Photobucket

Sahabat Maya :

Wednesday, December 28, 2011

Tarbiah berkesan bentuk peribadi, pekerti mulia anak









Tarbiah berkesan bentuk peribadi, pekerti mulia anak


Persefahaman tanggungjawab ibu bapa
pastikan proses pembinaan identiti lebih cemerlang






SIKAP manusia banyak juga dipengaruhi budaya dan sosial yang dibina dalam proses mereka ditarbiah. Sekiranya sentiasa diajar bermalas-malasan, mereka tidak tahu rajin itu lebih baik. Sekiranya sentiasa diajar bermusuhan, mereka tidak tahu silaturahim itu lebih baik. Bahkan sekiranya mereka diberi kelonggaran untuk tidak menuntut ilmu, mereka tidak tahu belajar itu satu-satunya jalan keluar daripada kesusahan dan kepapaan. Mereka hanya akan menyedari ruginya menjadi jahil apabila mereka jauh ketinggalan.








Di dalam Islam, perkataan pendidikan atau tarbiah itu antara lain bermaksud suatu pendekatan yang terbaik sekali dalam bertafa'ul (berinteraksi) dengan fitrah insan dan melaksanakan proses pendidikan melalui tunjuk ajar dan teladan.






Satu teori pendidikan tidak akan sampai kepada matlamat yang dihajati jika ia gagal berfungsi dan tidak berkesan. Keberkesanan itu diukur dengan melihat sejauh mana hasil yang dihajati bertunas dan berkembang dalam diri individu yang dididik. Hasil pendidikan juga dapat dilihat melalui perubahan tingkah laku, tindakan dan hasil pemikiran mereka. Pendidikan yang tidak berkesan bukan saja merugikan tenaga, waktu dan wang, tetapi yang lebih dibimbangi apabila hasilnya bertentangan dengan apa yang dihajati.






Walaupun dengan menggunakan cara yang berbeza, tujuan tarbiah cuma satu, iaitu untuk memperelokkan peribadi dan menjadikan seseorang itu tahu membezakan apa yang baik dan buruk, juga yang halal dan haram. Setiap modul tarbiah yang digunakan pula adalah pemangkin untuk menyampaikan ilmu secara tidak langsung. Kehidupan seharian seorang anak yang bermula dengan bangun tidur secara beradab sehinggalah berakhir dengan pelukan dan ciuman sebelum tidur waktu malam penuh dengan modul tarbiah yang akan membina peribadinya kelak.






Malangnya, kekangan demi kekangan dalam kehidupan hari ini mengganggu proses tarbiah anak-anak. Ibu bapa bukan lagi menjadi pentarbiah yang konsisten, yang lengkap dengan modul rohani dan jasmani demi mencapai objektif yang digarap untuk kecemerlangan sahsiah anak-anak. Faktor sara hidup yang tinggi terutama menjadi halangan, sehingga kebanyakan ibu turut menanggung beban mencari nafkah dan mempertanggungjawabkan tugas tarbiah anak-anak dengan modul kehidupan seharian kepada pembantu rumah atau penjaga di pusat asuhan.










Kalau pun pendapatan seorang bapa sudah cukup untuk menanggung keluarga, ramai pula yang hidup melampaui kemampuan. Justeru, ibu turut menunaikan tanggungjawab seorang bapa untuk mencukupkan segala keperluan. Bahkan ada ibu yang terpaksa bekerja kerana suami tidak mahu menunaikan tanggungjawab itu, suami dipenjarakan, suami hilang dan sebagainya. Yang menjadi mangsa ialah anak yang baru mengenal dunia. Tarbiah yang dibina dengan mempelajari bahawa seorang ibu perlu bekerja dan menunaikan tanggungjawab biologi serta taat sebagai isteri menjadikan anak-anak mengalah dan menjauhkan diri. Mereka anggap mereka bukan tergolong dalam sasaran yang perlu diberi perhatian oleh seorang ibu.





Dalam konflik tanggungjawab ini, ibu bukanlah satu-satunya insan yang harus dipersalahkan apabila proses tarbiah anak terganggu. Banyak perkara yang harus disemak dan dipertimbangkan. Apabila Islam memberi tanggungjawab yang tidak sama kepada seorang suami dan seorang isteri atau seorang ibu dan seorang bapa dalam sesebuah keluarga, ia bukan bermakna Islam meninggikan atau merendahkan mana-mana pihak. Tanggungjawab seorang suami untuk mencari nafkah dan seorang isteri untuk mengandung, melahirkan serta mentarbiah anak sama penting dan sama payahnya.






Justeru, apabila seorang isteri menunaikan tanggungjawab sebagai isteri dan juga suami, yang menjadi masalah ialah apabila suami tidak mampu menunaikan tanggungjawab sebagai suami dan isteri. Sebab itulah ramai yang menggunakan khidmat pembantu rumah untuk menggantikan suami membantu tugas isteri. Akibatnya, tidak semua anak-anak ditarbiah untuk menjadi baik dan tahu membezakan yang halal dan haram.






Seorang bapa perlu mengetahui setiap perincian tanggungjawab sebagai pemimpin keluarga. Setiap tugas ada hikmahnya dan setiap amanah ada ganjarannya. Dalam konteks agama, seseorang itu menjadi pemimpin kerana banyaknya tanggungjawab yang harus ditunaikan, bukan banyaknya hak yang harus dituntut. Apabila hakikat ini tidak difahami, maka tugas dan fungsi sebagai bapa menjadi sebaliknya. Daripada menjadikan isteri dan anak-anak sebagai amanah yang harus dijaga dengan baik, mereka menjadikan isteri dan anak-anak sebagai pekerja yang sentiasa dikerah bertugas untuk kepuasan dirinya sebagai ‘ketua’.






