Photobucket

Sahabat Maya :

Friday, January 6, 2012

Pelajar berpindah sekolah akibat dibuli


Pelajar berpindah sekolah akibat dibuli

Latar belakang
SARBINI anak penjual nasi lemak di Pasar Borong Selayang. Ibunya tukang jahit sambilan. Sarbini merupakan anak sulung tiga beradik. Sabrini telah berjaya mendapat 4A 3B 1D dalam peperiksaan PMR 2009 yang lalu. Sebagai anak sulung Sabrini selalu membantu ibunya menjual nasi lemak di Pasar Borong Selayang selepas pulang daripada sekolah. Kedudukan SMK Taman Selayang di tengah-tengah di antara pasar borong dan padang golf. Kedudukan itu memudahkan Sabrini membantu ibunya selepas sekolah.Sabrini ditawarkan ke SM Teknik Seri Iskandar. Sabrini sangat gembira dan keluarganya membuat persediaan untuk ke Seri Iskandar. Hari pertama di sekolah, tiada masalah yang dihadapi. Pada sebelah malam semua murid baru dikumpulkan dalam satu bilik oleh semua murid tingkatan lima. Mereka dipaksa menonton gambar video lucah dan menghisap rokok. Mereka diberikan amaran, barang siapa yang membocorkan rahsia akan dipulaukan dan menerima hukuman paling berat.Keesokan harinya selepas pulang daripada sekolah, Sarbini mendapati semua pakaiannya hilang, dia mengadu kepada rakannya yang sama-sama datang daripada Selangor. Kawannya kehilangan semua wang sakunya. Selepas makan dia mencari pakaian yang hilang termasuk mengadu kepada warden.Selepas makan malam Sabrini diheret ke belakang dewan makan dan ditumbuk kira-kira 13 orang murid tingkatan lima sehingga pengsan. Warden mengejarkan Sabrini ke Hospital Raja Pemaisuri Ipoh. Sabrini dirawat di Unit Rawatan Rapi, Hospital Raja Permaisuri Ipoh. Sabrini sedar dua hari selepas dipukul. Mereka sepakat untuk memohon keluar atau berhenti sekolah dan kembali ke SMK Taman Selayang.Hasrat Sabrini disampaikan kepada pengetua. Pengetua menasihati ibu Sabrini supaya Sabrini berhenti sekolah. Ibunya nekad mengambil keputusan memberhentikan Sabrini. Pengetua enggan menerima sebarang aduan, sebaliknya menyalahkan Sabrini sebagai seorang murid yang sombong dan tidak pandai menyesuaikan diri.Tindakan:Setelah meneliti semua dokumen dan mendapatkan maklumat, Jabatan menasihati Sabrini memohon bersekolah semula selepas keluar daripada hospital dan menganggap dia mendapatkan rawatan kesan kecederaaan.Maklumat Sarbini dibincangkan dalam mesyuarat pengurusan kemasukkan warganegara dengan bahagian sekolah untuk tindakan.i. Pengetua SM Teknik enggan mengeluarkan sebarang kenyataan persekolahan Sabrini.ii. Segala yuran dan bayaran yang telah dibayar tidak dikembalikan.iii. Pengetua SMK Taman Selayang mengeluarkan surat sokongan untuk menerima kembali Sabrini.
iv. Sabrini dipanggil dan ditemubula untuk mendengar kenyataan sebenar dan perakuan murid mengenai kejadian sebagai teladan.v. Jabatan menasihati ibu Sabrini kaedah untuk mendapatkan penempatan semula anaknya.vi. Murid perlu menandatangani perjanjian berkelakuan baik di hadapan pengetua baru.Pengajaran:Bukan semua murid yang keluar daripada SMK Teknik dalam jangkawaktu yang singkat bermasalah, tidak berminat atau sakit. Pengawai dan warden perlu menyiasat punca kecenderungan murid keluar daripada sekolah berasrama. Pengetua SM Teknik tidak boleh menafikan bahawa masih kedapatan kegiatan liar seperti membuli secara ganas di SM Teknik.
Semua pihak perlu segera membuat penilaian, pemantauan, pengawasan dan kajian terperinci untuk membendung kegiatan ganas ini daripada terus berleluasa. Kejadian kematian, kecederaan parah yang telah berlaku masih tidak cukup menjadi pengajaran kepada pengetua dan warden di sekolah tersebut.Persoalan:i. Mengapa budaya samseng terus subur di SM Teknik? Apakah pengetua dan warden di sekolah tersebut merelakan budaya ini terus diwariskan sampai bila-bila?ii. Apakah yang dibuat oleh warden asrama sekolah tersebut?iii. Mengapakah kematian, kecederaan dan tindakan undang-undang masih tidak menjadi pengajaran kepada semua guru dan muridnya?Akhirnya:Sabrini kembali bersekolah di SMK Taman Selayang. Pengetua mengambil keputusan menempatkan Sabrini di kelas lamanya tingkatan empat Sains. Sabrini semakin rajin dan tekun walaupun terpaksa membantu ibunya menjual nasi lemak. Dia berazam menjadi seorang jurutera yang berjaya.Sabrini sangat kesal kerana kesemua pakaian, yuran dan peralatan sekolahnya hilang dan tidak dikembalikan sehingga sekarang. Dia kesal kerana pakaian itu dibeli hasil wang yang dikumpulkan daripada upah menjual nasi lemak selama tiga tahun.Nasihat:Sebagai orang yang dipertanggungjawabkan mengenai keselamatan murid di asrama adalah tidak wajar membiarkan kegiatan ini berlaku dan berleluasa tanpa sebarang tindakan wajar. Setiap murid yang memohon ke sekolah berkenaan telah menyimpan cita-cita dan keazaman tinggi untuk belajar.Rata-rata ibu bapa murid mengorbankan sejumlah kewangan yang besar untuk tujuan pertukaran anak ke sekolah berasrama yang melibatkan jarak jauh tetapi musnah akibat kecuaian kawalan. Untuk mengelakkan kes berulang semua warden perlu mengambil langkah tegas untuk memastikan keselamatan penghuni dan tidak memandang mudah unsur yang melibatkan keselamatan murid.
Sumber

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...