Photobucket

Sahabat Maya :

Sunday, November 27, 2011

Dr Abdul Shukor HusinTokoh Maal Hijrah 1433H/2011

http://www.islam.gov.my/cms/upload/kpa/muzfatwa-10.gifDr Abdul Shukor Husin

dipilih Tokoh Maal Hijrah

1433H/2011


PUTRAJAYA: Pengerusi Jawatankuasa Fatwa, Majlis Kebangsaan bagi hal Ehwal Agama Islam Malaysia (MKA), Prof Emeritus Dr Abdul Shukor Husin, 69, dipilih sebagai Tokoh Maal Hijrah 1433H/2011.


Menteri Haji Arab Saudi, Dr Fuoad Abdul Salaam, 65, pula dipilih sebagai Tokoh Maal Hijrah Antarabangsa.

Selaku penerima anugerah, Abdul Shukor membawa pulang hadiah wang tunai RM110,000 iaitu RM100,000 sumbangan kerajaan dan RM10,000 lagi diberikan oleh Yayasan Ubaidi, pingat Tokoh Maal Hijrah, cenderahati serta sijil penghargaan bertulisan khat.

Majlis penyampaian anugerah dan hadiah disempurnakan oleh Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin di Puat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya di sini, sebentar tadi.Majlis berkenaan turut diserikan dengan kehadiran, Raja Permaisuri Agong, Tuanku Nur Zahirah, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan isteri, Puan Seri Norainee Abdul Rahman.
Subur persefahamanTOKOH Maal Hijrah Peringkat Kebangsaan 1433H / 2011M, Pengarah Institut Pengurusan dan Penyelidikan Fatwa Sedunia (INFAD) merangkap Pengerusi Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Malaysia, Profesor Emeritus Tan Sri Dr Abdul Shukor Husin bersama isteri, Puan Sri Ramah Abd Manan berkongsi kegembiraan bersama keluarga selepas Majlis Sambutan Maal Hijrah Peringkat Kebangsaan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya, semalam. - Foto Afendi Mohamed
TOKOH Maal Hijrah Peringkat Kebangsaan 1433H / 2011M,
Pengarah Institut Pengurusan dan Penyelidikan Fatwa Sedunia (INFAD) merangkap Pengerusi Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Malaysia, Profesor Emeritus Tan Sri Dr Abdul Shukor Husin
bersama isteri, Puan Sri Ramah Abd Manan berkongsi kegembiraan bersama keluarga selepas Majlis Sambutan Maal Hijrah Peringkat Kebangsaan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya, semalam. - Foto Afendi Mohamed
Seri Paduka mahu sikap tolak ansur jadi amalan pupuk perpaduan

PUTRAJAYA: Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin menasihatkan rakyat pelbagai kaum yang berbeza agama, adat, budaya dan cara hidup supaya saling memahami keperluan selain menghormati perbezaan antara satu sama lain.
Justeru, Seri Paduka mahukan umat Islam menjadi contoh terbaik dalam mengaplikasikan konsep sebenar persefahaman tanpa mengira kedudukan dan latar belakang.Titah baginda, hanya dengan persefahaman dan menghormati antara satu sama lain, negara mampu membentuk masyarakat yang bersatu padu.
“Kita harus tahu dan sedar bahawa keamanan negara amat berkait rapat dengan perpaduan ummah. Tidak mungkin masyarakat yang kacau bilau mampu mengekalkan keamanan sesebuah negara,” titah baginda.
Baginda bertitah demikian pada Majlis Sambutan Maal Hijrah Peringkat Kebangsaan 1433H/2011M yang bertemakan Persefahaman Asas Perpaduan Ummah, di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini, semalam.
Menurut baginda, apabila persefahaman subur di kalangan masyarakat, perselisihan faham akan diselesaikan dengan sikap tolak ansur, sekali gus menjadi titik tolak bagi membentuk perpaduan dalam masyarakat.
Turut hadir Raja Permaisuri Agong, Tuanku Nur Zahirah; Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor; Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan isteri, Puan Sri Noorainee Abdul Rahman dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom.Pengerusi Jawatankuasa Fatwa, Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia, Prof Emeritus Tan Sri Dr Abdul Shukor Husin dipilih sebagai Tokoh Maal Hijrah peringkat Kebangsaan manakala Menteri Haji Arab Saudi, Dr Fouad Abdul Salaam Al-Farsy, pula dipilih sebagai Tokoh Maal Hijrah peringkat Antarabangsa.
Seri Paduka juga menasihatkan rakyat supaya sentiasa mengamalkan kesederhanaan dengan melaksanakan sesuatu perkara secara berhemah, tidak bertindak melulu dan tidak menzalimi orang lain.
“Rakyat tidak sepatutnya memperbesarkan perselisihan yang kecil sebaliknya menyelesaikannya dengan cara terbaik.
“Sifat mulia seperti sayang menyayangi dan saling hormat-menghormati perlu dipupuk dan diamalkan dari rumah bagi membentuk sebuah masyarakat penyayang, persefahaman yang tinggi, bersatu padu dan mementingkan sifat kekitaan. Kita dididik dan diasuh dengan amalan yang tua dihormati, yang muda dikasihi.
“Beta amat berharap semangat kejiranan dan sifat kekitaan subur semula dalam masyarakat supaya kita dapat menjalani kehidupan harian dengan lebih harmoni dan berkasih sayang.
“Amalan ini akan membentuk sebuah masyarakat penyayang dan mementingkan sifat kekitaan, kerana ia amat penting untuk membentuk persefahaman,” katanya.
Walaupun berpuas hati dengan pencapaian ekonomi negara yang berkembang pesat seiring negara membangun, Tuanku Mizan bimbang dengan keadaan sosialisasi masyarakat yang semakin individualistik.
Titah baginda, budaya bertegur sapa di negara ini mula ditinggalkan dan lebih malang manfaat hidup berjiran juga sudah tidak diendahkan lagi.
“Beta menyeru supaya kita dapat tanamkan dalam hati menyayangi negara seperti menyayangi keluarga sendiri. Konsep ‘Negaraku Rumahku, Rumahku Syurgaku’, perlu kita sematkan dalam diri kita semua sebagai rakyat Malaysia,” katanya

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...