Hakikatnya, persefahaman antara suami dan isteri amat penting untuk melengkapkan proses pembinaan identiti anak. Gabungan antara akhlak baik yang diwarisi daripada ibu bapa dan ilmu yang dipelajari adalah pertautan yang lengkap untuk menjadikan seorang itu mempunyai sahsiah yang baik. Setiap insan apabila boleh berfikir, mereka perlu insaf bahawa kewujudannya mempunyai matlamat, perjalanannya mempunyai haluan dan hidupnya mempunyai tugas dan tanggungjawab. Justeru, umat Islam selaku sebahagian daripada entiti penting di dalam masyarakat juga tidak boleh lari daripada meningkatkan kesedaran tentang persoalan ini dan seterusnya bingkas bangun memuhasabah diri ke arah mengurus kejayaan hidup di dunia dan di akhirat.





Teruskan membaca..

Pencetus alahan






Pencetus alahan



Terdedah kepada risiko seperti habuk sedari kecil antara puncanya



SETIAP pagi, anda bersin berulang kali hingga hidung dan matanya berair. Malah, garisan halus terbentuk pada batang hidungnya akibat tabiat menggosok hidung setiap kali terasa gatal.




Lalu pelbagai andaian atau kemusykilan yang timbul - apakah ini masalah resdung atau sinus dan mungkinkah ini masalah selesema biasa? Bagaimanapun, selepas pemeriksaan dibuat, anda disahkan mengalami masalah alahan yang lazimnya wujud dalam pelbagai peringkat kehidupan dan dianggap sebagai lumrah.






Alahan adalah satu tindak balas terlalu sensitif disebabkan oleh satu atau lebih bahan dalam persekitaran (debunga, habuk, makanan) yang melalui mekanisme sistem imun. Walaupun alahan jarang meragut nyawa, kesannya akan mengganggu kualiti hidup pesakit termasuk gejala fizikal dan tekanan emosi yang serius.




Untuk mendapat alahan, pesakit perlu terdedah kepada alergen (bahan yang tidak merbahaya) yang menyebabkan tindak balas imun. Sistem imun terdiri daripada dua jenis sel darah putih iaitu T dan B. Ia membantu sistem imun mempertahankan tubuh dengan mengenalpasti bahan asing.




Sebarang elemen berbahaya yang dikesan akan merangsang sistem pertahanan tubuh (mast cell) untuk melepaskan bahan kimia seperti histamines untuk memeranginya. Apabila sistem imun tersilap mengenalpasti elemen berbahaya, alahan akan berlaku terutama apabila berulang kali terdedah kepada bahan tertentu.




Gangguan alahan boleh terjadi dalam pelbagai bentuk termasuk gangguan hidung dan sinus kepada alahan kulit, lelah dan makanan. Gejala-gejalanya juga berbeza dari ketidakselesaan ringan (hidung dan mata berair, bersin, gatal) kepada gejala yang lebih berat (sesak nafas, ruam, tindak balas alahan melampau atau anafilaktik). Pakar Bedah Telinga, Hidung dan Tekak yang juga Profesor di Jabatan Otorhinolaryngology Universiti Malaya, Dr Prepageran Narayanan, berkata jenis alahan yang dihidapi seorang kanak-kanak berkait rapat dengan betapa terdedahnya mereka dengan persekitaran sejak bayi.




Katanya, pada awal kelahiran, biasanya mereka terdedah dengan bedak talkum, lampin pakai buang dan pakaian. Pada usia dua hingga tiga tahun mereka gemar memasukkan apa saja objek ke dalam mulut, empat hingga lima tahun mula bermain di taman permainan dan terdedah kepada persekitaran luar sehingga mula mendapat alahan.




“Anda hanya akan mendapat alahan bergantung kepada apa yang didedahkan kepada anda. Sebab itu kadangkala ada pesakit yang datang mengadu pada mulanya tiada masalah dengan kekacang tetapi lama kelamaan alahan itu wujud. Ini kerana individu hanya akan mendapat alahan apabila terdedah berulang kali dengan perkara yang sama,” katanya pada kempen awam Hidup Bebas Alahan anjuran Persatuan Pakar Bedah Otorinolaringologi Kepala dan Tengkuk Malaysia (MSO-HNS), Persatuan Alergi dan Imunologi Malaysia (MSAI) dan disokong oleh GlaxoSmithKline Pharmaceutical Sdn Bhd (GSK).





Bagaimanapun, katanya, apa yang menyedihkan, alahan sering disalah anggap oleh masyarakat, malah kebanyakan pesakit rela menerima hakikat alahan adalah sebahagian daripada lumrah kehidupan.





Gejala seperti hidung berhingus dan tersumbat bukanlah masalahnya tetapi akibat daripada gejala-gejala yang timbul itu dan menyebabkan seseorang terpaksa mengambil cuti sakit kerana tidak dapat bekerja.





Ada pula yang datang bekerja, tetapi tidak dapat melakukan tugas dengan baik kerana masalah hidung yang berhingus, tersumbat serta mata yang gatal dan berair.





“Keadaan ini bukan saja memberi kesan kepada produktiviti tetapi juga mengakibatkan tekanan perasaan serta psiko-sosial,” katanya.





Dr Prepageran berkata, memandangkan alahan adalah permulaan masalah yang lebih serius, ia perlu dibendung dan dicegah seawal mungkin. Sekiranya individu alah kepada habuk, hama atau debu, langkah kawalan dan pencegahan awal boleh diambil dengan mengelaknya. Ini kerana lebih awal alahan bermula lebih lama ia akan dihidapi.





Jelasnya, adalah mustahil untuk mengelak dari terdedah kepada habuk, hama, debunga mahupun cuaca terutama di negara seperti Malaysia.





“Pilihan yang ada adalah menyedarkan masyarakat mengenai alahan dan mengenai pertalian antara penyakit hidung, kulit dan lelah.





