadaan menyeronokkan, selain memberi dorongan kepada guru lain untuk lebih berinovasi bagi mengubah landskap pendidikan negara dan menaikkan semula penggunaan bahasa Malaysia dalam pembelajaran.
“Harapan saya, permainan ini dapat dikembangkan bukan saja di sekolah sekitar daerah ini, malah seluruh Johor kerana ia dapat membantu guru dan pelajar,” katanya di sini, baru-baru ini.
Abdullah berkata, permainan menggunakan 52 keping kad dengan setiap satu itu mempunyai 43 soalan berkaitan isu atau topik karangan umum. Ia membantu meningkatkan kemahiran pelajar menghafal secara pantas selain mencari isi penting karangan dengan cepat.
“Setiap kad mengandungi satu soalan berkaitan isi penting mengenai tema tertentu dan pemain menjawabnya.
“Sekiranya jawapan yang diberikan betul dan guru berpuas hati, markah diberikan kepada pemain berkenaan mengikut angka tertera pada kad.
“Sekiranya pemain gagal menjawab soalan dalam masa 30 saat yang diberikan, tambahan 15 saat diberi bagi membantu pelajar memberikan jawapan cepat,” katanya.
Pelajar Tingkatan Tiga SMK Taman Selesa Jaya, Ng Hui Jing, 15, menyifatkan permainan PKAD adalah pengalaman baru dan membantunya menguasai subjek bahasa selain meningkatkan kemahiran mengeluarkan isi penting dalam karangan.
“Melalui permainan ini, ia banyak mengajar kami mengeluarkan isi penting dengan cepat selain belajar dalam suasana lebih menyeronokkan,” katanya.

Sumber
No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...