Sahabat Maya :

Tuesday, April 13, 2010

Kamus bersuara Arab-Melayu

Besta perkenal kamus bersuara Arab-Melayu

PENGURUS Jualan Amiux (M) Sdn. Bhd. memegang kamus elektronik Besta yang boleh bersuara Arab-Melayu di PWTC, Kuala Lumpur, baru-baru ini.

KUALA LUMPUR 11 April - Kamus elektronik Besta yang memuatkan kamus bersuara Arab-Melayu yang pertama di dunia dilancarkan di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini baru-baru ini.

Kamus itu dikeluarkan oleh Amiux (M) Sdn. Bhd yang ditubuhkan pada 2005 dan sehingga kini Besta terus menerajui pasaran dengan kelahiran pelbagai model baharu untuk memenuhi keperluan semasa pengguna.

Pengurus Jualannya, Yap Wee Yik berkata, kamus terbaik seperti Kamus Oxford Fajar Advanced Learner’s, Kamus Perdana, Kamus Dewan, dan Kamus Besar Utusan dimuatkan dalam kamus elektronik Besta bagi memantapkan lagi tahap penguasaan bahasa Inggeris dan bahasa Melayu pengguna.

"Kamus elektronik Besta merupakan kamus elektronik pertama di dunia yang memuatkan kamus bersuara Arab-Melayu & Melayu-Arab selain dimuatkan dengan bahasa Inggeris, Cina, Jepun, Korea, Thailand, Belanda, Sepanyol, Vietnam, Itali, Perancis, Jerman dan Indonesia," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2010, di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) baru-baru ini.

Menurutnya lagi, Besta mempunyai kumpulan penyelidikan dan pembangunan (R&D) terlatih yang bertanggungjawab menghasilkan kandungan kamus yang memenuhi keperluan pengguna.

"Pembangunan dan pemilihan data yang berkualiti menjadi fokus utama selain membina kandungan mengikut kurikulum sistem pendidikan di Malaysia.

"Mata pelajaran seperti bahasa Melayu dan Inggeris, Sejarah, Geografi, Sains, Matematik, Fizik dan sebagainya menjadi antara kandungan kamus Besta," jelas beliau.

Tambah Wee Yik, kamus elektronik Besta juga dilengkapi dengan pelbagai fungsi yang canggih seperti muat turun dan ruangan kad slot bagi memastikan pelanggan sentiasa mendapat maklumat terbaharu seiring perkembangan teknologi semasa.

"Kamus ini turut dilengkapi skrin sentuh, enjin carian, MP3 dan fungsi cahaya latar membolehkan pembacaan dilakukan walaupun pada waktu malam menjadikannya kamus tribahasa, beranimasi, berinteraktif dan mobiliti pilihan ramai," kata beliau.

Jelas beliau, pemantapan pangkalan data yang lebih eksklusif, menjadikan produk Besta sebagai kamus elektronik yang unggul dan dijangka dapat menarik perhatian pengguna yang mementingkan kekuatan isi kandungan serta ketinggian mutunya sebagai sumber rujukan yang tepat dan jitu.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...