“Pendidikan dalam kalangan orang awam adalah kunci dalam membantu pesakit dalam menentukan jenis alahan yang dihidapi bagi mengurangkan kejadian dan merebaknya penyakit itu dengan pengesanan dan rawatan yang bersesuaian.”






INFO: Antara faktor risiko alahan:






  • Asap rokok - Kanak-kanak yang membesar di rumah yang terdedah dengan asap rokok, lebih berisiko alami masalah alahan.




  • Mereka yang lahir tidak cukup bulan.




  • Pendedahan awal atau dari usia kecil kepada pencetus alahan seperti habuk, kulat, lipas dan jenis makanan tertentu.




  • Gejala alahan:







  • Berbeza daripada ketidakselesaan ringan (hidung dan mata berair, bersin, gatal)




  • Ia lebih kepada gejala yang lebih berat seperti sesak nafas, ruam dan tindak balas alahan melampau.







  • Teruskan membaca..

    Monday, December 26, 2011

    Lambang mirip kalimah ALLAH



    Lambang mirip kalimah ALLAH



    Lambang mirip kalimah ALLAH

    KUALA BERANG – Lambang menyerupai kalimah ALLAH SWT yang terdapat pada puntung rokok yang dijumpai dalam bekas habuk rokok seorang lelaki di rumahnya mengejutkan banyak pihak termasuk kawan sepejabatnya.




    Junaidi Jusoh, 25, yang berasa hairan dengan penemuan itu curiga dengan lambang yang terdapat pada puntung rokok berkenaan yang dianggapnya sengaja diwujudkan pihak tidak bertanggungjawab.




    “Lambang yang tercetak pada puntung rokok dipercayai rokok dari luar negara ini mungkin perbuatan pihak tidak bertanggungjawab yang sengaja mahu perlekehkan kalimah berkenaan.




    “Jika penghisap rokok membuang puntung rokok ini di serata tempat dan dipijak, ia seolah-olah menghina agama Islam yang sepatutnya diangkat tinggi martabatnya.




    “Pada mulanya saya terkejut dengan penemuan ini dan berfikir kenapa ada pihak yang sanggup mencipta lambang yang menyerupai kalimah ALLAH SWT sedangkan ia tidak harus berlaku,” katanya.




    Menurutnya, dia menghubungi Pejabat Agama Daerah Hulu Terengganu untuk memaklumkan hal berkenaan dan beberapa kakita-ngan daripada jabatan itu tampil serta melihat sendiri punting rokok yang dimaksudkan.



    “Menurut perbincangan saya dan kakitangan itu, mereka memberitahu rokok ini memang ada dijual dan dari luar negara yang diseludup masuk ke sini, tetapi lambang yang dicetak pada puntung rokok tidak sepatutnya menyerupai kalimah ALLAH SWT kerana ia menimbulkan keraguan kepada orang ramai,” katanya.




    Junaidi yang berasal daripada Kampung Bukit Kolam berkata, lambang puntung rokok seperti itu memang menimbulkan syak baginya dan begitu juga rakan lain yang turut melihatnya.




    “Walaupun tidak menye­rupai sepenuhnya, tetapi apabila seakan-akan kalimah ALLAH SWT, lambang berkenaan tidak harus diletakkan pada rokok kerana selepas dihisap ia akan dibuang dan berisiko untuk dipijak dan sebagainya.




    “Saya harap pihak berkenaan pantau isu sebegini kerana percaya semua itu ada muslihat tertentu,” katanya.





    Sumber












    Teruskan membaca..

    Menu baru yang unik dan enak

    Keju dibuat daripada emas



    http://www.hargaemas.com.my/wp-content/uploads/2011/12/cheese-emas.jpg


    Pengusaha-pengusaha kedai makan di Britain berlumba-lumba untuk mencipta menu baru yang unik dan enak untuk disajikan kepada orang ramai.





    Keju emas yang mengandungi daun emas dan bahan minuman keras juga dari emas bakal menjadi salah satu hidangan yang mampu menarik perhatian istimewa peminat makanan eksklusif dan mewah.





    Keju yang dijual pada harga £608 per kg (sama denga RM3000/kg) telah mendapat banyak tempahan dari selebriti terkenal yang dirahsiakan nama mereka.









    http://www.hargaemas.com.my/wp-content/uploads/2011/12/cheese-emas2.jpg








    Jurucakap syarikat Clawson Dairy dari Leicestershire, Janice Breedon, menunjukkan sepotong keju emas ini berkata “anda dapat melihat hirisan-hirisan emas dalam setiap potongan keju dengan jelas, kami meletakkan jumlah emas yang cukup besar dalam setiap hidangan yang dihasilkan dan terbukti ini adalah hidangan paling “bersinar-sinar” dalam krismas akan datang”. “Kami terkejut dengan respon yang diterima apabila produk ini tersebar di pelbagai blog, banyak pihak ternama telah menghubungi kami untuk membuat tempahan dan identiti mereka terpaksa kami rahsiakan, percayalah mereka adalah orang yang cukup terkenal”, akhiri beliau.






    Sumber : promosi-disember-2011-smush-featured











    Teruskan membaca..

    Aksi Guru Semasa Khusyuk Mengajar




























    Duties Of A Teacher



    The everyday duties of a teacher
    Are as difficult as they can be,
    Whether in an elementary or secondary school
    Or whether the teacher is a he or she.



    The teacher must possess a bundle of information,
    A knowledge that will constantly shine,
    And in addition must maintain class discipline
    To keep all the students properly in line.



    There are insurmountable number of questions
    To be answered during every period of the day,
    And test papers must be carefully graded when
    The students leave and go merrily on their way.



    The pleasures and encounters of an evening out
    Are few and seldom to be socially shared,
    Because the next day's lessons must have priority,
    Be reviewed and lessons carefully prepared.



