Sahabat Maya :

Thursday, January 28, 2010

Pulau Pinang 2012

penang1 Pulau Pinang 2012

Dikenali sebagai “Penang Global City Center (PGCC)” yang terletak di Bukit Bendera Pulau Pinang. Pembangunan ni dikatakan untuk mencipta satu imej baru bagi bandar Pulau Pinang sebagai Koridor Utara Malaysia.

Ia juga dikatakan mampu menarik minat pelabur dan juga pelancong asing. Ia dilengkapi hotel 5 bintang, Penang Performing Arts Center (PenPAC), pusat konvensyen yang terbaik dunia (world-class convention center), pusat membeli-belah, dan lain-lain.

Hurm…adakah penang akan jadi macam ni pada tahun 2015?

penang2 Pulau Pinang 2012

penang3 Pulau Pinang 2012

penang4 Pulau Pinang 2012

penang5 Pulau Pinang 2012

penang6 Pulau Pinang 2012

Pembinaannya dirancang bermula pada akhir 2008 ni.

Total Area: 1.000.000 square meters
Retail Complex: 400,000 square meters
Convention Center: 100,000 square meters
Performing Arts Center (PenPAC): 75,000 square meters
Condominiums: 70,000 square meters
Hotel and Service Apartments: 50,000 square meters
Offices: 25,000 square meters
Observatory: 1,500 square meters
Parking: 190,000 square meters

Developer: Abad Naluri, a subsidiary of Equine Capital
Architects: Asymptote Architecture
Master Plan: Atelier Seraji

Asymptote Architecture arcspace features

p/s: Aku tak pasti projek ni akan diteruskan atau tak selepas pilihan raya lepas. Apa yang pasti aku harap nasibnya tak jadi macam Plaza Rakyat KL yang sudah terbengkalai lebih dari 10 tahun.

SUMBER:

penang peaks Pulau Pinang 2012

Projek “Penang Peaks” ni pulak dirancang pada tahun 2004, ia dikatakan projek asal penang sebelum digantikan kepada Penang Global City Center (PGCC) ni. Funsinya sama cuma designnya je lain. Design ni lagi hebat sebenarnya, kenape la tak teruskan je.

+ sorkinstudio.com

plaza rakyat Pulau Pinang 2012

plaza rakyat2 Pulau Pinang 2012

Ini pulak projek plaza rakyat yang bernilai US$1.5 Billion tu, dikatakan akan menjadi bangunan ke-7 tertinggi di dunia. Projek ni dikatakan mampu mengatasi masalah kesesakan di puduraya dan juga masalah pengangkutan awam..

Tapi projek ni dah terbengkalai, tak tahu la sampai bila (Tranungkite.net) :korek2:

Kalau ade sape-sape tau perkembangan projek ni, sila bagitau ye…

UPDATE: Projek PGCC telah dibatalkan atas bantahan penduduk penang dan juga masalah kerajaan yang memerintah. Rasa berbangga sebab Malaysia pernah bercita-cita nak jadi macam Dubai walaupun tak kesampaian…hehehehehehehe. " Semoga negara kita balik time zaman Mahathir dulu, time tu ade KLCC, Putrajaya, KLIA, Sukan komanwel….huhuhuhu”

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...