    A dedicated teacher gets a personal satisfaction
    In this cumbersome and timeless atmosphere.
    The role of a teacher is vital in this complex world,
    Preparing all students for a future career.




    Joseph T. Renald








    Teruskan membaca..

    Sunday, December 25, 2011

    Kulit kacang diolah menjadi kumbang

    Kulit kacang

    diolah menjadi kumbang


    WARNA-WARNI...kulit kacang yang diolah menjadi kumbang.
    WARNA-WARNI...
    kulit kacang yang diolah menjadi kumbang.




    TERNYATA kreativiti yang digarap penuh seni memberikan persepsi di luar kebiasaan jika ia berupaya memukau pandangan.




    Keunikan itulah sebenarnya yang mewarnai setiap produk kraf Attitude Planet Art (APA) di gerai Variasi sempena Karnival Gegaria Harian Metro (KGHM) 2011 di Dataran 1Malaysia, Klebang, Melaka, hujung minggu lalu.



    http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Kulitkacangdiolahmenjadikumbang/pix_gal6





    Gubahan tersusun indah berasaskan buah angsana yang menghiasi gerai Variasi itu sememangnya berjaya mencuri perhatian sesiapa.





    Dikreatifkan dengan cara tersendiri, gubahan itu tampil memukau apabila buah angsana diwarnakan merah, kuning, hijau dan biru.





    Pemilik kediaman yang gemarkan suasana ringkas dan praktikal sesuai memilih gubahan berkenaan kerana ia digubah tidak terlalu padat.




    Letak di sudut manapun keindahan dapat digambarkan sepenuhnya lantaran produk seni rimba itu berupaya menjadi titik fokal luar biasa.



    http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Kulitkacangdiolahmenjadikumbang/pix_gal1




    Anda boleh mencipta kelainan dengan menggabungkan gubahan itu atau menyelitkan beberapa kuntuman bunga hiasan lain dan aksesori hiasan ringkas.




    Bukan sekadar itu, dekoratif buah angsana turut diilhamkan pada lakaran berlatarkan batik dan pemandangan.




    Ia kemudian diabadikan dalam bingkai bergambar dan pengunjung boleh menjadikannya cenderahati untuk dibawa pulang.




    Dekoratif menarik itu kemudian diabadikan dalam bingkai bergambar dan peserta boleh menjadikannya cenderahati untuk dibawa pulang.




    Tiada yang lebih memberikan makna selain kreativiti sendiri menjadi elemen hiasan kediaman, ditambah keunikan buah angsana menerusi karakter dan nilai keindahan semula jadinya.


    http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Kulitkacangdiolahmenjadikumbang/pix_gal2



    Sementara itu, pengolahan kulit kacang pistasio yang ditampilkan dalam bentuk kumbang pelbagai warna berjaya mencuri perhatian pengunjung.




    Menerusi tunjuk ajar pereka dalaman APA, Fauzi Abd Majid dan Hisham Kamaruddin, pengunjung diberi peluang menghasilkan sendiri produk kraf berkenaan.




    Bermula dengan curahan idea mengikut cita rasa sendiri pada kertas latarnya hingga pilihan warna sesuai untuk kumbang, kreativiti itulah yang membuat–kan ia kelihatan unik.



    http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Kulitkacangdiolahmenjadikumbang/pix_gal3




    “Kali ini pengunjung diberi peluang menunjukkan daya kreativiti sepenuhnya dan elemen yang paling menjadi tarikan adalah kumbang berasaskan kacang pistasio.




    “Setiap kulit kacang itu sesuai digarap atau dikreatifkan menjadi seekor kumbang unik yang menambahkan kelainan pada gambar pemandangan, bunga-bungaan atau lakaran anda sendiri,” katanya yang juga pemilik bersama APA.




    Malah pengunjung berpeluang melihat material asal kacang pispachios dan lakaran menggunakan cat turut disediakan bagi memudahkan anda memilih reka letak kumbang.



    http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Kulitkacangdiolahmenjadikumbang/pix_gal4




    Sememangnya musim cuti sekolah ini turut memberi peluang kepada beberapa pelajar menyertai sesi bengkel APA itu.




    Bagi Nor Hafizah Abd Malek, 11, sesi bengkel berkenaan memberi peluang kepadanya untuk menghasilkan produk kraf itu mengikut cita rasa sendiri.




    “Selepas melakar latar belakang pada kertas menggunakan cat air, saya cuba kreatifkan ia dengan menyusun sendiri kedudukan beberapa ekor kumbang mengikut kesesuaian.




    “Sekurang-kurangnya ia menjadi sesuatu yang paling menarik untuk saya tunjukkan kepada rakan sebaik sekolah dibuka kelak,” katanya.




    Bagaimanapun, sesi bengkel itu turut menarik perhatian Soo Poh Chew, 41, untuk memberi galakan kepada dua anaknya Richard, 13, dan Ricky, 11, menjadi peserta.




    “Bengkel ini membabitkan kerja tangan kreatif dan ia amat sesuai untuk pelajar kerana pada masa sama merangsang perkembangan minda serta aktiviti menyeronokkan.



    http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Kulitkacangdiolahmenjadikumbang/pix_gal5




    “Karya seni yang dihasilkan ini juga menjadi dorongan kepada generasi muda untuk lebih menghargai keunikan produk seni rimba,” katanya dari Taman Pokok Mangga, Melaka.




    Melihat kelainan produk seni rimba itu, APA turut berkongsi pengetahuan dengan pe–ngunjung mengenai proses penghasilan produk seni rimba itu supaya tahan lama dan tidak mudah terjejas biar pun dalam tempoh lama.




    “Kulit kacang itu perlu direndam dengan bahan kimia atau peluntur selama dua jam.





    “Kemudian bilas dan jemur atau letakkan dalam ketuhar selama 15 minit dalam suhu sederhana.





    “Selepas itu, proses pewarnaan dilakukan mengikut pilihan anda sebelum ia boleh digunakan sebagai produk gubahan,” kata Fauzi.




    Biarpun melalui proses penghasilan atau pengawetan yang rumit, keadaan semula jadi semua produk berkenaan masih kekal asli.



    http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Kulitkacangdiolahmenjadikumbang/pix_gal7



    Sumber









    Teruskan membaca..

    Larut Malam - Rojak Disko




    bird_45.jpg


















    Teruskan membaca..

    Sekolah Berasrama Penuh sedia 2,214 tempat untuk pelajar miskin



    Sekolah Berasrama Penuh

    sedia 2,214 tempat untuk pelajar miskin


    DR. MOHD. PUAD (tengah) bergambar dengan penerima bantuan persekolahan di Putrajaya semalam.








    PUTRAJAYA - Sebanyak 2,214 daripada 7,400 tempat yang ditawarkan bagi kemasukan tingkatan satu ke Sekolah Berasrama Penuh (SBP) disediakan kepada pelajar daripada keluarga miskin dan berasal dari luar bandar, kata Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Mohd. Puad Zarkashi.





    Beliau berkata, daripada 2,214 tempat itu, 360 orang daripadanya adalah pelajar yang mendapat 3A 2B manakala 660 orang yang mendapat 4A 1B.






    Teruskan membaca..

    Sajian eksotik ideal

    http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Menumasadepan_/pix_gal3




    Menu masa depan?




    Sajian eksotik ideal:


    Ulat, serangga kaya khasiat berbanding

    ikan dan ayam kini dilabel Barat menu pilihan




    http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Menumasadepan_/pix_gal2





    SANGGUPKAH anda makan serangga, ulat, kumbang atau pun kala jengking? Atau pernahkah anda bayangkan masak lemak serangga, sambal tumis kala jengking dan cengkerik goreng kunyit? Meloyakan bukan? Malah pasti ramai beranggapan tindakan itu jelik dan menjijikkan serta hanya sesuai untuk golongan yang tidak bertamadun atau tinggal dalam hutan.





    Namun, hakikatnya, amalan memakan serangga yang turut diamalkan di negara seperti Thailand, China dan Amerika Selatan, kini diiktiraf sebagai satu gaya hidup era baru, malah Barat yang satu masa dulu menganggapnya menjijikkan sebaliknya kini mengiktirafnya.





    Itulah keputusan pihak Kesatuan Eropah (EU) minggu lalu yang mengumumkan peruntukkan €3 juta (RM12.9 juta) bagi kempen dan misi penting - menggalakkan orang ramai makan serangga serta penyediaan makanan berasaskan ulat dan serangga. Pegawai pemantau piawaian makanan di 27 negara anggotanya juga digesa menyelidik dan menyelongkar lebih banyak lagi keistimewaan serangga yang berpotensi diperkenalkan dalam menu utama makanan.





    Malah, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menjangkakan ‘ternakan mikro’ itu menjadi sumber pemakanan baru jika stok makanan sedia ada atau konvensional mula berkurangan atau akibat bencana alam.





    Selain diperkenalkan dalam pelbagai resepi baru, menjadi gantian kudapan untuk minum pagi dan petang, beberapa restoran dibuka khusus menyajikan makanan eksotik berkenaan, begitu juga hotel dan restoran bertaraf lima bintang menyediakan menu khas berasaskan serangga.





    Sajian serangga juga kini dianggap makanan alaf baru sesuai dengan gaya hidup masa kini dunia yang mementingkan aspek kesihatan dan diet yang seimbang serta persekitaran lestari.





    Bagi penggemar sajian serangga, mereka berasakan serangga bukan saja enak malah mengatasi udang, sotong dan ketam kerana ia rendah lemak, rendah kolesterol serta tinggi mineral, serta dua kali lebih protein berbanding daging dan ikan.





    Penternak serangga seperti cengkerik, kala jengking, kumbang, labah-labah Tarantula di Thailand dan Australia dikatakan kini sedang giat mengembangkan perniagaan mereka berikutan permintaan yang meningkat daripada penggemar makanan eksotik ini.





    Diakui sesetengah serangga mungkin boleh menyebabkan jangkitan penyakit dan merosakkan tanaman, namun penternakan atau industri serangga ini sebenarnya mesra alam, selain ruang ternakan yang terhad, tiada pencemaran alam (kumbahan dan najis haiwan kurang), makanannya juga sedikit dan tiada kesan gas ke atas rumah hijau.





    Laporan Pertubuhan Makanan dan Pertanian PBB menyatakan lebih daripada 1,400 spesies serangga dimakan oleh lebih 300 kumpulan etnik di 113 buah negara yang berkemungkinan boleh mewujudkan peluang perdagangan dan industri makanan, terutama di negara Dunia Ketiga.





    Pakar di Brussels percaya serangga dan haiwan merayap yang ‘menyeramkan’ boleh menjadi satu sumber pemakanan yang bukan saja menyelesaikan masalah kekurangan makanan tetapi juga membantu menyelamatkan alam sekitar.





    Malah, Profesor Marcel Dicke, yang mengetuai pasukan pakar Belanda itu dari Universiti Wageningen, dengan nada optimis meramalkan serangga, kumbang, cengkerik dan ulat ini bakal dijual di pasar raya utama.





    “Menjelang 2020, anda dapat membeli serangga di pasar raya. Mungkin pada 2011 anda tidak akan terfikir mengenainya.





    “Kita pernah melihat bagaimana satu masa dulu diperkenalkan terung, sushi, yang tidak pernah orang makan di sini. Saya fikir ia (serangga) akan mula diterima dan menjadi bahan dalam sos dan burger. Kisarkan saja serangga dan campur dalam makanan bagi membolehkan sajian menjadi lebih sedap,” katanya.





    Beliau berkata, serangga secara biologinya boleh dianggap seperti kerang-kerangan dan serangga yang berterbangan ini ibarat ‘udang kara dari langit.’





    “"Sumber protein sedia ada tidak mencukupi untuk menampung permintaan penduduk dunia yang semakin berkembang. Harga daging tetap akan melambung tinggi. Justeru, EU mesti memikirkan sesuatu dan melabur dalam keselamatan makanan termasuk menjadi alternatif seperti penternakan serangga ini.”





    Namun, lain pula pandangan pakar entomologi kanan di Muzium Sejarah Semulajadi United Kingdom, Stuart Hine. Baginya, serangga masih tidak boleh menyelesaikan semua masalah kerana ia lebih mahal kerana kos gudang selain penyakit serangga boleh merebak dengan cepat.





    “Ya, serangga hebat tetapi ia bukan penyelesaian muktamad bagi memenuhi keperluan makanan dunia,” katanya yang turut mengingatkan penggemar serangga supaya memasak serangga daripada makan mentah kerana lebih selamat.





    Dipercayai ada enam juta spesis serangga yang wujud di bumi dan kira-kira 1,000 hingga 1,600 yang boleh dimakan dan berpotensi untuk dijadikan makanan.





    Namun, jangan mudah mengutip semut atau kumbang di taman dan terus memakannya kerana tidak semua serangga selamat untuk dimakan kerana awas, ia boleh menjadi toksik.





    Juadah serangga serata dunia





    Ghana




    Ketika musim hujan, sejenis anai-anai bersayap digoreng, dipanggang atau dijadikan sebahagian ramuan pembuatan roti.





    Afrika Selatan




    Serangga dimakan dengan bubur jagung, sesetengah ulat larva dan cengkerik menjadi ramuan dalam pembuatan roti.





    Croatia




    Sebuah restoran mesra alam, menjadikan cacing tanah sebagai bahan utama dalam menunya. Restoran terletak di wilayah Zadar itu mendakwa cacing itu mengandungi protein yang tinggi dan rendah lemak menjadikan makanan lebih bernutrisi. Antara sajian yang ditawarkan termasuk sup diperkayakan dengan cacing, cacing goreng dan kek keju cacing.





    China




    Kebanyakan serangga atau makanan eksotik lain digunakan sebagai ubat alternatif yang dikaitkan dengan kesuburan dan tenaga batin. Namun, cengkerik goreng banyak dijual sebagai snek di pasar malam dan gerai kaki lima kerana rasanya seperti udang bakar.





    Jepun




    Larva lalat akuatik ditumis bersama gula dan kicap manakala belalang dimasak bersama buah pala, dikenali sebagai inago, dijadikan snek koktail kegemaran ramai. Sementara itu, warga tua kawasan tanah tinggi Jepun percaya menikmati keropok tebuan dapat memanjang usia mereka.





    Bali, Indonesia




    Pepatung direbus di dalam santan dengan halia dan bawang putih sebagai makanan istimewa di Bali.






    New Guinea dan Australia




    Ulat pokok menjadi hidangan istimewa di New Guinea dan makanan kegemaran orang asli Australia.





    Amerika Selatan




    Masyarakat India di Amerika Latin menggemari riang-riang dan labah-labah Tarantula panggang manakala semut menjadi bahan untuk makanan tradisional mereka. Satu lagi makanan kegemaran ramai adalah cacing AGAVE dimakan bersama roti tortilla dan di Mexico ia diletakkan dalam minuman keras.





    Britain




    Sebuah restoran terkemuka Selfridges, Fortnum & Mason menyajikan serangga seperti lebah, cengkerik dan kumbang kini sebagai makanan ringan. Malah selebriti Heston Blumenthal menjadikan serangga sebagai bahan dalam masakan gaya Victoria.





    New Zealand




    Masyarakat orang asli Maori makan ulat larva yang dipanggang atau digoreng dan rasanya dikatakan menyamai ayam masak bersama keju.





    Amerika Syarikat




    Sebuah restoran di Bristol dikenali sebagai Zulu Restoran menjadikan cengkerik dan lebah sebagai menu untuk kudapan. ada satu persatuan dikenali sebagai Bay Area Bug Eating Society, (BABES) yang mempromosikan makanan berasaskan serangga. Selain menggalakkan orang ramai makan serangga, persatuan ini menyediakan pelbagai resipi juadah yang berasaskan serangga seperti sandwich riang-riang, sup anak lebah dan spaghetti bersama ulat. Persatauan ini turut menerbitkan buku dan VCD cara meamsak serangga.





    Vietnam, Kemboja dan Thailand




    Belalang, labah-labah Tarantula, cengkerik, lipas dan kala jengking, menu biasa boleh dijumpa di kaki lima. Biasanya serangga itu digoreng sama ada dengan tepung, goreng cili, masak halia, disira dengan gula, cili atau madu. Menjadi kudapan dan makanan ringan yang boleh diperoleh setiap hari.










    Teruskan membaca..

    Mangsa banjir Johor meningkat lebih 1,100


    Flower_65.jpg





    Mangsa banjir Johor meningkat lebih 1,100



    JOHOR BAHRU: Keadaan banjir di Johor tidak banyak berubah dengan beberapa sungai masih melebihi paras bahaya, manakala jumlah mangsa di pusat pemindahan pula meningkat kepada 1,127 orang setakat 8 pagi, berbanding 855 malam tadi.




    Menurut portal banjir Majlis Keselamatan Negara, sebanyak 27 pusat
    pemindahan dibuka iaitu 13 di Segamat, tujuh di Mersing, lima di Batu Pahat serta masing-masing satu di Kluang dan Pontian.




    Laluan jalan tanah merah menuju ke Kampung Orang Asli Peta di Taman Negara
    Endau Rompin masih terputus hubungan dan hanya boleh dihubungi melalui bot dan
    pengangkutan udara.





    Sementara itu, menurut portal Jabatan Pengairan dan Saliran Malaysia, air di
    beberapa batang sungai masih melebihi paras bahaya.
    Sungai Muar di Bukit Kepong, Muar mencatat 3.34 meter, Sungai Muar di Buloh
    Kasap, Segamat (9.44 meter), Sungai Lenik di Ladang Chaah, Batu Pahat (5.86
    meter), Sungai Muar di Kampung Awat, (19.85 meter), Sungai Bekok di Empangan
    Bekok, Batu Pahat (16.95 meter) dan Sungai Senggarang, Batu Pahat (3.28 meter). - BERNAMA

















    Teruskan membaca..

    Jumlah mangsa banjir di Rompin terus meningkat


    Jumlah mangsa banjir di Rompin terus meningkat



    KUANTAN: Jumlah mangsa banjir di daerah Rompin terus meningkat kepada 665 mangsa berbanding 474 orang petang semalam, menurut jurucakap Bilik Gerakan Ibu Pejabat Polis Kontinjen Pahang.
    Beliau berkata kesemua mangsa yang membabitkan 157 keluarga itu kini ditempatkan di tiga pusat pemindahan banjir di daerah itu. Seramai 386 mangsa ditempatkan di Pusat Ekonomi Bukit Serok, Teluk Gading




    (197) dan Balai Raya Kampung Rekoh (82), katanya ketika dihubungi di sini hari ini.



    Bagaimanapun katanya, tiada kejadian banjir dilaporkan di daerah lain setakat 9 pagi ini. -- BERNAMA




    Teruskan membaca..

    CUEPACS lega 5 isu berbangkit selesai




    CUEPACS lega 5 isu berbangkit selesai





    Pertemuan dengan JPA jelas kekeliruan timbul



    KUALA TERENGGANU: CUEPACS lega apabila lima isu berbangkit membabitkan hak perundingan bersama, isu penyelarasan gaji dan dasar pemisah atau exit policy dan skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) berjaya diselesaikan dalam satu perundingan dengan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) kelmarin.
    Sehubungan itu, JPA akan memberi taklimat khas secara menyeluruh kepada CUEPACS, Selasa ini yang dijangka disampaikan Ketua Pengarahnya, Tan Sri Abu Bakar Abdullah di Putrajaya kepada Majlis Kongres CUEPACS dan ketiga-tiga Majlis Bersama Kebangsaan (MBK) di bawah JPA yang akan membabitkan penyertaan 140 wakil jabatan.



    Presiden CUEPACS, Datuk Omar Osman, berkata pertemuan yang mengambil masa empat jam kelmarin berjalan dalam suasana mesra dan JPA memahami hasrat CUEPACS yang mewakili kepentingan 1.4 juta penjawat awam khususnya berkaitan opsyen SBPA yang sebelum ini ditetapkan sehingga 31 Disember ini.




    Katanya, perjumpaan itu diadakan bagi memberi penjelasan berikutan ada beberapa kekeliruan terhadap SBPA yang berbeza maklumat serta taklimat di antara JPA dan CUEPACS kepada kakitangan awam.




    Beliau berkata, pada pertemuan itu, CUEPACS gembira apabila JPA juga bersetuju membuat semakan semula terhadap 250,000 kakitangan awam dalam kumpulan gred 17 yang tidak berubah.




    “CUEPACS dengan JPA tidak ada perbalahan cuma kita kesal kerana ketika proses menyediakan SBPA, CUEPACS tidak dijemput bersama untuk memberi pandangan.
    “Namun, kita lega semuanya dapat diselesaikan dengan baik termasuk semakan segera kakitangan awam kumpulan gred 17 seperti di Jabatan Kastam Diraja Malaysia (KDRM), Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Jabatan Imigresen membabitkan pembantu tadbir dan perkeranian yang gred mereka tidak berubah,” katanya.




    Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Persidangan Perwakilan Tri Tahunan ke-24 Kesatuan Kebangsaan Kakitangan Pihak Berkuasa Tempatan (ANULAE) Semenanjung Malaysia yang dirasmikan Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, Datuk Abdul Rahin Mohd Said di sini, semalam.




    Omar berkata, taklimat Abu Bakar itu dijangka menyelesaikan segala kekusutan yang berbangkit sebelum ini dan diharap ketua jabatan tidak menekan kakitangannya supaya menandatangani segera borang opsyen SPBA.




    Bagaimanapun, beliau mengulangi pendirian CUEPACS menolak sebarang pengambilan orang luar yang bukan dalam perkhidmatan awam berkhidmat dalam sektor berkenaan.




    “Kita tetap membantah polisi ini kerana kita hanya mahu orang dalam perkhidmatan awam saja mengisi jawatan tertinggi dalam sektor awam,” katanya.








    Teruskan membaca..

    Saturday, December 24, 2011

    Masjid tersejuk di dunia?



    Masjid tersejuk dunia?


    Masjid Nurd Kamal





    SELAMA ini mungkin kita tertanya-tanya apakah keadaannya jika ada umat Islam yang berkunjung ke kawasan paling sejuk di dunia seperti di Kutub Utara dan Kutub Selatan, bagaimana jika mahu menunaikan solat?



    Hakikatnya terdapat beberapa masjid di sana yang mungkin ramai tidak tahu kewujudannya. Jika melihat pada keadaan cuaca, sememangnya agak sukar untuk didirikan sebuah masjid.



    1. Masjid Nurd Kamal di Kutub Utara


    https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh2s_2AiHCPBWMmKvOGRuHigMtNnZuYMKigveoLKgUf3TmaIAA6GsSuUglOYAKgd_CkZhLiKXhrgTMQDRQXf8Ggv8PXnSAOtkOLhSyY_k654JOI1LLAUFATc3VfJI14ifSpC0Qmf4SRIpvp/s1600/Masjid+Nurd+Kamal+di+Kutub+Utara.jpg



    MASJID ini terletak di bandar Norilsk di bahagian utara wilayah Siberia, di Rusia, dikatakan masjid ini dibangunkan oleh seorang lelaki daripada etnik Tartar, Mukhtad Mekmeyev pada 1998.



    Masjid Nurd Kamal, terletak di pinggiran kota Norlisk, yang suhunya boleh mencecah sehingga -50 darjah Celsius. Daerah ini dilanda salji sekitar 270 hari dalam setahun dan musim ribut pula adalah sekitar 130 hari.



    Menurut pengurus masjid tersebut, Mukum Sidikov warga Rusia yang merantau ke daerah itu untuk mencari kehidupan yang lebih baik, terdapat lebih kurang 50,000 penduduk yang beragama Islam di daerah itu daripada jumlah keseluruhan 210,000 orang.



    Kebanyakan mereka adalah imigran dari Azerbaijan dan Dagestan. Namun hanya sekitar 1,000 orang yang sering mengunjungi masjid itu untuk menunaikan ibadah.



    Namun kini penghijrahan penduduk Muslim ke daerah Norilsk semakin menurun berpunca daripada keadaan cuaca yang sangat buruk, kesan dari isu pemanasan global. Akibatnya, populasi di Norilsk semakin menurun bukan saja melibatkan umat Islam, tetapi kaum lain.



    Golongan Muslim diterima baik oleh penduduk asal dan tidak mengalami diskriminasi.



    Menurut Sidikov, walaupun tidak ramai yang berkunjung ke masjid itu, beliau tetap membukanya sehingga larut malam setiap hari untuk memberi kesempatan bagi mereka yang ingin belajar al-Quran.



    Apabila tiba Ramadan, orang Islam di sini terpaksa berpuasa lebih lama jika dibandingkan umat Islam di negara atau benua lain iaitu sekitar 18-20 jam sehari.



    2. Masjid di Hujung Dunia (Mosque at the End of the World)



    MASJID ini terletak di Bandar Inuvik, lebih kurang 200 kilometer dari Kutub Utara. Kota yang terletak di barat laut Kanada, dengan diduduki sekitar 3,700 orang dan sekitar 80 orang daripada mereka ialah Muslim. Sebahagian besarnya terdiri daripada orang Arab.



    Uniknya masjid ini dibina dahulu di tempat lain sebelum diangkut sejauh 4,000 kilometer melalui jalan darat dan sungai ke bandar ini.



    Sebuah badan kebajikan Islam, Yayasan Zubaidah Tallah di Thompson, Manitoba membiayai kos pembelian bangunan baru seluas 140 meter persegi itu.



    Pada bulan Ogos 2010, masjid berwarna kuning itu mula dibawa dengan trak merentasi kawasan hutan di Barat Kanada menuju ke Sungai Hay di tebing Tasik Great Slave.



    Bangunan itu kemudiannya dipindahkan ke atas sebuah tongkang yang dihanyutkan mengikut Sungai McKenzie ke bandar Inuvik, kira-kira 200 kilometer ke utara Lingkaran Artik.



    Masjid ini telah dibuka secara rasmi pada 10 November 2010 sebagai keperluan untuk jemaah yang terdiri daripada imigran dari Sudan, Lebanon dan Mesir yang berhijrah untuk mencari peluang pekerjaan dan kehidupan yang lebih baik.



    3. Pusat Komuniti Muslim Eskimo (Antartika)



    WILAYAH yang dikenali sebagai tempat tersejuk di dunia ini hampir dilitupi salji sepanjang tahun dengan suhu mencecah -90 darjah Celsius pada musim sejuk dan 30 darjah lebih tinggi pada musim panas. Dikatakan terdapat kira-kira 1,000 orang tinggal di Antartika pada satu-satu masa.



    Walaupun keadaan cuacanya begitu menggerunkan tetapi tetap terdapat sebuah masjid untuk digunakan umat Islam yang terdapat di sana.



    Satu-satunya pusat kegiatan Islam yang terdapat di sana adalah Muslim Eskimos Community Center, yang beralamat di nombor 3, Amundsen Scott Station South Pole, Kutub Selatan, Antartika. Selain untuk beribadat, pusat ini juga digunakan bagi membantu orang yang ingin mengetahui dan mempelajari tentang Islam.



    4. Masjid baru di Alaska



    KINI umat Islam di Alaska yang berjumlah sekitar 3,000 sedang menanti siapnya pembinaan sebuah masjid baru dengan keluasan 70,000 kaki persegi. Ia terletak di 80th Street berhampiran Lebuh raya Old Seward di Anchorage.



    Selama ini umat muslim di Alaska beribadah di sebuah surau kecil juga di Anchorage. Kos pembinaan dan pembelian tanah didapati hasil dari kutipan derma masyarakat setempat dan antarabangsa.



    Dengan pemandangan indah bukit bukau di belakangnya, kawasan masjid ini akan turut didirikan pusat kegiatan masyarakat dan sekolah untuk kegunaan umat Islam di sana.




    First Masjid for Alaska Project Update





    Sumber













    Teruskan membaca..

    Sarang Labah-Labah Pada Pokok




    http://www.esempoi.com/wp-content/uploads/2011/12/spiderweb2.jpg





    http://www.esempoi.com/wp-content/uploads/2011/12/spiderweb1.jpg






    http://www.esempoi.com/wp-content/uploads/2011/12/spiderweb5.jpg









    Teruskan membaca..

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...